Ex

Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx

Ex grunnleggende

Kurset gir deg nødvendig kunnskap om elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder, slik at du kan foreta installasjoner og utføre vedlikehold på en sikker måte. Les mer.

Ex
Niter vs Kabelsko

Hei , jeg lurte på hvordan dere vil definere niter/kabelsko. Er det samme ting med to forskjellige navn eller er det en forskjell på niter og kabelsko?

Spurt ${formatDate(1720522920)}
Bra svar markert av forumleder Ny
Ex
Ex merking

Riggen mangler eller har en del uleslige ex skilt på diverse utstyr. Vi kan spore sertifikat nr, produsent, type og beskyttelse merking i vår ex vedlikeholds system Inspektio.

Alt ex utstyr har fått montert en RF ID brikke hvor denne informasjonen skannes.

Dersom jeg leser NEK420A eller IEC 60079-0 29.3 i forhold til EX merking, skal også serie nr være med, dette nr har vi dessverre ikke logget i alle tilfeller.

Vi har pr nå en punch i fra havtil på manglende ex merking på utstyr.

Er vi i henhold dersom vi produserer nye skilt med følgende info:

Sertifikat nr, ex beskyttelse, fabrikat og type betegnelse uten serie nr.

Spurt ${formatDate(1720454220)}
Bra svar markert av forumleder Ny
Ex
kreves jordfeilbryter for stikk i sone 2?

Kreves jordfeilbryter for stikkontakter i sone 2

Spurt ${formatDate(1719526440)}
Bra svar markert av forumleder Ny
Ex
Gassgruppe IIB

Slik jeg har forstått det er olje som utvinnes bestående av Hydrokarboner. Disse rafineres til øvrige væsker/gasser. Hydrokarboner som gassgruppe er definert i IIA.

Hva er da grunnen til at Ex utstyr som benyttes i offshore olje industrien har krav til å være i min gassgruppe IIB?

Er det øvrige gasser som kan fremkomme ved utvinning som vil være i en høyere gassgruppe enn IIA, eller er det kun som en sikkerhatsmargin at det kreves IIB?


Spurt ${formatDate(1719304140)}
Bra svar markert av forumleder Ny
Ex
gass klasse IIB+H2 vs IIC

Er utstyr merket med gass klasse IIB+H2 tilsvarende beskyttet som gass klasse IIC? Evt. hva er forskjellen?

Spurt ${formatDate(1719299940)}
Bra svar markert av forumleder Ny
Ex
Trafo NON-EX tørrkontakt interface definert som passive komponenter

Har en trafo leverandør som leverer en NON-EX trafo med diverse NON-IS instrumentering, samt NON-EX kontrollpanel.

Leverandør har imidlertid definert at alle "dry contact" interface kan sees på som passive komponenter og skal kobles mot et isolator (EXI krets). For enkle mekaniske instrumenter kan eg forstå at ett kontaktsett kan bli sett på som en passiv komponent. Men når man definerer at tørrkontakter fra elektriske kretser og fra NON-IS intrumenter med 230V supply kan uten videre sees på som en passiv komponent (og kobles EXI) så blir eg skeptisk.

Hva bør eg be leverandør her om å dokumentere? Eg klarer ikke å verifisere og dokumentere at system og kretser er iht. IEC 60079-14 og IEC 60079-25.

Dersom Trafo elektrisk isoleres, så kan man kanskje argumentere for at tørrkontakt interface i instrumenter/kontrollpanel er passive komponenter? (men ikke uten videre)

Håper dere kan hjelp med litt synspunkter på denne saken

Takker for et veldig bra forum!

Spurt ${formatDate(1718972580)}
Bra svar markert av forumleder Ny
Ex
2
Grenseverdi antenne-effekt

I IEC 60079-14 kapittel 6.7.2 tabell 8 er det oppgitt grenseverdier for effekt i radioutstyr for kontinuerlige signaler, for eksempel 3.5W for gassgruppe IIB. Dette tolker jeg som at det ikke kreves Ex-sertifisering for radioutstyret dersom effekten i dette utstyret er under denne grenseverdien.


Kan man sammenligne denne grenseverdien direkte med effekten fra f.eks. en gateway og ut til en antenne (oppgitt som Tx Power i databladet til gatewayen i det spesifikke tilfellet jeg ser på) eller må man ta hensyn til f.eks. antennegevinst (gain) når man vurderer disse grenseverdiene?

Spurt ${formatDate(1718368440)}
Bra svar markert av forumleder Venter på svar
Ex
1
non Ex toalettkabin for bruk - ikke tilkoblet strøm

Pågrunn av lang leveringstid på Ex godkjent wc-container, så har jeg fått spørsmål om bruk av non-Ex toalett DANFO T-500 kan brukes i prosessanlegget.
Toalettene leveres med lys og varmeovn.

-Toalettene ønskes plassert i anlegget, utenfor sone 2.
-Toalettene skal ikke tilkobles strøm

Hva sier regelverket om denne type løsning?

Spurt ${formatDate(1718267040)}
Løst Løst
Ex
2
Enhet sertifisering av Ex de med omgivelses temperatur 50°C

Hei,

Har en Ex de kapsling som skal enhet sertifiseres/re sertifiseres med omgivelses temperatur på 50°C, i sone 2. Noe av utstyret/komponentene inne i kapslingen tåler maks 60°C, derfor har det blitt valgt å montere inn en Ex-kjøler i Ex e-delen. Denne klarer fint å få ned temperaturen til akseptable nivåer under test.

Utfordringen her er, at en er avhengig av at kjøleren virker optimalt hele tiden. Svikter denne, så vil temperaturene inne i Ex e-delen fort overstige 60°C. Det er uaktuelt for kunden å installere termostater i kapslingen som slår av anlegget ved 60°C siden denne installasjonen skal styre ett brannslukningssystem.

Sertifiseringsorgan godtar ikke denne løsningen. Heller ikke med et alarm varslingssystem som skal iverksette umiddelbar vedlikehold på Ex-kjøler ihht. bruker manualen til kjøleren, og følge en årlig service på kjøler.

Kunde påstår at det ikke finnes ytterlige krav på denne installasjonen, dersom kjøler svikter, siden det står i sone 2.

Har prøvd å lete etter svar i IEC 60079-0 og IEC 60079-7, men klarer ikke finne noe spesifikt om akkurat dette.

Jeg mener installasjonen ikke er sikker nok, og er enig med sertifiseringsorgan, men klarer ikke å finne noen plass i standardene som kan argumentere for det ene eller andre.

Spurt ${formatDate(1718265720)}
Løst Løst
Ex
1
Høyspenningskabel gjennom Ex Sone 1 og 2?

Hei. Der vurderes å legges 6kV høyspenningkabel gjennom Ex område (ingen Ex område i i hver ende av kabel). Kabel skal trekkes i rør og ligger godt mek.beskyttet. Noe spesielle hensyn vi bør vurdere i dette tilfelle?

Spurt ${formatDate(1717143540)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Sverre Isaksen

Sverre Isaksen

Senior Instructor

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.