Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder

Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL, NEK 400

Link til NEK FAQ

FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Bygging av batteripakker

Hei!

Noen som har litt input på bygging av batteripakker? Altså fysisk sette sammen CE-merkede battericeller med tilhørende styre og overvåkningsystem som cellespenning etc. Til f.eks elektriske maskiner m.m.

Tenkte kanskje det kunne gå under FEU, men siden det er lagret energi så er hvert enkel celle elektrisk utstyr som settes sammen til et elektrisk anlegg? Altså FEK blir gjeldende?

Setter pris på svar:)

Spurt ${formatDate(1712780640)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
4
712C.2.1 Godkjent frakoblingsutstyr

Har et spørsmål i forbindelse med solcelleinstallasjoner om godkjent frakoblingsutstyr ved innføring av DC kabler i bygninger. (Der DC kabler ikke er mekanisk beskyttet inne i bygning)

Spørsmålet er: Kan en optimizer som automatisk bryter DC side ved bortfall av AC siden benyttes som godkjent frakoblingsutstyr i henhold til beskrivelse i 712C.2.1 som alternativ til fysisk DC brannbryter?

I datablad på eks. SolarEdge optimizer står det "Module-level voltage shutdown for installer and firefighter safety"


Spurt ${formatDate(1712770620)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Forleggningsmåte

Har lagt opp en 16A C sikringer fra eaton. Med belastning fra utstyr på 12.1A Det er ikke av OL varianten så k-faktoren er på 1.45. Dette er bolig. Velger jeg og gå for C forlegningen som er 95% av installasjonen så havner jeg på på riktig side av kravet.

Spørsmålet mitt er når er det ny forleggningsmåte trer i kraft? Det er 2 steder som kabelen går gjennom rør ca 30cm hver seg. Skal disse beregnes som A2 da eller er det noe slingring på det?


Huggorm

Spurt ${formatDate(1712671620)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Nytt krav for spenningstesting?

Hei,

Det ryktes at det er kommet et nytt krav i FSE til hvilke spenningstestere man har lov til å bruke når man skal erklære anlegget spenningsløst. Stemmer det at det er et nytt krav, eller er det bare en anbefaling? Hvor isåfall finner jeg dette?

Tusen takk!

Spurt ${formatDate(1712573880)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
jording mellom pipingflenser

Hei

Finnes det krav til utførelse av jording mellom pipingflenser?

Eller bunner alt ut i målinger?

Spurt ${formatDate(1712563020)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
Ujordet stikkontakter

Hei. Når man legge nye ujordet stikkontakter påvegg i et soverom som er ujordet, kan man bruker pr kabel og koble jord ledning til stikkontakter likevel ? med tanke på fremtiden vis man vil finne en jordings punkt og bytte ujordet stikkontakter til jordet stikkontakter? Eller må man klipper jord ledning ved hver stikkontakt som det var fra for ? Hva er lurt å gjøre med på tanke på fremtiden?


Spurt ${formatDate(1711887240)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
AFDD i landbruksinstallasjoner

I NEK400:2022 står det at det Hver enkelt forbrukerkurs bør være beskyttet av et lysbue-deteksjonsutstyr (AFDD) i samsvar med NEK EN 62606. (705.424.301)

Med bør tolker jeg dette til at det er et krav(?)

Hvordan forholder dere dere til dette? Blir dette montert i alle landbruksinstallasjoner nå? Hva med 3-fasekurser? Her finnes det vel pr nå ikke utstyr for dette?

Spurt ${formatDate(1711091100)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Faglig ansvarlig i selveiergarasje i et garasjesameie

Hei, i FEK er det jo mulig for en elektriker som oppfyller visse kvalifikasjonskrav å stå som faglig ansvarlig for installasjon i egen bolig og fritidsbolig. Men kan en selveiergarasje i et garasjesameie være dekket av dette på noen måte?

Sameiet/foreningen har egen tomt og garasjene er seksjonert hvor hver enkelt garasjeeier også eier grunnen i sin seksjon.

Spurt ${formatDate(1711027260)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
Spørsmål ang sikkerhetsutstyr i et GIS rom 100KV

Hei! Lurer på om det finnes sikkerhetskrav/ forskrift / anbefaling til hva utstyr av redningsutstyr som skal befinne seg i et 100KV GIS rom? Har ikke lyktes å finne et eget krav på dette. GIS er jo helt isolert så ser ikke behov for redningstang da vi ikke er på ledene del. Blir noe anna med tavler og trafo i samme rom her må det nødvendige sikkerhetsutstyret foreligge for det rette spenningsnivået eks 13KV .

Spurt ${formatDate(1711025340)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
3
304.3.4.2.1.2 - 3-polt OV

Iht. veiledning 1 tilhørende 304.3.4.2.1.2 står det at bryter/overstrømsvern i innkommende tilførsel fra distribusjonsnettet skal være i 3-polt utførelse, og at nøytralleder ikke skal kunne frakobles fra innkommende PEN-leder. I de tilfeller der produsent av 399-skap selger ferdigkoblet utstyr der første bryter/vern er av type sikringslastbryter hvorav disse er koblet etter 4-polt utførelse - da vil slike skap være i strid med gjeldende forskrift, eller er det noen tolkninger som gjøres slik at dette er lov? Slik jeg tolker det skal første bryter/vern etter PEN-split alltid være 3-polt.

I tillegg: I særskilte tilfeller der det kan være aktuelt å risikovurderere seg vekk fra 399 (så fremt netteier godtar alternativ løsning), f.eks. hvis gammeldags løsning med KV-skap utvendig og sikringsskap med OV, måler, overspenningsvern blir plassert innendørs - da skal det også der benyttes 3-polt og ikke 4-polt OV?

Spurt ${formatDate(1710944700)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.