Hvilken kabeltype?Hvilken kabeltype?

Hvilken kabeltype?

Roar
Roar

Hei,

Jeg er komplett amatør på området, og ser at det er mange kunnskapsrike her på forumet. Problemstillingen min er at jeg skal trekke en kabel i eksisterende rør i bakken for klargjøring til oppkobling av en lader til elbil i garasjen. 

Jeg hadde en elektriker på besøk og vi fant sammen en ubrukt PFSP 2x1,5 som han anbefalte at jeg fjernet for så å trekke inn en grovere kabel. Denne kabelen er nå erstattet med en snor, men jeg er usikker på hva som er riktig kabeltype for ny kabel. Jeg fant en fin artikkel (https://www.elbilgrossisten.no/pages/ladeguiden-installasjon) som vel i praksis sier at jeg kan velge mellom PFSP og PFXP. 

Det er et 50mm trekkerør på ca 13m og det går allerede et k-rør med KNX-bus, en PFSP 4x2,5 som forsyner 2*16A og en PFSP 4x1,5 til 2 ulike lyskurser styrt av KNX. Det blir altså trangt om plassen, og jeg er derfor usikker på hva som lar seg trekke av kabel.

Tanken er å legge ut en 32A kurs til ladestasjon, og jeg skjønte at jeg bør gå for 10mm for å være på den sikre siden. Det er IT 230V og elbilen jeg har i dag klarer ikke å nytte seg av 3-fas 230V, men f.eks Tesla gjør vel det. Derfor ønsker jeg å gjøre klar for 3-fas. 

Siden plass og dermed kabeldiameter og stivhet er et stort poeng tror jeg kablene til Powerflex er gode alternativer. Jeg vil tro at 3x10 hadde vært det beste, men det ser det ikke ut til at de leverer. Alternativene blir vel da PFSP 2x10 (diameter 13,2 mm, men ofrer 3-fas), PFSP 4x10 (dia 15,7 mm) eller PFXP 4G10 (dia 15,7 mm).

Vil påvirkning av KNX kabelen være ulikt mellom de forskjellige kablene?

Er det noen som kjenner til andre kabelleverandører med liten ytre diameter?

Noen betraktninger eller tips?

/Roar

Re: Hvilken kabeltype?

Re: Hvilken kabeltype?

Dette bør du fremlegge for/avklare med din elektrovirksomhet, ved faglig ansvarlig/installatør.

Re: Hvilken kabeltype?

Roar
Roar

Takk for tilbakemeldingen.

Jeg er enig i at dette er en sak for installatør, men min erfaring er at fagfolk ikke alltid er »fagfolk». I hvert fall er det vanskelig å finne noen som har tid, kunnskap og kreativitet til å finne den gode løsningen  

Nå er uansett kabel trukket i rør. Fikk noe hjelp hos kabelleverandør, men også der følte jeg at kunnskapen var så som så. Installatør blir kontaktet for godkjenning og tilkobling i morgen. 

Re: Hvilken kabeltype?

Re: Hvilken kabeltype?

Det finnes heldigvis mange flinke fagfolk, men det kan være en utfordring å finne fram til disse.

Nå kan du ta mange av våre klasseromskurs som webinar på nett.
Interaktivt og med instruktør.

Trainor AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

Vi beklager! Trainor.no støtter dessverre ikke lenger eldre versjoner av Internet Explorer.

Oppgrader til en nyere versjon her eller bytt nettleser, feks. til Google Chrome.

For mer informasjon eller hjelp, kontakt oss.

Trainor behandler personopplysninger og benytter cookies. Les mer her.
nor