Logg inn

for å få tilgang til dine kurs, sikkerhetskort og mye annet.

Logg inn

for å få tilgang til dine kurs, sikkerhetskort og mye annet.

Frekvensomformer reaktiv effekt

Frekvensomformer reaktiv effekt

Arvid
Arvid

Hei, har en case med et motoranlegg der motorene har forferdeling dårlig cos phi, typ 0.5-0.6. Merkeeffekten er oppgitt til 25kW og en merkestrøm på rundt 80A. Dette tilsvarer grovt 55kVA.

Hvilken effekt vil jeg se på nettsiden av omformeren?

Re: Frekvensomformer reaktiv effekt

Re: Frekvensomformer reaktiv effekt
Rune Øverland
Forumleder

Hei Arvid,

Tusen takk for spørsmålet, og din interesse for faget.

Det er vanskelig å mene noe bestemt om virkningsgraden til den frekvensomformeren du bruker. Generelt har frekvensomformere høy virkningsgrad; typisk bedre enn 90 prosent. 

Hvis vi antar du din frekvensomformer har en virkningsgrad på 0,95, vil nettsiden i ditt tilfelle trekke (55/0,95) = 58 kVA.

Kanskje du kan ta kontakt med leverandøren av frekvensomformeren for å få informasjon om omformerens reelle virkningsgrad ...?

Re: Frekvensomformer reaktiv effekt

Arvid
Arvid

Hei

Det var mer et teoretisk spørsmål, på hvilken måte (og om det faktisk skjer) de reaktive effektene på motorsiden reflekteres over til nettsiden. 

Regner med du mener effektfaktor når du skriver virkningsgrad?

Altså, på hvilken måte påvirket effektfaktoren på nettsiden av omformeren på grunnlag av den reaktive effekten på motor siden, og de overharmoniske strømmene?

Re: Frekvensomformer reaktiv effekt

Re: Frekvensomformer reaktiv effekt
Rune Øverland
Forumleder

Hei Arvid,

Beklager, men jeg ikke kompetanse til å kalkulere hva som skjer på motorsiden av frekvensomformeren og i hvilken grad dette smitter over til nettsiden av frekvensomformeren.

Mellom disse to sidene fins frekvensomformerens DC-buss. Det jeg lurer på er om denne DC-bussen også kan 'isolere' eventuelle overharmoniske strømmer på/fra motorsiden av frekvensomformeren, slik at ikke disse slipper ut på nettet.

Motor grid

Jeg er kjent med at likeretterbroen på frekvensomformeren gi overharmoniske komponenter ut på nettet; og dette fordi likeretterbroen ligger på "rett side" av DC-bussen.

Jeg er usikker på om jeg kan bruke noe av dette i forhold til spørsmålet ditt: https://www.researchgate.net/post...ve_and_reactive_power_of_an_inverter

Trainor Elsikkerhet AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

Ex grunnleggende (E-læring)

Lær å jobbe sikkert i eksplosjonsfarlige områder. Kurs for elektro-, automasjons- og annet personell.

Les mer

FSE Lavspenning (E-læring)

Har du tatt ditt årlige FSE-kurs? Opplæringen er lovpålagt og øker sikkerheten for deg som jobber med elektriske anlegg.

Les mer

Fiskalmåling - Kombinerte måleusikkerheter (Klasserom)

Les mer

Mengdemåling (Klasserom)

Grunnleggende kurs om målestasjoner olje/gass/fakkel.

Les mer

Ptil/IEC 61892-serien (Offshore) rev. 2019 (Klasserom)

Kurs for elektrikere, automatikere, ingeniører og annet personell som arbeider med eller prosjekterer elektriske anlegg offshore.

Les mer

Reguleringsteknikk grunnleggende (Klasserom)

Praktisk og teoretisk kurs i grunnleggende reguleringsteknikk.

Les mer
nor