Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder

Elektroinstallatørprøven, FEK, FSE, FEL/NEK 400 og FEF/NEK 440

Link til NEK FAQ

FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
Kontinuitet

Jeg har tenkt litt på dette med kontinuitetsmåling til jord i f.eks stikk. Hva er egentlig faren om denne målingen er høyere enn beregnet verdi? Varmeutvikling ved jordfeil?


om jeg måler f.eks 0.3 ohm på en kurs som i teorien skulle hatt f.eks 0.18 ohm. Jeg skjønner da at kravet ikke er oppretthold men hva vil det påvirke anlegget? Kunne sikkert svaret en gang i tiden.

Spurt ${formatDate(1718814480)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Isolasjonsovervåkning

Når ble det i norm-sammenheng, første gang gitt krav om/mulighet for bruk av isolasjonsovervåkning i elektriske installasjoner? Bakteppe er dagens avsnitt NEK 400:2022 411.6.2.3.3 og 411.6.6 Isolasjonsovervåkning.

Spurt ${formatDate(1718573100)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
Spenningstesting av nullpunkt

Har ett arbeidsoppdrag der trafoen på vedlagtbilde skal utkobles og jordes på nullpunktet for at arbeidet kan utføres.

Vi har diskutert hvordan vi skal kunne følge kravet om spenningstesting av nullpunktet for at jordingen skal kunne henges på. Vi er litt uenige om hvilket spenningsområde den spenningstesteren vi må bruke skal være. Noen som kunne kommet med inspill?

Spurt ${formatDate(1718371260)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
7
Ik2p min skjøteledning

Hei. Når vi skal levere fra et anlegg, så må vernet løse ut på ik 2p min i enden på kursen. Altså over 160A i kortslutnings strøm på en 16C sikring.
Pleie folk / er det krav og ta høyde for at kunden setter inn en skjøteledning?
Altså vis vi har levert et anlegg med 165A kortslutnings strøm i stikkontakten, og kunden pleier bruke 10 m skjøteledning fast til diverse ting (lading av lift, diverse forbruk i lager/verksted). Kan en elkontrolør skrive avvik dersom det er mindre en 160A i enden på skjøteledningen?

Spurt ${formatDate(1718317500)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Installasjon i egen bolig

Jeg skal utvide en eksisterende kurs med 4 lys spot i egen bolig som anses som fast installasjon og derfor krever riktig kompetanse.

Jeg har ikke gr. L men min kompetanse er på nivå som kreves i FEK 7:

FEK § 7 første ledd sier at: Den som har det faglige ansvaret for arbeid knyttet til elektriske anlegg, skal ha relevant master- eller bachelorgrad eller toårig utdanning som fagskoletekniker med relevant fagbrev. Vedkommende skal i tillegg ha minst tre års relevant praksis opparbeidet etter endt utdanning.

Dvs at jeg har mastergrad og relevant praksis.

Spørsmålet mitt er om det ligger noe unntak fra kravene om innmelding og levering av dokumentasjon, samsvarerklæring, osv siden den er et såpass enkel modifikasjon.

Påforhånd takk!

Spurt ${formatDate(1718192400)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Plassering av tjømemuffe

Hva er vanlig plassering av tjømemuffe i et nytt hus? Den skal ligge horisontalt selvfølgelig. Men ligger tjømemuffen vanligvis utenfor eller innenfor ringmuren til huset?

Spurt ${formatDate(1718119860)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
2
Hvilket utviklingsselskap anbefaler du for å lage mobilapper?

Hvilket utviklingsselskap anbefaler du for å lage mobilapper?

Spurt ${formatDate(1718098560)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Pax vifte

Skal pusse opp et bad. Her kjøper jeg inn en Pax vifte med innebygget allpolig brudd som også er helautomatisk ( elnummer 4910503).

Det er vell ingen absolutte krav å montere en ekstern bryter foran denne igjen?

Spurt ${formatDate(1718045460)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
LFS Krav :

Stilles det krav om faglig utdanning for å være «Leder for sikkerhet»?

i fagprøvenemden så mener dem at det krever faglig utdanning for å være leder for sikkerhet. Men har lest andre tråder der det ikke er noe krav, men at du skal være skikket og at dette ansvaret hviler på driftsleder/faglig ansvarlig for hvem han vil utpeke som LFS ? I gitte tilfeller som linjerydding etc , kan det aksepteres at LFS ikke har faglig utdanning innen HS ?



Jeg fant også tidligere svar :

Jeg forventer at DSB står for sin avklaring i Elsikkerhet 89, hvor det avslutningsvis konkluderes med følgende:

Svaret på det opprinnelige spørsmålet er derfor at setningen i veiledningen til fse § 6 ikke innebærer at det nå innføres krav om kvalifikasjoner i fse når det gjelder LFS/ AFA, men at den som godkjenner og utpeker LFS/AFA nå som tidligere må vurdere hvilken kompetanse og eventuelt kvalifikasjoner vedkommende som skal ivareta funksjonen må ha, sett i forhold til det arbeidet som skal utføres. Hovedregelen er at LFS/AFA må tilfredsstille relevante krav i fek når det utføres arbeid knyttet til elektriske anlegg som reguleres i fek og at den som er tillagt myndighet til å godkjenne og utpeke LFS/AFA, som på grunnlag av en risikovurdering velger å utpeke LFS/ AFA som ikke tilfredsstiller relevante krav i fek, må kunne begrunne sitt valg.

Jeg kjenner ikke til at DSB har overprøvet et velbegrunnet avvik fra "hovedregelen" her, og tiden vil vise om dette i det hele tatt blir noen "problemstilling".



Spurt ${formatDate(1718022540)}
Løst Løst
Forskrifter fra DSB og tilhørende standarder
1
Eksamens oppgave

Jeg har fått oppgave på eksamen å planlegge og utføre innstallasjoner i et idustribygg med kontorer, garderober og verksted. Det jeg lurte på er hvor kan kan finne normene og forskrifter til denne oppgaven.

Spurt ${formatDate(1718002380)}
Løst Løst
Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Andre tema

Våre eksperter svarer på spørsmål i flere kategorier innen elektrisk ekspertise inkludert Ex, forskrifter, HMS og automasjon.

Forumledere

Hans Olav Arnesen

Hans Olav Arnesen

Seniorinstruktør

Les mer
Sigurd Barane

Sigurd Barane

Les mer
Møt undervisningsteamet

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.