Logg inn

for å få tilgang til dine kurs, sikkerhetskort og mye annet.

Logg inn

for å få tilgang til dine kurs, sikkerhetskort og mye annet.

Hovedstrøm/styrestrøm

Dette er en arkivert forumtråd. Hvis du har spørsmål om temaet må du opprette en ny forumtråd.

Hovedstrøm/styrestrøm

l
l
hei. må hovedstrøm og styrestørm ha hver sin sikring?

men på motorskilte står det bare en verdi.. skal man bruke det på begge?

skal hovedstrøm være 3fase sikring, mens styrestrøm være to fase?

Re:Hovedstrøm/styrestrøm

Forumleder
Forumleder
Ja, hovedstrøm og styrestrøm skal ha hver sin sikring.

Oppgitt verdi på motorskilt er hovedstrøm, og de fleste motorer har 3-fase hovedstrøm (men unntak av noen veldig små 1-fasemotorer).

Styrestrøm er 2-fase (IT-nett) eller 1-fase + N (TN-nett), den trekker lav strøm, og sikres derfor med f.eks. 6 ampere sikringer.

Re:Hovedstrøm/styrestrøm

Mont
Mont
Hva er egentlig grunnen til at de skal være adskilt? Bortsett fra at man ikke bruker hovedstrømmen bak et veldig grovt vern som styrestrøm. Er det bare for at det skal være enklere å skille dem fra hverandre?

Jeg har for eksempel satt opp kombinert styreskap og koblingsskap for små maskiner der det ene vernet sikrer både styrestrøm og hovedstrøm. Dog på så små maskiner at alt får "plass" på en 10A automat. Simple maskiner som for eksempel en liten trefase lensepumpe der styrestrømmen går via flottør.

Re:Hovedstrøm/styrestrøm

Forumleder
Forumleder
Kan nok kombineres for noen små motorer ja, forutsatt at vernet også beskytter styrestrømmen. For store motorer vil ikke dette være mulig.

Trainor Elsikkerhet AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

FSE Lavspenning (E-læring)

Har du tatt ditt årlige FSE-kurs? Opplæringen er lovpålagt og øker sikkerheten for deg som jobber med elektriske anlegg.

Les mer

Varme arbeider - sertifisering (E-læring)

Du som driver med sveising, skjæring, sliping, bruk av varmluftsverktøy eller annen bruk av åpen ild trenger sertifikat i varme arbeider. Kurset får du hos oss.For å få sertifikat trenger du i tillegg praktisk slukkeøvelse

Les mer

Elektroinstallatørprøven - forberedende kurs (Klasserom)

Skal du ta elektroinstallatørprøven? På vårt forberedende kurs får du teoretisk gjennomgang og tett, faglig oppfølging slik at du stiller best mulig forberedt!

Les mer

Elektrotermografi - NEK 405-1 (Klasserom)

Grunnleggende kunnskap om bruk av infrarøde kameraer uansett bruksområde. Deltakere kan gå opp til sertifiseringseksamen siste kursdag.

Les mer

Elkontroll næring - NEK 405-3 (Klasserom)

Elkontroll næring er et forberedende kurs før eksamen i forbindelse med NEK 405-3, og er bygget opp rundt kvalifikasjonskravene i denne norm.

Les mer

NEK 400:2018 (Klasserom)

Bli kjent med NEK 400 og bli i stand til å bruke normen i ditt daglige arbeid med hensyn til installasjon og vedlikehold av elektriske lavspenningsanlegg.

Les mer
nor