Norsk Engelsk Svenska Polsk

ATEXATEX

ATEX

Thor Erling Thorsen
Thor Erling Thorsen

Er bruker av luftverktøy ute på norsk sokkel. Har nå blitt høy fokus på at luftverktøy skal være ATEX merket. Dette forstår jeg meget godt, men hva er forskjellen på en ATEX merket slipemaskin (luftdrevet) og en ikke ATEX maskin? jeg mener det er slipemiddlet (Type skive) som brukes på maskinen som er avgjørende, eller menes det nå at selve maskinen kan lage gnister og dermed er montert sammen på en annen måte (Div Tetninger)?????

Hele påenget er jo med tanke på hvilken arbeidstillatelse som må brukes. Varmt arb. eller ikke.

Re: ATEX

Re: ATEX
Sverre Isaksen
Forumleder

Hei Thor Erling.

ATEX godkjent slipemaskin høres helt tullete ut, du har helt rett, her er det bruken som eventuelt vil skape tennkilde. Slipeverktøy er definert som verktøy som kan skape gnistregn, og er kun tillatt å benytte dersom det er bekreftet gassfritt (Ref. EN 1127-1:2019 Annex A).

Send gjerne kopi av dokumentasjon om du har til sverre.isaksen@trainor.no

Re: ATEX

Kenneth Henrik Olsen
Kenneth Henrik Olsen

Tar EX kurset nå og det sies at ATEX94/9/EC :

Alt elektrisk og ikke elektrisk utstyr skal merkes i henhold til BÅDE ATEX (fusex) og IEC600 . Jeg tolker det som Er man på en rigg, som er EX, muligens også utenfor sone 2, skal det merkes med EX e, d, i, m, p . Gassgruppe man kan benytte utstyret i IIC, IIB, og drifts tempratur T1-T6 på utstyret . En slipemaskin kan være ekstremt farlig i EX område ! særlig slipe stål . Kobber og aluminium lager ikke gnister . 

Re: ATEX

Re: ATEX
Sverre Isaksen
Forumleder

Hei Thor Erling,

mekanisk utstyr skal godkjennes etter ATEX (Directive 2014/34/EU) dersom det kan være en "tennkilde i seg selv" (Eks. pumpe, vifte, etc.) dette gjelder ikke verktøy, som kan være en tennkilde ut fra hvordan det brukes.

I ATEX Guidelines utgitt av EU er det på slutten en liste over grensetilfeller (Borderline list) med oppklaring om det skal ATEX godkjennes eller ikke.

Link: https://ec.europa.eu/docsroom/doc.../1/translations/en/renditions/native

Ser du etter et profesjonelt opplæringskurs? Vi gir deg en rekke muligheter.
Tilbudet vårt inkluderer e-læring, webinar og klasserom kurs. Alltid dedikert til sikkerhet.

Trainor AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

Trainor.no

Vi beklager! Trainor.no støtter dessverre ikke lenger eldre versjoner av Internet Explorer.

Oppgrader til en nyere versjon her eller bytt nettleser, feks. til Google Chrome.

For mer informasjon eller hjelp, kontakt oss.

Trainor behandler personopplysninger og benytter cookies. Les mer her.
nor