Logg inn

for å få tilgang til dine kurs, sikkerhetskort og mye annet.

Logg inn

for å få tilgang til dine kurs, sikkerhetskort og mye annet.

Asynkronmotor

Dette er en arkivert forumtråd. Hvis du har spørsmål om temaet må du opprette en ny forumtråd.

Asynkronmotor

Motorman
Motorman
Jeg lurte på en ting om asynkronmotorer..

Når man snakker om en 2 polet asynkronmotor så er det synkrone turtallet på 3000 omdr ved 50 Hz.

På skiltet står det 1450 og dette er sakking ved 100% belastning eller? rett meg dersom jeg tar feil.

Dersom man ser på forskjellige motorfabrikater så kan det stå alt fra 1430-1490 osv på en 2 polet asynkronmotor.

Hva er grunnen til dette?? har det med kvalitet på rotor/statorblikk??

Takker for alle svar.

Re:Asynkronmotor

Trikker
Trikker
Hei

Jeg tror du har misforstått motorskiltet litt, der står mest sannsynelig 2 polpar ikke 2 poler

jo flere polpar jo saktere går motoren og kraftigere blir den

om en motor med 1 polpar har ett synkront turtall på 3000.
2 polpar 1500
4 pol par 750

Re:Asynkronmotor

J.D.
J.D.
Absolutt sakking(s) defineres som:
s = ns-n

Relativ sakking(S) defineres som:
S = s / ns

Synkront turtall(ns):
ns = (60*frekvens) / (antall polpar)


n er turtallet til motoren

Sakking forteller oss altså noe om hvor mye motorturtallet avviker fra synkronturtallet ved en gitt belastning.
Sakkingen er IKKE lik ved ulike belastninger, og merkeskiltet oppgir kun data for et spesielt driftspunkt (merkedrift).

Sakking kan aldri bli null pga friksjon i lagere, luftmotstand etc. Hadde sakkingen vært null, ville ikke motoren hete asynkron, nettopp fordi den ville være synkron:)

Re:Asynkronmotor

Motormania
Motormania
I en asynkronmotor kan du ha null sakking mellom dreiefeltet og rotor, det vil si motoren går synkront. Måten å løse dette på er å benytte en vektor regulert frekvensomformer. Det sitter en pulstacho på rotoren som forteller vektor reguleringen om det er avvik mellom rotorposisjonen og dreiefeltet. Helt kurrant og mye brukt i turtallsregulering som krever høy nøyaktighet.

Re:Asynkronmotor

J.D.
J.D.
Jeg er ingen ekspert på området, men dette var nytt for meg.

Hvordan er dette mulig - blir ikke rotoren strømløs, videre kraftløs hvis dreiefelt og rotor har samme turtall??

For å få indusert spenning i rotoren må vel denne ha en lavere hastighet enn statorfeltet. Dette er jo hele prinsippet for asynkronmotoren.

Hvis det er snakk om økning i nettfrekvensen er jeg med, men da vil jo egentlig også synkronturtallet ha økt (og hastigheten til statorfeltet). Hvis man ikke tenker i forhold til de opprinnelige 50Hz da..

Re:Asynkronmotor

Mont
Mont
Du har rett. En asynkronmotor fungerer ved at den blir skjøvet av magnetfeltet. Jo hardere den mekaniske lasten prøver å stritte imot rotoren jo høyere induksjonsstrømmer vil oppstå i rotoren og den vil skyve seg selv rundt med samme kraft. Noe som vil føre til økt strømtrekk.

En asynkronmotor kan også utifra det prinsippet kunne generere strøm tilbake til tilførselen og dermed produsere energi om den tvinges til å rotere fortere enn magnetfeltet. Noe en kan utnytte i tilbakegenereringsbremser.

Hvis rotoren mekanisk roteres nøyaktig i magnetfeltets turtall så vil den ikke bruke noe strøm og rotoren vil ikke indusere noe.

Re:Asynkronmotor

Motorman
Motorman
Så det som står på motorskiltet er sakking ved full belastning da?

Re:Asynkronmotor

Mont
Mont
Det som står på merkeskiltet er motorens turtall ved gitt frekvens.
Den vil ikke få reduksjon i turtall. Den vil trekke den strømmen som kreves for å holde det turtallet under belastning.
Til motorvernet løser ut. Låser du rotoren på en asynkronmotor så vil det gå enorme strømmer i viklingen og motorvernet eller vernet foran den vil løse ut momentant.

Re:Asynkronmotor

Mangart
Mangart
Hvor mye sakking vi har er bl.a avhengig av hvilken standard motoren er bygd etter, og hvilke egenskaper vi vil ha. Det er nok konstruksjonsforskjeller med bl.a dybden på sporene i rotoren, som kan gi ulike verdier på sakking, men som også kan ha innvirkning på startmoment o.l. Forskjellig fabrikat har jo litt forskjellige verdier på typeskiltet selv om det er samme kW, så da er det vel naturlig at sakking også er litt forskjellig. Tror også at o/min er oppgitt ved full last.
Sakkingen øker også jo mindre motoren er, f.eks VEM har oppgitt 1400 o/min for en 0,75kW, og 1490 O/min for en 355kW.

Vektorregulering fører ikke til null sakking, men er bare en måte å få til bedre og mere jevn hastighet, uavhengig av belastning.

Re:Asynkronmotor

Siv ing elkraft
Siv ing elkraft
Vektor regulering fører til at rotasjonen av rotor følger rotasjonsfeltet i statorvikling. Motoren reguleres til å bli synkron selv om den er asynkron. Slik blir det umulige mulig

Re:Asynkronmotor

Motormann
Motormann
Så en asynkronmotor drevet av en frekvensomformer med vektorstyring gjør at man får et synkront turtall uavhengig av belastning i en viss grad da altså?

Re:Asynkronmotor

Jonas
Jonas
Hvordan induseres det et magnetfelt i rotoren da? Om den roterer synkront med statoren og dermed ikke arbeider mot magnetfeltet?

Om den ikke arbeider mot magnetfeltet (belastning) så vil det jo heller ikke induseres kortslutningsstrøm i rotoren?

Re:Asynkronmotor

Enda ein siv. ing. elkraft!!
Enda ein siv. ing. elkraft!!
Her går det litt fort i svingane. Viss ein nyttar ein frekvensomformar kan ein sjølvsagt auke statorfrekvensen og få rotoren til å gå med det som står som synkronturtal på merkeskiltet. Men det er framleis ein skilnad mellom statorfrekvens og rotorfrekvens. Altså har vi framleis sakking.

Motoren endrar ikkje verkemåte sjølv om ein nyttar ein annan måte å styre han på. Det umoglege blir nok ikkje mogleg.

Re:Asynkronmotor

Vaktmester
Vaktmester
Hei
Kan man forlenge levetiden på en asynkronmotor ved kun å belaste den 80%. Hvor mye vil mer energi i prosent vil en bruk pga dårligere virkningsgrad.
Er evnt. andre forhold som tilsier at en ikke bør belaste 100%

Re:Asynkronmotor

Forumleder
Forumleder
Ca. 70 - 80 % last er nær ideelt, best virkningsgrad og (jeg vil tro) lengst levetid.

Re: Asynkronmotor

Remi Bredesen
Remi Bredesen

Noen som vet om det er noen grense på hvor høy frekvens man kan kjøre en 50 hz motor på? Skal regulere frekvensen på en Asynkronmotor som skal styre en pumpe, men gjør det noe å kjøre den på for høy frekvens eller eventuelt for lav frekvens? 

Re: Asynkronmotor

Re: Asynkronmotor
Sitat
Remi Bredesen skrev:

Noen som vet om det er noen grense på hvor høy frekvens man kan kjøre en 50 hz motor på? Skal regulere frekvensen på en Asynkronmotor som skal styre en pumpe, men gjør det noe å kjøre den på for høy frekvens eller eventuelt for lav frekvens? 

Kontakt produsent av motor og/eller frekvensomformer.

Re: Asynkronmotor

Johs
Johs

Du skal ALDRI overskride produsentens begrensninger på utstyret. Så det å høre med produsenten er faktisk et veldig godt råd. Det er umulig å svare generelt på det siden alle motorer er forskjellige. Likheten er bare at de skal svare til en standard.

For da blir du testpilot og påtar deg dermed alt ansvaret som måtte skje. Det gjelder kostnader for nye motor, skade på utstyr eller brann.

Ved å øke frekvensen utover spec så tvinger du egentlig motoren til å jobbe hardere enn den er beregnet for.

I et innleid firma vi hadde inne på et anlegg så stilte en av personene en pumpemotor opp i 80hz. Med dertil katastrofale følger. Det fikk de reparere ut fra egen lomme

Trainor Elsikkerhet AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

FSE Lavspenning (E-læring)

Har du tatt ditt årlige FSE-kurs? Opplæringen er lovpålagt og øker sikkerheten for deg som jobber med elektriske anlegg.

Les mer

Varme arbeider - sertifisering (E-læring)

Du som driver med sveising, skjæring, sliping, bruk av varmluftsverktøy eller annen bruk av åpen ild trenger sertifikat i varme arbeider. Kurset får du hos oss.For å få sertifikat trenger du i tillegg praktisk slukkeøvelse

Les mer

Elektroinstallatørprøven - forberedende kurs (Klasserom)

Skal du ta elektroinstallatørprøven? På vårt forberedende kurs får du teoretisk gjennomgang og tett, faglig oppfølging slik at du stiller best mulig forberedt!

Les mer

Elektrotermografi - NEK 405-1 (Klasserom)

Grunnleggende kunnskap om bruk av infrarøde kameraer uansett bruksområde. Deltakere kan gå opp til sertifiseringseksamen siste kursdag.

Les mer

Elkontroll næring - NEK 405-3 (Klasserom)

Elkontroll næring er et forberedende kurs før eksamen i forbindelse med NEK 405-3, og er bygget opp rundt kvalifikasjonskravene i denne norm.

Les mer

NEK 400:2018 (Klasserom)

Bli kjent med NEK 400 og bli i stand til å bruke normen i ditt daglige arbeid med hensyn til installasjon og vedlikehold av elektriske lavspenningsanlegg.

Les mer
nor