Kategori på måleinstrumenterKategori på måleinstrumenter

Kategori på måleinstrumenter

Thomas
Thomas

Jeg og en kamerat (begge elektrikere) havnet i en diskusjon om bruk av riktig kategori av instrument. Jeg satt og feilsøkte på kretskortet i en forsterker jeg har. Med mitt Cat IV flukemultimeter jeg ellers bruker i mitt arbeid.

Han kommenterte dette og mente at jeg bruker feil instrument i forhold til feilsøking i finelektronikk. Jeg burde ifølge han heller bruke et instrument med lavere kategori siden disse "er mer presise" enn instrumenter beregnet for grovere elektriske anlegg. Og at det er grunnen til at en elektroniker bruker cat II og en elektriker IV.

Noe jeg mener er tull. Kategorien handler jo kun om sikkerhetsnivået på instrumentet og ingenting med instrumentets presisjon på finmålinger. Og at en elektroniker ville blitt litt irritert over å måtte betale dyrere for et sikkerhetsnivå han/hun aldri kommer til å få bruk for.

Jeg regner med at jeg har rett i denne diskusjonen. Men det hadde jo vært greit å banke i bordet eventuelle svar her og ende diskusjonen en gang for alle. Synspunkter?

Re: Kategori på måleinstrumenter

Presto
Presto

Har ingen ting å si på selve målingene. Andre kriterier spiller med på hvor presist det er. Kvaliteten på instrumentet, om det er kalibrert og så videre. Ingen ting i veien med å bruke Cat IV i elektronikk om det er det eneste man har for hånd.

Re: Kategori på måleinstrumenter

Re: Kategori på måleinstrumenter

Hva instrumentet er egnet for fremgår av dokumentasjon/underlag fra produsent. Kontakt produsent om du er i tvil. Generelt har Presto helt rett.

Re: Kategori på måleinstrumenter

Marek
Marek

Jeg er enig med begge svarene her. Kameraten din prater forbi poenget.
Litt på sidelinjen, men faktisk så er det iblant fornuftig av eksempelvis bedrifter som er borti mye forskjellige anleggstyper eller arbeidsoppgaver å standardisere seg på måleinstrumenter beregnet for det groveste arbeidet.
Det for å gjøre det umulig å forveksle instrumenter i en stressende situasjon. Plutselig må man ut og måle ut en feil på en transformator. Og man rasker med seg instrumentet man tidligere på dagen brukte i styreskapet på et brannalarmanlegg. Uten å være bevisst på at det var et Cat II instrument. Og man heller burde tatt med seg Cat IV instrumentet.
Ja, det høres banalt ut, men det slurves mye med riktig valg av instrumenter. I 99,99% av tilfellene så går det nok bra med Cat II direkte på sekundærsiden på en forsyningstrafo. Absolutt ikke noe en fornuftig person ville gjort. For den gangen noe går galt så kan du takke instrumentet ditt for at det gikk bra hvis det var Cat IV du tok med deg.
Hva instrumentet kan måle er, som Hans Olav sier, beroende på hva produsenten har designet instrumentet for å måle. Hvilken følsomhet det har, hvilken interne motstand det har, hvilken skala det skal måle innenfor, hva slags målinger det er beregnet for og så videre.
Et Cat IV instrument kan fint ha en ekstremt presis oppløsning der det kan måle en mikroampere. Det forandrer ikke det faktum at instrumentet fortsatt er trygt å bruke i en nettstasjon med store krefter i sving. Og du kan være på jobb og feilsøke på 750V DC forsyningen til T-banen og så komme hjem igjen og bruke samme instrumentet for å se om en liten elektronisk krets gir riktig spenning i millivoltnivå i TV'en din. Instrumentet vil gjøre en like god jobb hjemme som på jobb i begge tilfellene.

Trainor AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

Vi beklager! Trainor.no støtter dessverre ikke lenger eldre versjoner av Internet Explorer.

Oppgrader til en nyere versjon her eller bytt nettleser, feks. til Google Chrome.

For mer informasjon eller hjelp, kontakt oss.

Trainor behandler personopplysninger og benytter cookies. Les mer her.
nor