Kurs for elektrikere, automatikere, ingeniører og annet personell som arbeider med eller prosjekterer elektriske anlegg offshore. Les mer.
Har noen kjennskap til krav om islolerende matter i batterirom?
Er det eksempelvis NEK IEC 61892-6:2019 som sier noe om dette eller finnes det noe annet lovverk vi kan henge dette på opp mot et claim mot verftet som bygget.
Det samme gjelder egentlig for underfordeling med 230/400V, høyspent-rom og instrument-rom.
Takk for hjelp!
Det er meg bekjent vanlig praksis å jorde fellesen til målestrømtrafoer, eg vil jo tro at dette er for å ikkje ende opp med eit flytende potensial til jord av ukjent størrelse. Men er det noe regelverk som krever dette eller er det bare generell praksis å gjøre det? Trenger referanse til regelverk.
Så er det vel egentlig litt det samme med styrestrømstrafoer (<400VA vet ikkje om det er noe grenser for størrelse). Eg har sett på noen installasjoner at ene fasen på sekundærsiden jordes, på andre ikkje. Eg har funnet noe i NEK 400 angående dette men det ser ikkje ut til å samsvare med praksisen som eg observerer, så mulig eg har tolket den feil. Men slik eg ser det så sier jo NEK 400 557.3.4 at man kan ha hjelpekretser fra transformator som jordet og ujordet, MEN at ujordede kretser skal ha isolasjonsovervåkingsutstyr. Eg har sett mange styrestrømskretser som er ujordede, men kan ikkje minnes å ha sett noen form for jordfeilovervåking på disse. Så hva er riktig, og finnes det flere regler/normer som regulerer akkurat dette?
Takker for hjelp J
Finnes det noen normer som setter krav til montering av vibrasjonsdempere i bunnen på tavler og instrumentskap om bord på skip (IEC og evt NORSOK)? Evt vibrasjonsmåling ved nybygg? Må det spesifiseres i byggespec? Virker for meg som at det er tilfeldig om vibrasjonsdempere er montert ut fra hva leverandør hadde levert ved forrige prosjekt. På ett fartøy jeg jobber med sliter vi med at IO-kort vibrerer løs fra monteringsskinne over tid, så jeg ser at dette tydlig er en utfordring, særlig på mindre fartøy.
Hei er dert noen regler eller lover som hindrer privat personer til å koble/gjøre endringer i et 12-48V anlegg i privat båter?
I forbindelse med fornyelse av godkjenning som akseptert elektroforetak for kontroll på fiske og fangstfartøy under 15m så har det dukket opp spm. ihht FKE.
Hvem kan utføre kontrollen?
DSB mener man må ha relevant master- eller bachelorgrad eller toårig utdanning som fagskoletekniker med relevant fagbrev. Vedkommende skal i tillegg ha minst tre års relevant praksis opparbeidet etter endt utdanning.
Ut fra dette så er en med fagbrev m/maritim fordypning og praksis på 20-25 år med drift/vedlikehold og restaurering på fartøy samt utført kontroller i fra da disse kontrollene ble innført i sin tid IKKE er godkjent lenger til å utføre disse typer kontroller.
Nedenfor er utdrag fra avtalen som henviser til kvalifikasjonskrav. Særlig kulepkt. 5.
Har og lagt ved hele avtalen.
4 Lover, forskrifter og retningslinjer mv.
• Kontroll av et fartøys elektriske anlegg som omfattes av denne avtalen, skal understøtte det offentlige tilsynet og sikre at fartøyet og dets utrustning er i samsvar med gjeldende norske lover og forskrifter.
• Det aksepterte elektroforetaket skal være registrert i Elvirksomhetsregisteret og benytte kvalifisert personell i samsvar med forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr (fek) og vedlegg til denne avtale.
• Fek oppstiller kvalifikasjonskrav for å utføre offentlig tilsyn med elektriske anlegg og elektrisk utstyr, jf. § 10 første ledd, og skal ha kunnskap om:
a) relevant regelverk og tolkninger av dette
b) måleteknikk
• Den som har det faglige ansvaret for offentlig tilsyn med elektriske anlegg, skal oppfylle vilkårene i fek § 10 andre ledd, og skal ha kunnskap om pkt. a og d.
• DSB setter også som krav at de personer som skal utføre kontroll og faglig ansvarlig for disse, skal ha minst 1 år dokumentert relevant praksis som er knyttet til maritime elektriske anlegg etter endt utdanning. Den relevante praksisen knyttet til maritime elektriske anlegg kan være en del av de 3 årene som er satt som krav i § 7 første ledd.
• Faglig ansvarlig og de/den som skal utføre kontrollen skal være ansatt på samme geografiske adresse, det vil normalt være underenhetens organisasjonsnummer, jf. fek §§ 3 og 5.
• Dersom det aksepterte elektroforetaket er i tvil om forståelsen av lover, forskrifter og retningslinjer mv. som kommer til anvendelse ved kontroll på fartøy som omfattes av denne avtale, skal problemstillingen forelegges DSB for avklaring
Hei! Det diskuteres hvilke standarder som skal gjelde, for utforming av design på fordelingstavler i tavlerom i offshorekran.
Er det IEC-61892-6, som gjelder, eller kan det aksepteres lavere standarder, som er knyttet til maskindirektivet?
Hei
Vi bygger noen små panel som skal offshore. Disse skal inneholde lys og varme.
Det kommer en 2,5mm2 kabel inn i koblingsboks, fra den skal det legges kabel til dør bryter for lys, og en kabel til en 400w heater.
Kan man gå ned i tversnitt, til 1,5mm2, på kabel som går til bryter når denne går tilbake til koblingsboks? Dette er ønskelig rett og slett fordi det er trangt å koble inni dør bryter.
Hei
Vi har en liten diskusjon ombord og vi sliter med å finne dokumenterte retningslinjer.
Vi har noen variable strømforsyninger for pulserende høyspenning på utgangene som er forsynt fra skipets 230V anlegg. Gjelder FSE reglene for høyspenning selv om effekten er lav og spenningen høy?
Utstyret kan gi pulser på opptil 3950Volt 2400juel 2 ganger i sekundet
Hei. I NEK 410A står det under 10.1 Generelt
Kortslutningsbeskyttelse skal anordnes i alle faser som ikke er jordet.
I TN nett. kan N-leder anses å være jordet?
Kan man da bruke en 1P+N sikring som ikke har kortslutnings beskyttelse i N-leder?
Hei, vi bruker Megacon isolasjonsovervåkning på våre ROV systemer ombord på skip. Den er godkjent etter IEC 61010. Er denne da også godkjent etter NEK 410 IEC 60092?
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.