IE ledere og IS ledere i samme kabelkanalIE ledere og IS ledere i samme kabelkanal

IE ledere og IS ledere i samme kabelkanal

Tom Erik
Tom Erik

Hei.

Vi har en problemstilling i ett kontroll kabinett.

Punkt 1: IE ledere ligger sammen med IS ledere i samme kabel kanal. Riktig nok ligger IE ledere "beskyttet" i en egen liten kanal inne i IS kanalen.

Punkt 2: IE kabel som er avmantlet ytterkappe på, Screen og innerkappe er inntakt. Denne ligger i en IS kanal sammen med IS ledere.

Er dette lov? Klarer ikke finne noe håndfast når det gjelder forlegning inne i kabinetter etc. Der det er kun ledere og ingen skjerming/screen.

Håper dere forstår problem stillingen og kan svare på dette.

Mvh Tom Erik

Re: IE ledere og IS ledere i samme kabelkanal

Re: IE ledere og IS ledere i samme kabelkanal
Rune Øverland
Forumleder

Hei Tom Erik,

Tusen takk for spørsmålene dine, og din interesse for faget.

Hovedstandarden for elektriske lavspenningsinstallasjoner er NEK 400. Dette er i all hovedsak oversettelse av den internasjonale standarden IEC 60364-serien. Den internasjonale standarden IEC 60079-serien (kjent som NEK 420 i Norge) supplerer blant annet IEC 60364-serien.

 

a) NEK 400:2018 Ytre påvirkninger

NEK 400-5-51 omhandler valg og montasje av utstyr, og inneholder generelle krav for å etablere samsvar med sikkerhetstiltak, funksjonskrav, og relevante krav som følge av forventede ytre påvirkninger. 

Punkt 512 tar for ser elektrisk utstyr. Dette skal velges og monteres i samsvar med kravene i Tabell 51A. Tabellen er normativ. Blant annet skal 'BE3' risikovurderes; eksplosjonsfare. Det gis referanse til NEK 420.

 

b) NEK 400:2018 444 Beskyttelse mot elektromagnetiske forstyrrelser

Figur 44U i NEK 400:2018 tar for seg hvorvidt kabler i forskjellige grupper kan være i samme bunt, eller i samme kabelkabelbro/kabelgate.

Basert på en risikovurdering bør det konkluderes hvorvidt det er fare for elektromagnetisk interferens (forstyrrelser) mellom kabler som fører egensikre kretser, og kabler som fører ikke-egensikre kretser.

 

c) NEK 400:2018 Prosjekteringsveiledning

I forbindelse med ledningssystemer og EMC (elektromagnetisk sameksistens) tar punkt 444.7.2 for seg prosjekteringsveiledning for å oppnå EMC.

 

d) NEK EN 60079:14:2014 Installasjon av kabler og ledninger

I punkt 16.2.2.5.1 (NEK 420) står det at installasjoner med egensikre kretser (IS) skal installeres på en slik måte at egensikkerheten ikke påvirkes negativt av ytre elektriske eller magnetiske felt. 

Og, således er det en referanse til NEK 400 punkt 444. 

Jobbe i Trainor?

Trainor AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

Vi beklager! Trainor.no støtter dessverre ikke lenger eldre versjoner av Internet Explorer.

Oppgrader til en nyere versjon her eller bytt nettleser, feks. til Google Chrome.

For mer informasjon eller hjelp, kontakt oss.

Trainor behandler personopplysninger og benytter cookies. Les mer her.
nor