Tema | Tråder | |
Ex | Installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og IECEx | 1493 |
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder | Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440 | 9213 |
Forskrifter og normer Hav og Sjøfart | Havindustritilsynet og IEC 61892 | 878 |
Varme arbeider | Sertifiseringsordningen til Norsk brannvernforening | 37 |
Automasjon | Prosess, styring og regulering | 808 |
Elektrisk støy | Terminering av kabelskjermer og potensialutgjevning | 214 |
Questions in english | Ask questions and get answers in English | 15 |
Hei,
Dette er et TN-S anlegg underfordeling
Er det innafor i 2018 og/eller 2022 NEK. Og montere flere 20A 4P automatsikringer uten jordfeil eller dobbel iso ut til eks: lyktestopler som er klasse 1 i et TN - nett. Man må vel ha en av de 4 hoved beskyttelsesmetodene når det er for usakkyndig uansett
nettsystem?
Case:
EN 4P Automatsikring går fra en slik fordeling til lyktestopler eller annet utstyr. Må man ha dobbel iso internt i skap, eller holder det med da dobbel iso kabel? Hva er reglementet her?
Takk for svar
Når det gjelder off-grid anlegg så er disse underlagt FEL og NEK400 på lik linje som anlegg forsynt fra distribusjonsnettet.
- For slike anlegg kan man per definisjon ikke bruke begrep for de tradisjonelle nettsystemene (IT/TT/TN). Hvilke forutsetninger skal man da ta mht. valg av løsninger? Utjevningsjording, kortslutningsytelser osv.
- Overspenningsvern - Dette er et krav ved alle installasjoner (443.3.1), også off-grid anlegg? Hva med driftspennning? Tabell 53C refererer til fordelingssystem, men da må man bare ta utgangspunkt i fasespenning fra inverter?
Er elektriker og har tatt installatørprøven. Jobber nå som prosjekterende hos et nettselskap, og planlegger å starte opp et lite firma for å kunne ta på meg småjobber hos familie og venner på kveldstid/helg/ferier. Omsetningen estimerer jeg til <kr 50 000,- per år.
Har skaffet meg et IK-system og kjenner til at jeg må registrere meg i elvirksomhetsregisteret.
Men hva annet er det viktig å tenke på? Noen som har noen tips til f.eks forsikringer og AS vs ENK?
Er det noe annet som må på plass før oppstart?
Hvilke krav stilles det til leder for kobling(FSE). Jeg tenker da i forhold til FEK. Må leder for kobling være i et selskap med FA og som har registreringsplikt?
Hej var finner jag merking av kabelgater då det lagas nodal tegningar som visar Cablerouting.
Finns det krav att det skall märkar ute i felt på gater ?
Om inte hur skall man då veta om kablar er trekkt riktigt enl cablerouting list?
Finns det klart om det skall merkas i fält eller er det kun ett tycka av vissa .
HV kabelgater skall de märkas i felt?
Mvh
JKT
Hei,
Kan noen forklare meg hvordan man setter opp parallelle kabler i Febdok? Altså at man f. Eks har 2stk. PFXP som forsyner samme tavla.
Hei eksperter,
Jeg skal selge leiligheten min, og har akkurat hatt en el-kontroll i leiligheten min. Elektrikeren påpekte at sluket på badet mangler jording, og at det vil bli rapportert som et avvik. Det som er problemet er at badet ble bygget i 2016 under tidligere eier, så jeg kan ikke be om en eventuell reklamasjon når det har gått mer enn 5 år. Slik jeg har fortsatt det, med min begrensede kunnskap om emnet, er det visse vilkår som avgjør om man trenger å jorde sluket eller ikke. Klarer noen flinke eksperter her å se ut fra det vedlagte bildet om det faktisk trengs jording i sluket eller ikke? I tilbudet fra håndverkeren står det at sluket som skal monteres er "Joti sluk 75 mm skrått". I følge takstmannen er det plast i rørene. Jeg har jordfeilbryter hos meg, men vet ikke om naboene mine har det. Bygget er fra ca 1894.
Det som jeg ikke skjønner, er hvis det viser seg at badet mitt faktisk trenger jording i sluket. Takstmannen min er usikker om det stemmer at det trengs jording. Videre var det et rørleggerfirma som stod for hovedjobben i byggingen av badet, men det ble også brukt sertifisert elektriker. Dokumentasjonen fra arbeidet til badet viser at det til og med ble gjort en uavhengig kontroll etter at badet ble bygget, og der ble det ikke påpekt noen avvik eller feil i sluket. Heller ikke i tilstandsrapporten da jeg kjøpte leiligheten i 2019 ble det nevnt noe om sluket, men mulig det er grunnet det mindre omfattende. Har jeg bare ekstremt uflaks hvis et viser at ingen av kontrollinstansene oppdaget avviket, og at jeg sitter med skjegget i postkassen nå som jeg ikke kan kreve reklamasjon lenger?
I tillegg er det ikke synlig smøremembran på slukmansjett ifølge takstmannen, men det kan være at den type membran ikke krever synlig smøremembran (krysser fingrene).
I henhold til NEK 399:2022 6.11.9.2 kan det monteres utvidet tilknyttningsskap (TKS) dersom det skal etableres strømforsyning til bygninger eller installasjoner utendørs direkte fra TKS. Er dette et krav eller bare en mulighet?
Hva om kunde allerede har ett eksisterende "vanlig "TKS som er montert tidligere (NEK 399:2018), men nå ønsker ellbilader. Kan man da sette etter elmåler ett nytt effektbegrensende vern (EV/OB) som ivaretar bestilt effekt fra netteier og deretter et vern (jfa) til elbillader etter OB? Alt monteres på ledig skinne under KV og OV.
Er dette i tråd med NEK 399:2022 6.11.9.1, eller må dette i så fall samsvarserklæres som avvik iht NEK 399:2022? Har evt Elsikkerhet hatt noen avklaring om dette?
Hei
Vi har en liten diskusjon ombord og vi sliter med å finne dokumenterte retningslinjer.
Vi har noen variable strømforsyninger for pulserende høyspenning på utgangene som er forsynt fra skipets 230V anlegg. Gjelder FSE reglene for høyspenning selv om effekten er lav og spenningen høy?
Utstyret kan gi pulser på opptil 3950Volt 2400juel 2 ganger i sekundet
Hei,
Har et spørsmål, er det forskriftsmessig riktig utført om en benytter 63A automatsikring uten jordfeilbryter som forsyner 2 stk. elbilladere som har hvert sitt innebyggde jordfeilvern, og benyttet IFSI kabel ut til ladepunktene som ikke er dobbeltisolert?
Håper på god forklaring om dette ikke er i henhold til NEK.
Svar mottas med stor takk :)
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.