Dårlig prosjektert EL-anlegg - Lastbrytere vs effektbrytere

Spurt ${formatDate(1619505446)} av Johan Waldeland | Siste svar ${formatDate(latestComment().postDate.timestamp)} av ${latestComment().author.name}

Johan Waldeland

Subscribed
Subscribe

Hei.

Vi har fått prosjektert et anlegg som jeg har stusser på da jeg mener det ikke er tilfredstillende sikkerhet forbundet til anlegget slik det er prosjektert i dag.

Det er en 250A effektbryter inn i tavla. Oppstrøms ligger det 3 lastskillebrytere på henholdsvis 100A, 100A og 50A. Avgangen på 50A går til en fast last (ventilasjonsanlegg) så den er OK slik jeg vurderer det. Men avgangene på 100A er begge til variable laster (stikkontaktkurser). Mellom 80-100stk 16A kurser pr avgang.

Man kan da potensielt laste helt opp til 250A gjennom 100A-lastbryter, og man har ingen kontroll på skjevlast da man ikke har kontroll på hvilke laster brukere kobler til ute i felt.

Da jeg gjør prosjekterende oppmerksom på min bekymring vedrørende designet mener de at løsningen er tilfredstillende da de har risikovurdert det dithen at last i anlegget ikke vil være mer en 40-45A basert på nåværende tiltenkt bruk. De refererer videre til at løsningen er ihht "NEK og FEL" som de skriver.

Så kan de godt ha et poeng i at risikovurderingen som er gjort gjør at løsningen kan hjemles en eller annen plass i "NEK og FEL". Men jeg mener allikevel at man ikke kan lage et anlegg på denne måten da bruken fort kan endre seg 10 år frem i tid f.eks.Slik jeg har vurdert det etter å ha snakket med tavlebyggerfirma som har fått i oppdrag å bygge tavla, samt 3 andre elektroinstallatører i forskjellige firmaer og x-antall EL-ingeniører så er dette en veldig dårlig måte å bygge EL-anlegg på. Men etter å ha lest litt i både NEK 400:2018 og tavlenorm A så finner jeg få knagger å henge løsningen på. Lurer på om du vil gjøre en liten betraktning rundt denne måten å designe elektriske anlegg på, og om du evt kunne sagt noe om hvor i forskrifter/normer slike løsninger omtales?

Helpful answer marked by forum leader Løst
Svar
  • Rediger
  • Slett
  • Utesteng bruker
  • Fjern utestenging
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (${ thread.comments.length })

${comment.author.name}

Forumleder
Postet ${formatDate(comment.postDate.timestamp)}
Instructor contact card
Bra svar markert av forumleder Bra svar
Svar
  • Rediger
  • Fjern
  • Utesteng bruker
  • Fjern utestenging
Denne kommentaren er fjernet.

Edit your answer

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Forumbrukere vil ikke se navnet og bildet ditt. Forumledere vil fortsatt se kontodetaljene dine.
Poster som:

${form.anon ? form.name : currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName}

Du mottar opp til en e-post om dagen når det skjer noe i tråden.

Du har for øyeblikket ikke mulighet til å poste innlegg.

Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.