Jordfeilstrøm på Hovedtavle- målt fra BKK på 7,0AJordfeilstrøm på Hovedtavle- målt fra BKK på 7,0A

Jordfeilstrøm på Hovedtavle- målt fra BKK på 7,0A

ElektrikerSomVilBliBedre
ElektrikerSomVilBliBedre

Noen som kan dele litt erfaringer med Lekkasjestrømsmålinger? BKK Gjorde arbeid ute i trafo og målte inn til hovetavle (230v's tavle) at det var 7,0A jordfeilstrøm.Det ble konstatert: "Isolasjonsresistansen på utstyr/anleggsdel var for lav. Jf. fel § 21"

Jeg har startet litt på feilsøkingen, det er 28 Sikringer/effektbrytere i hovedtavlen. Jeg har målt hver enkelt avgang med lekkasjestrømstang (multimeter med lekkasjestrømshette på måleområde 4000mA).

Jeg fant en avgang som var sikringet med 3x80A effektbryter som gikk til en tavle som forsynte ett ventilasjonsanlegg med 2 avtrekksvifter og 2 tiluftsvifter + div styringer for ventilasjon. Denne kursen målte jeg alt fra 2A-4A. Det varierte veldig. Kan virke ut som en del støy, er dette vanlig og hva som er lov på ventilasjonanlegg og generellt effektbrytere?

Jeg vet at en vanlig brukerkurs aldri skal ha mere enn 30mA og bør ligge på max 7mA. 

De andre avgangene låg på alt fra 60mA- 500mA. De fleste avgangene hadde minst 3 tavler og over 100 kurser totalt. 

Må jeg måle alle avgangene som har over 30mA lekkasjestrøm for å kunne verifisere at det ikke ligger farlige feil i enkelt kurser? Da må jeg måle ca 500 kurser.

Jeg har lest noe om kapasitiv lekkasjestrøm på under 100mA dersom anlegget har lange kabler, store varmekabler, og mye pc utstyr. Da får man vel ikke fjernet lekkasjestrømen og hva er lov rundt dette?

Jeg fikk også utslag på noen varmtvannsberedere, da målte jeg 150mA , men da jeg megget de var det 460Mohm. Jeg megget mellom jord og Fase. Lekkasjestrømstangen har jeg brukt rundt alle faselederene. 

Hvor stor lekkeasjestrøm kan det ligge samlet i en hovdedtavle når bygget har over 500 kurser?

Hva som er vanlig? Regner med det er forskjell på bolig og næringsbygg.

Setter stror pris på svar og gjerne noen gode eksempler :)

Re: Jordfeilstrøm på Hovedtavle- målt fra BKK p...

JHS
JHS

Der har e_verk feil. Det kan ikke trekkes direkte konklusjoner på at lekkasjestrøm skyldes lav isolasjonsresistans. Lekkasjestrømmen kan være i denne størrelsen på større anlegg uten at dette indikerer feil i anlegget.

Frekvensomformere vil ha en naturlig lekkasjestrøm/støykomponent som jeg normalt måler fra 100-500mA. Frekvensomformere finnes i dag i de fleste større ventilasjonsanlegg.

Dette kan derimot føre til problemer med støy hos andre abonnenter på samme trafo. Dette skal risikovurderes ved installasjon.

Når du måler lekkasjestrøm må du ha oversikt over utstyret som er tilkoblet. Det er mange typer elektrisk utstyr som har en naturlig lekkasjestrøm mot jord. f.eks lysrørarmaturer (t8) som har naturlig lekkasjestrøm på 0-2mA pr. armatur alt etter fabrikant og type.

Ang. varmtvannsberedere er dette derimot en ohmsk belastning og vil ikke gi denne typen lekkasjestrøm.
Måler du 150mA i denne har du dermed lokalisert en jordfeil. At du ikke måler feil på isolasjonsmotstanden kan skyldes flere forhold, men du har en grei indikator dersom du måler direkte på varmeelementet.
(obs! store kabelanlegg kan også gi kondensatoreffekt som også kan måles som lekkasjestrøm i enkelte tilfeller)

Re: Jordfeilstrøm på Hovedtavle- målt fra BKK p...

Re: Jordfeilstrøm på Hovedtavle- målt fra BKK p...

Bra besvart av JHS :-).

Re: Jordfeilstrøm på Hovedtavle- målt fra BKK p...

ElektrikerSomVilBliBedre
ElektrikerSomVilBliBedre

Hei. Takk for utfyllende svar! "At du ikke måler feil på isolasjonsmotstanden kan skyldes flere forhold" Hvilke forhold snakker vi om?

Jeg lurer på reint teoretisk: Er det mulig at det kan være lekasjestrøm på 150mA på VVB når den er tett megget 460Mohm når jeg måler direkte på elemtentet? -Det har jeg ikke gjort enda, for jeg målte bare kursen.  Hva gjør man videre om det er 150mA på VVB men alikavel tett i følge meggingen? 

Jeg har hørt om noen som bruker strømtenger på jorden, for å finne jordfeil, er det mer effektivt? 

Re: Jordfeilstrøm på Hovedtavle- målt fra BKK p...

JHS
JHS

Jordfeil i varmeelement vil kunne oppstå på flere forskjellige måter.

- Metall som blir varmt utvider seg og kan komme i kontakt med ledende deler.
- Metall kan "svinge/slå" som en del av oppvarmingen, hvor du i kort tid kan få jordfeil.
- Fukt internt i varmeelementet. Kan gi varierende avlesninger alt etter temperatur og hvor mye fuktighet det er i elementet.

- Ved 3-fas kan du ha brudd på deler av elementet som kan maskeres av at termostat ikke ligger inne.

Så; uforklarlige feil i installasjonen kan skyldes så mangt. Enkelte jordfeil kan være for raske til å registrere riktig med en vanlig lekkasjestrøm.

Ang. strømtenger på "jorden"; jordfeilstrømmen trenger nødvendigvis ikke å gå tilbake til jordelektrode men kan ha funnet en raskere vei til jord. Har ikke brukt den type måleapparater selv, så kan ikke si noe om det

Nå kan du ta mange av våre klasseromskurs som webinar på nett.
Interaktivt og med instruktør.

Trainor AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

Vi beklager! Trainor.no støtter dessverre ikke lenger eldre versjoner av Internet Explorer.

Oppgrader til en nyere versjon her eller bytt nettleser, feks. til Google Chrome.

For mer informasjon eller hjelp, kontakt oss.

Trainor behandler personopplysninger og benytter cookies. Les mer her.
nor