24v DC24v DC

24v DC

Kjetil
Kjetil

Hei!

Hvorfor er det slik at 24v DC beregnes som "ufarlig"?

Re: 24v DC

Re: 24v DC
Rune Øverland
Forumleder

Hei Kjetil,

Tusen takk for spørsmålet, og din interesse for faget.

1. Strømgjennomgang

Tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) viser at hvert år rammes omkring 3000 yrkesaktive av strømulykker her i landet. Myndighetene har vektlagt utvikling og forvaltning av lover og retningslinjer for korrekt arbeid for å forebygge ulykker.

En strømgjennomgang i kroppens sentrale organer, spesielt hodet eller hjerteregionen, kan være livstruende. 

 

2. Begrense antall mA når strømgjennomgang

Det følger av Ohms lov at strømmen er forholdet mellom spenning og resistans. Kroppens resistans varierer fra person til person. Jeg skal være litt forsiktig med å 'guide' verdier, men kroppsmotstanden er typisk i området 1500-2000 ohm.

Generelt kan vi si at desto høyere berøringsspenning, desto sterkere blir strømgjennomgangen. En strømgjennomgang på 30 mA eller høyere er som regel livstruende.

En effektiv måte å begrense mA-potensialet uten bruk av verneutstyr (blant annet elektrisk isolerende vernehansker og vernesko) er rett og slett å holde berøringsspenningen til lave verdier.

En berøringsspenning på 24 VDC vil gi så lave mA strømgjennomgang at en slik strøm, og i tilfelle den ville gå gjennom hjerteregionen (Hånd-til-hånd), ikke vil medføre noen trussel/ikke være livstruende.

 

3. Maksimal berøringsspenning uten å være livstruende

Dersom vi sier at kroppsmotstanden R= 1600 ohm, og maksimal tillatt strømgjennomgang er I = 30 mA, så kan vi kalkulere maksimal "sikker" berøringsspenning:

U = R* I = 1600 ohm * 0,030 ampere = 48 VDC

Nå kan du ta mange av våre klasseromskurs som webinar på nett.
Interaktivt og med instruktør.

Trainor AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

Vi beklager! Trainor.no støtter dessverre ikke lenger eldre versjoner av Internet Explorer.

Oppgrader til en nyere versjon her eller bytt nettleser, feks. til Google Chrome.

For mer informasjon eller hjelp, kontakt oss.

Trainor behandler personopplysninger og benytter cookies. Les mer her.
nor