Arbeidsgivers vurdering av Ex grunnkurs klasserom vs nettkursArbeidsgivers vurdering av Ex grunnkurs klasserom vs nettkurs

Arbeidsgivers vurdering av Ex grunnkurs klasserom vs nettkurs

Francis
Francis

Vurderer å ta Ex grunnleggende som et ledd i å få meg jobb offshore, men det er veldig stor prisforskjell mellom nettkurs og klasseromskurs. I tillegg til at man må ta fri fra jobb tre dager for klasseromskurs.

Noen her som har erfaring med om arbeidsgivere (spesielt offshore) ser på disse som likeverdig?

Re: Arbeidsgivers vurdering av Ex grunnkurs kla...

Re: Arbeidsgivers vurdering av Ex grunnkurs kla...
Sverre Isaksen
Forumleder

Hei Francis,

nettversjonen og klasseromskurset er basert på det samme regelverket, men det er selvfølgelig forskjell på 8 timers nett-kurs og 3 dagers klasseromskurs. Dersom man har god praktisk erfaring, men bare trenger en oppfriskning på teori kan nettkurset være en grei løsning, men dersom man ikke har noen bakgrunn fra Ex vil jeg anbefale at man begynner med klasseromskurset. Flere selskaper har interne krav om dette.

Normene krever i tillegg at man kan dokumentere teoretisk og praktisk kunnskap i det man skal jobbe med. (Ref. IEC 60079-14:2013 pt 4.5 og Annex A) Dersom man skal jobbe med vedlikehold av Ex utstyr stiller IEC 60079-17:2013 pt. 4.2 og Annex B krav til kvalifikasjoner.

Norsk olje og gass har utgitt "Retningslinjer 059 - Anbefalte retningslinjer for elektrofagarbeiders kompetanse" Her anbefales at man har opplæring i krav knyttet til installasjon dersom man skal arbeide med dette, og vedlikehold om man skal jobbe med dette og opplæring i IS-kretser dersom man skal jobbe med dette, basert på IFEAs (Nå NFEA) kompetansematrise, med anbefalt repetisjon/ oppdatering hvert 5 år (Mange selskaper har dette som et internt krav)

Som et alternativ oppgis IECEx personellsertifisering av kompetanse, DSB anbefaler også i bladet Elsikkerhet nr. 90 at IECEx personellsertifikat for å bevise kompetanse. For offshore installasjoner står det i IEC 61892-7:2014 i pt. 26.6 at opplæring av personell som er involvert i design, valg, installasjon, test, inspeksjon og reparasjon i Ex områder bør være basert på et sertifiseringssystem som IECEx personellsertifisering.

Jobbe i Trainor?

Trainor AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

Vi beklager! Trainor.no støtter dessverre ikke lenger eldre versjoner av Internet Explorer.

Oppgrader til en nyere versjon her eller bytt nettleser, feks. til Google Chrome.

For mer informasjon eller hjelp, kontakt oss.

Trainor behandler personopplysninger og benytter cookies. Les mer her.
nor