Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder

Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440

Link til NEK FAQ

FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Hvor ofte må Midlertidig utstyr sjekkes? Z015

Hei! gjelder spørsmål ang vedlikeholde av midlertidig utstyr. hva sier reglene om hvor ofte utstyret skal sendes på land for en resjekk? jeg har alltid hørt at det skal sjekkes årlig, hvor stor det beskrevet? hva bør en gjøre om midlertidig utstyr som står i havet ikke har vært inne på land for resjekk?

Spurt ${formatDate(1721830560)}
Bra svar markert av forumleder Ny
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
Konstruksjon av tilknytningsskap

Hei

Jeg har et spørsmål rundt kravet fra NEK399:2022 6.11.1.

At alle tilknytningsskap skal være utført for ikke-sakkyndig betjening. Dette kravet kommer også frem i REN blad 4100 pkt. 7.5 hvor de da henviser til NEK 399 igjen. Gjelder disse kravene for når tilknytningsskap et oppbygd et metode A og B? Dette er jo da tilknytningsskap som kan ha forankoblet vern opptil 1250A.

Ikke-sakkyndig betjening betyr vell at tavlen ikke skal ha et forankoblet vern som er høyere enn maks 250A? Jeg har dessverre ikke tilgang til NEK439 akkurat nå, men det er vell også en god del andre krav som IP grad og kortslutningsstrømmer som skal opprettholdes for at tilknytningsskapene kan klassifiseres som beregnet for ikke-sakkyndig betjening.

Ser mye av forskjellige varianter av tilknytningsskap som er benyttet til metoden A og B. Noen med lav IP grad, noen med effektbryter bak et deksel hvor du må ta av skruer for å komme til og noen hvor hele effektbryteren/OV er helt synlig ved åpning av skapdør.

Håper mitt spørsmål å det jeg lurer på kommer frem i teksten.

Takk på forhånd for alle svar.

Spurt ${formatDate(1721824980)}
Bra svar markert av forumleder Ny
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Varsling osv i sikringskap

Hei! Er det krav om varsling på utslått overspenningsvern om dette er montert i sikringskap. Iflg. NEK 400-2022 823.534.302. Står det at overspenningsvern montert i tks skal ha egnet varsling I sikringskap eller annen egnet plass.

Dersom det monteres overspenningsvern i sikringskap under rehab, skal dette da ha akustisk og/eller visuel varsling?

Spurt ${formatDate(1721723940)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Elbil-lader med OVERSPENNINGSVERN

Hei. Er det noen som vet om en leverandør/produsent med/av elbil-lader med innebygget overspenningsvern.

Det er altså med overspenningsvern jeg er ute etter, ikke jfb/jf-relé.

Har ringt rund til alle grossister som påstår at det er med jfb jeg leter etter, og at det har de

Spurt ${formatDate(1721044860)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Søke om plassering av Jacuzzi kar ute på hotellet.

Må man søke om utplassering av feks 2stk Jacuzzi kar på plenen rett utenfor hotellet som ligger langt innpå og utenfor allfarvei...? Og I tilfelle hvem henvender jeg meg til? Vennlig hilsen Espen Vaktmester.

Spurt ${formatDate(1720869960)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
4
Samsvarserklæring

Har en diskusjon med en kollega om det er krav til å skrive samsvarserklæring når man har vært innom en kunde og frakoblet noe?

Jeg mener at man bør skrive en samsvarserklæring og tilsvarende skjema med risiko og sluttkontroll, uansett om man frakobler og fjerner noe, bytter likt mot likt, eller gjør andre utvidelser/vedlikehold på anlegg.

Hvis man skal fra koble noe, så må man inn å risikovurdere. Ta spenningen, sikre mot innkobling og måle, før arbeid kan starte.

Hvis man har fjernet noe, så må man bekrefte at man har avsluttet kabler forskriftsmessig.

Samme blir det om man bytter en defekt stikkontakt med en ny. Da gjør man inngrep i installasjonen og man må da risikovurdere, sluttkontroll og samsvarserklæring.

Hva er deres syn på dette?

Spurt ${formatDate(1720531920)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Niter vs kabelsko

Hei , jeg lurte på hvordan dere vil definere niter/kabelsko/endehylse. Er det samme ting med to forskjellige navn eller er det en forskjell på niter og kabelsko?

Spurt ${formatDate(1720526400)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Leie seg ut som elektrikker

Hei, er det noen som vet hvordan det er og leie seg ut som elektrikker med enkeltmannsforetak etter de nye reglene om innleie, da man må ta på seg hele jobben, og ikke kan leie seg inn lenger?

Vil det fortsatt være mulig og leie seg ut hvor elektrobedriften man leier seg ut til har installatør som står ansvarlig, eller må man nå ha egen?

Spurt ${formatDate(1720217460)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
TN-C til annet bygg

Vi har i alle år lært at det kun skal én PEN-splitt per installasjon i TN-anlegg... men hvis hovedfordelingen forsyner et frittliggende bygg (utenfor dekningsområdet til jordelektrodene), er det da noe i veien for å forsyne dette bygget med TN-C? (Altså at man har en ny PEN-splitt i det frittliggende bygget).

Så lenge byggene ligger utenfor dekningsområdet til motstående jordelektrode (av hensyn til vagabonerende strømmer) ser jeg ingen problemer med dette.

304.3.4.2.1.1 i NEK400 sier litt om dette. De særnorske kravene sier litt om forsyning i bygning, men ikke "mellom" bygninger. Jeg tolker det derfor som OK med TN-C mellom bygninger...

Noen som har noen tanker/innspill/svar?🙂

Spurt ${formatDate(1720209720)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
Gulvstående fordelingstavler uten bunn

Noen gulvstående fordelingstavler leveres uten bunn? Kan disse settes rett på brennbart materiale? Hva sier standarden om dette?

Spurt ${formatDate(1720177560)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Sigurd Barane

Sigurd Barane

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.