Ex

Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx

Ex grunnleggende

Kurset gir deg nødvendig kunnskap om elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder, slik at du kan foreta installasjoner og utføre vedlikehold på en sikker måte. Les mer.

Ex
1
Høyspenningskabel gjennom Ex Sone 1 og 2?

Hei. Der vurderes å legges 6kV høyspenningkabel gjennom Ex område (ingen Ex område i i hver ende av kabel). Kabel skal trekkes i rør og ligger godt mek.beskyttet. Noe spesielle hensyn vi bør vurdere i dette tilfelle?

Spurt ${formatDate(1717143540)}
Løst Løst
Ex
1
RCCB i ATEX

Hei, i en installasjon fikk vi komentar ang. bruk av "RESIDUAL CURRENT CIRCUIT BREAKER" for utstyr installer i ATEX definert omrode. Hvor i ATEX standarder fins det krav til å bruke/beskyte utstyr med RCCB <300mA?

Spurt ${formatDate(1717067880)}
Løst Løst
Ex
1
Bensinstasjon

Hvilke krav stilles vedrørende jordingspunkt for tankebil ved påfyllingskasser, kummer etc? Er det noe som alltid skal være tilgjengelig?

Spurt ${formatDate(1715854980)}
Løst Løst
Ex
1
Simple Apparatus og kabelskjerm

Hei.

Jeg har et spørsmål vedrørende bruk av kabeltype ved bruk av Simple Apparatus. Vi har en temperaturtransmitter som er tilkoblet en PT100 sensor. PT100 sensoren er Simple Apparatus og kan stå i sone 0. Temperaturtransmitteren er sertifisert Ex ia og står i sone 1. Kabelen som går mellom temperaturtransmitteren og PT100 sensoren består av fire ledere (4-tråds måling). Selve PT100 sensoren og lederene i kabelen er isolert fra jord. Spørsmålet er derfor om det må benyttes en kabel med ytterskjerm og om denne må jordes, eller om man kan benytte en vanlig uskjermet 2-pars kabel. Fint om årsaken(e) til hvorfor skjerm må benyttes og jordes eller ikke oppgis slik at læringsutbyttet blir størst mulig.

Spurt ${formatDate(1715173020)}
Løst Løst
Ex
1
Midlertidig utstyr - Nedstenging av pneumatisk trykk

Hei.

Vi leverer utstyr som skal stenge ned arbeidsluft til pneumatisk verktøy.

Er det noe krav til att midlertidig utstyr (Norsok Z-015) med denne funksjonen skal kunne tømme overtrykket i slangen etterpå ved hjelp av en blødeventil?

Spurt ${formatDate(1714985640)}
Løst Løst
Ex
1
Pusteplugg / drainplug med U-sertifikat

Har en CMP Atex Exe drainplug med U-sertifikat som skal installeres i en Exe boks. Atex sertifikat på Exe boks inkluderer ikke denne type drainplug. I utgangspunktet kan ikke denne drainplug da installeres i denne Exe boks uten at det foretas en oppdatering av sammensstillingssertfikat/tillegg. Er noen kjent med at det finnes unntak for drainplug og hvor finner jeg dette skrevet?

Spurt ${formatDate(1713962820)}
Løst Løst
Ex
1
Blanding mellom Ex i og Ex e

Vi har en Ex i Koblingsboks med Ex ia trendmaster moduler som skal kobles til pt-100 elementer som er Ex e. Finnes det noen problemer med og koble sammen dette ?

Spurt ${formatDate(1713788100)}
Løst Løst
Ex
1
Nødstopp

Hei

Har en pågående diskusjon angående tilbakestilling av nødstopp på bensinstasjon. Jeg tolker regelverket slik at nødstoppbryter må utstyres med sperring mot tilbakestilling for å hindre at pumpen/maskinen blir spenningssatt. For eksempel ved bruk av nøkkel eller reset knapp.

Stasjonen er ubemannet og pumpene må startes ved bruk av kort. Det er ønske fra kunde å bytte nødstoppbryter med nøkkelfunksjon til uten nøkkelfunksjon.


Det forsvares at pumpene må startes med bruk av kort. Det er et problem at knappen blir trykket på av «personer som ikke vet hva det er» og at det da er tungvint at noen må reise til lokasjonen for manuell tilbakestilling.


Kan jeg få litt bistand i hva som gjelder her?

FUSEX 5.3.1Spurt ${formatDate(1713340980)}
Løst Løst
Ex
1
Ex Sone 2 , 3 fas stikk og Bryter lys samme kurs?

Hei ,ex Sone 2 , kan man ha 3 fas ex kurs og koble ex bryter og lys utifra 3 fas kontakt? At man har 3 fas kontakt og lys på samme kurs,eller stilles det krav til egen kurs til 3 fas kontakten?

Spurt ${formatDate(1711718400)}
Løst Løst
Ex
1
Pusse flammespalte

Vi har noe irr på plane (men sirkulære) flammespalter som må bort. Har ikke målt tykkelsen foreløpig men det er nok ikke akseptabelt. Det lot seg ikke fjerne med grovrengjører. Hvor kraftig kan jeg gå til verks? Fint smergelpapir f.eks? Tror nok det ville tatt irret.

Spurt ${formatDate(1711162440)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Sverre Isaksen

Sverre Isaksen

Senior Instructor

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.