NødstoppanleggNødstoppanlegg

Nødstoppanlegg

Jan E Hansen
Jan E Hansen

Hei!

Jeg har som lærling i automasjon fått i oppgave å prosjektere et nødstoppanlegg i et pappeske anlegg.

Anlegget består av transportbaner og noen roboter +palleteringsnalegg.

Jeg har peilet ut hvor jeg skal sette nødstoppene og hvilke nødstopper som skal stooppe hva og ikke minst tenkt slik at operatørene ikke skal være i tvil om hvor og hva som stopper når de trykker nødstopp.

Det jeg lurer på er hva slags nødstopp jeg skal bruke? nødstopp som er driftsikker ved påkjørsel av truck? dvs at dersom nødstopphodet rives av så stopper anlegget i motsetning til den tradisjonelle "dumme" nødstoppen med kontaktelementer bak som kan falle av inne i skapet.

Er det noen som har erfaring med Safety integrity level og performance level på nødstopper og dørbrytere? hva bør jeg velge?

Re: Nødstoppanlegg

fag. ing.
fag. ing.

Hei, 

Med nødstopphodet mener du nødstopp "soppen" som trykkes inn? 

Jeg har aldri hørt om at det har vært tilfellet før. Vil tro tradisjonelle nødstopp av høy kvalitet vil fungere fint til formålet. Det som er mer viktig å ta hensyn til er at nødstoppbryteren ikke blir plassert på en slik måte at den er utsatt for mekanisk påkjenning(truck i ditt tilfelle). 

SIL eller PL, jeg selv synes PL er enklere å forholde seg til praktisk. Du bør høre med driftsleder/automasjonsleder om hva som er brukt på anlegget eller hva de ønsker.

Re: Nødstoppanlegg

Jan E Hansen
Jan E Hansen

Vi er en for liten bedrift til å ha noen ansatte med ingeniørbakgrunn innen sikkerhet så det er jeg som er lærling sammen med elektrikker som holder på med dette.

Det som er problemet med tradisjonelle "sopper" av type Eaton er at dersom truck smeller til hodet på siden går huet av og kontaktelementene ligger igjen inne i skapet med lukket kontakt, da har man en maskin som går videre uten at operatør har tilgang til nødstopp. Jeg har sett litt på Jokab safety og kommet frem til at de har smarte nødstoper som er "sabotasje"sikret så dersom hodet blir påkjørt fra siden og det skulle falle av så ryker en tynn kobbertråd som ligger i sløyfa så nødstoppreleet bryter. tror jeg er i mål med "sopp" sikkerheten.... bare resten igjen :)

Re: Nødstoppanlegg

fag. ing.
fag. ing.

Hei, 

Bare et forslag, du kan koble opp 2 eller flere nødstopp brytere i serie som plasseres på en slik måte at de ikke kan bli skadet samtidig, dette blir da en redundant løsning. Kan være du sparer litt penger samtidig gjør maskinen tryggere enn ved bruk av sabotasje sikre nødstoppbryteren. 

 

en liten video som forklarer PL ganske enkelt:

https://www.youtube.com/watch?v=MqY6luAAnIY

 

Det er viktig å følge kravene du stiller i PLr(risikovurderingen). Det kan hende du ikke trenger å ta høyde for at maskinen kan bli påkjørt av truck, hvis du havner på en lav PL kategori.

En annen måte å si det på er hvis du utfører PLr havner på feks. PLa. Så bygger du maskinen slik at du får PLc. Da har du tilfredsstilt kravet på PLa, men samtidig økt kostnaden unødvendig. 

Det hjelper ikke å ha en dyr og fancy nødstopp bryter hvis logikken(feks. sikkerhetsrele) og utgangen(det som stenger av maskinen) er billige og dårlige komponenter, som ikke tilfredsstiller kravene for å oppnå PL kategorien du har havnet på. 

Ikke noe galt i å gjøre det slik du tenker, men med tanke på fagprøven og fremtidige jobber kan det være lurt å tenke på at sikkerhet er kostbart, og ikke alle er villige til å betale for mye.

Re: Nødstoppanlegg

Jan E
Jan E

Takk takk for bra innspill og den bra linken, da har vi noe å jobbe etter.

Nå kan du ta mange av våre klasseromskurs som webinar på nett.
Interaktivt og med instruktør.

Trainor AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

Vi beklager! Trainor.no støtter dessverre ikke lenger eldre versjoner av Internet Explorer.

Oppgrader til en nyere versjon her eller bytt nettleser, feks. til Google Chrome.

For mer informasjon eller hjelp, kontakt oss.

Trainor behandler personopplysninger og benytter cookies. Les mer her.
nor