FagprøveFagprøve

Fagprøve

Forvirratype
Forvirratype

Hei, jeg holder på med fagprøve i tavlemontering, der jeg har fått tegneoppgave for en starter for to speed elektromotor med separate vindinger som driver ett transportbånd (dahlendermotor?).

Data jeg har fått oppgitt for el.motor: 440VAC 50hz, 19,2kW - 27,6kW. 

Jeg har prøvd å regne ut belastningstrømmen selv, og vil bare få svar på en ting eller eventuellt gode tips som ikke løser oppgaven for meg. Er jeg helt på bærtur eller er jeg i riktig retning? 

jeg har satt cos fi til 0,8

Hovedstrøm stjerne: 19,2kW/ (440x1,73x0,8) = 31,5A

Fasespenning: 440V/1,73 = 254V

Resistans viklinger: 254V/31,5 = 8ohm

Hovedstrøm trekant: I(fase)x1,73

Fasespenning trekant = Hovedspenning

Fasestrøm trekant: 440v/8ohm = 55A

Hovedstrøm: 55A x 1,73 = 95,2A.

Plz help, har aldri vært borti Dahlendermotor før og de 2 oppgitte effektene forvirrer meg noe jævlig :p

Re: Fagprøve

Fra en lærling til annen
Fra en lærling til annen

Hei. Hvordan strømnett er det du har?

Slik jeg forstår det så er effekten fra 19,2KW til 27,6KW. altså jo høyere hastighet med tyngre last jo mer strøm trekker motorene? Eller kan det også være at ved 230V er effekten lavere enn ved 400V. Men hvis du virkelig er i tvil vil det beste vært å gå utifra den største effekten siden da vet du at vern og kabel skal takle den største strømmen motoren kan trekke. Vet også at det kan være større effekt hvis du har et strømnett som leverer 60 Hz istedenfor 50 Hz. Og da vil hastigheten være høyere, og derfor effekten høyere. 

Hvor får du cos phi fra. Har du regnet deg frem, eller er det oppgitt?
Stusser litt på denne siden du sier du har ''satt denne til 0,8''.
Normalt er det oppgitt to verdier for cos phi, en for deltakobling og den andre for stjernekobling.

Når du regner ut strøm(IB) kan det være greit å bruke spenningen du har fra nettet/frekvensomformer. Hvis spenningen er 400V så bruker du 400V i utregningen og ikke det som står på merkeskiltet. Dette er for at mange motorer er beregnet for et bruk på forskjellige spenninger. For eksempel 200V, 230V eller 400V. Og da blir strømmen og effekten forskjellig.

Har du sett motorens merkeskilt eller er dette verdier som er oppgitt på et ark?
Dahlendermotorer er vell det samme som asynkrone kortsluttingmotorer?

Og hvorfor har du regnet ut hovedstrøm med å ta 55A x 1,73 ? er dette noe du kom på selv eller har du lært det noen steder? Siden det er første gangen jeg har sett noe slik. 

Kan du ta litt bilder eller beskrive litt bedre hva som står på merkeskiltet?

Med vennlig hilsen
Automatiker lærling

Re: Fagprøve

Re: Fagprøve
Rune Øverland
Forumleder

Hei,

Jeg har hentet to bilder fra internett til å forklare/illustrere dine oppgitte data: 440VAC 50Hz, 19,2KW - 27,6kW.

Din motor kan typisk kobles opp i tre ulike konfigurasjoner. PS: Tallverdiene i figuren er annerledes enn ditt eksempel, men jeg håper at du likevel ser sammenhengen.

Dahlander motor diagram

Ditt oppsett 440V 50Hz 19,2kW tilsvarer oppsettet til venstre. Det kalles her 'Delta 415V'. Konfigurasjonen gjør at motoren går med et fast, halvparten av maksimalt turtall.

Ditt oppsett 440V 50Hz 27,6kW tilsvarer oppsettet i midten. Det kalles her 'Dobbel-stjerne 415V. Konfigurasjonen gjør at motoren går med et fast, maksimalt turtall.

(Og, for fullt turtall 2800 RPM kan vi velge mellom et 415V- eller 230V-nett; som vises lengst til høyre på illustrasjonen over.)

Nedenfor vises et merkeskilt fra en ABB-motor. Denne er konstruert for et 400 volt elektrisk anlegg med 50 Hz. I konfigurasjonen 'Dobbel-stjerne'-konfigurasjon (400 Y//), trekker denne motoren 15,5 kW med 1460 RPM med strømmen 30 A. Motorens Cos(phi) er 0,85.

Med 'Enkel-stjerne'- konfigurasjon (400 Y), yter motoren 2,7 kW med 735 RPM (1/2 turtall) med 9,5 A. OG, legg spesielt merke til cos(phi). Her er den bare 0,51.

ABB Dahlander motor skilt

Tilbake til utregningene dine. Jeg ville være litt forsiktig med å sette to streker under svarene for hovedstrømmen. En usikkerhetsfaktor er hvilken cos(phi)-verdi vi skal bruke i utregningene. I mangel på Cos(phi)-verdi, kan man selvfølgelig i løsningsforslaget for fagprøven anta en cos(phi)-verdi etter beste evne.

Lykke til med fagprøveoppgaven.

Re: Fagprøve

Re: Fagprøve
Rune Øverland
Forumleder

Dahlander Viklingstyper

En Dahlander-motor har adskilte viklinger, en flerhastighetsmotor. De vil alltid yte et omdreiningsforhold på 1:2. (halvt turfall og fullt turtall). Dette skyldes at motorens kobling gir et poltallforhold på 1:2. Motoren kan kobles i to forskellige momenter, ventilator- (Y/YY) og konstantmoment (Δ/YY).

I konstantmoment (Δ/YY) yter den samme moment i begge hastigheter. Og, i ventilatormoment har den et lavere moment når den kjører lav hastighet.

Man skal benytte to forankoblede vern til en Dahlanderkobling, både en til når den kjører i lav (halv) hastighet, og en i høy (full) hastighet.

Dahlander-opprett med vern

Det må gjøres en bemerkning:

Det er forskjell mellom motor med Dahlander-oppsett og motor med doble viklinger. Ta en kikk her, og les viktige merknader på side 3:

http://educypedia.karadimov.info/library/173.pdf

Det er spesielt lasking eller ikke lasking på terminalbrettet som utgjør om motoren vil ødelegges eller ikke; hvis vi ikke passer på å gjøre dette riktig i forhold til hvilken motorkonstruksjon vi har valgt/kjøpt!

Re: Fagprøve

Milos
Milos

trenger hjelp med en oppgave, er krise plis hjelp

Re: Fagprøve

Re: Fagprøve
Rune Øverland
Forumleder

Hei Milos,

Hva er oppgaven som du ber om hjelp til?

Trainor AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

Vi beklager! Trainor.no støtter dessverre ikke lenger eldre versjoner av Internet Explorer.

Oppgrader til en nyere versjon her eller bytt nettleser, feks. til Google Chrome.

For mer informasjon eller hjelp, kontakt oss.

Trainor behandler personopplysninger og benytter cookies. Les mer her.
nor