Krav om jordelektrode på hus fra 1991.

Spurt ${formatDate(1560710403)} av Mac | Siste svar ${formatDate(latestComment().postDate.timestamp)} av ${latestComment().author.name}

Mac

Subscribed
Subscribe

Hei dere.

Jeg har flere spørsmål jeg håper noen kan hjelpe med.

Jeg er utdannet elektriker med fagskoler utdanning, dog så har jeg ikke holdt så mye med enebolig, og dette er før min tid i faget.

1.

Jeg har en enebolig som jeg nylig har kjøpt med ferdigattest 1991 og elektriskanlegg urørt siden da. Det er IT-nett 3-fas med OV på 63A. Tilførselen til huset er en PFSP 3x25 AL som går ca. 30m til lyktestolpe og deretter med EX i luftstrekk til gateskap. Jordlederen i PFSP er koblet inn på hovedjordskinnen i fordeleren i under etg.

Jeg klarer ikke å finne noen form for jordelektrode, og lurer på om jeg i det heletatt har ringjord. Jeg lurer på hva som var vanlig praksis tidligere. Var det vanlig å sette opp en koblingsboks på utsiden av huset under bakken som man koblet ringjord og PFSP sammen?

Jeg finner ingen form for hovedjord som kommer fra utsiden av huset og kommer inn. Etter det jeg har oppfattet så kom kravet på egen jordelektrode i 1991, mulig det var noen form for overgang som gjorde at de valgte eldre løsning der vanninntak er jordelektrode?

Inntaksskapet mitt har en 16mm PE-leder til vanninntaket, men vanninntaket er av kun kopper på insiden av huset og plast mot utsiden, og jeg finner heller ikke noe klemmer til avløpsrør. Det gir liten mening at dem skulle benyttet vann og avløp som jordelektrode siden dette har vært plast siden dag 1.

2.

Var det ikke vanlig med "Tjømmemuffe" i 1991? Eller er det å anta at denne er koblet på utvendig jordelektrode direkte? Noen forslag på å teste om dette, som er bedre en saltvann i avløp med kontunitetstest mot hovedjord?

3.

Jeg trodde det var vanlig praksis at netteier la en 25 Cu-wire sammen med PFSP når det er luftstrekk til boliger, men jeg har gravet opp PFSP ca. 25m, og den ligger alene i jord.

4.

Etter jeg flyttet inn så har netteier tatt ned luftstrekket og skjøtet kabelen fra der den tidligere gikk i luftspenn til gateskap. Jeg antar at det vanlig at dem kobler jord til gateskapet også, slik at PFSP er jordet i begge endene.

Enden på visa er vel å teste med eurotester, men har lyst å visuellt se/vite hvordan tilstanden er uten å må grave opp. Har også inntrykket av eurotester gir bare øyeblikksresultat, med litt varierende tall. Jeg er langt over gjennomsnittlig nysjerrig på dette.

Helpful answer marked by forum leader Løst
Svar
  • Rediger
  • Slett
  • Utesteng bruker
  • Fjern utestenging
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (${ thread.comments.length })

${comment.author.name}

Forumleder
Postet ${formatDate(comment.postDate.timestamp)}
Instructor contact card
Bra svar markert av forumleder Bra svar
Svar
  • Rediger
  • Fjern
  • Utesteng bruker
  • Fjern utestenging
Denne kommentaren er fjernet.

Edit your answer

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Forumbrukere vil ikke se navnet og bildet ditt. Forumledere vil fortsatt se kontodetaljene dine.
Poster som:

${form.anon ? form.name : currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName}

Du mottar opp til en e-post om dagen når det skjer noe i tråden.

Du har for øyeblikket ikke mulighet til å poste innlegg.

Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.