Gr.L som automatiker?

Spurt 11:33 - 2.10.2019 av Kristian|Siste svar 16:38 - 6.3.2020 av Rune Øverland

Kristian

Hei!Jeg har fagbrev i Automasjon og har lysst til å utvide arbeidsområdet mitt. Snakket med den gamle læreren min fra Vg3 og fikk beskjed om å sjekke opp i kurs/opplæring for automatiker til gruppe L / lavstrøms sertifikat. Jeg finner ingen informasjon om dette på nett utenom å ta Vg2 Elenergi og ny "læretid".

kort fortalt:Noen som vet om hva som må gjøres for å få lov å koble 230v som automatiker?

Helpful answer marked by forum leaderLøst

Svar (4)

Rune Øverland

Postet 7:05 - 3.10.2019

Hei Kristian,

Tusen takk for spørsmålet, og din interesse for fagene.

1. Myndighetenes krav til kompetanse

Både automatikere og elektrikere er elektrofagarbeidere.

De norske myndighetene setter krav til minimums-kompetanse for arbeid med elektriske anlegg og elektrisk utstyr.

Dette er nedfelt i 'Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr' og paragraf 5:

§ 5.Krav om bruk av kvalifisert personell

Foretak som utfører arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr, skal bare benytte kvalifisert personell. Med kvalifisert personell menes personer som oppfyller kravene i § 6 til § 10 og som er oppdatert på den faglige utviklingen.

2. Din rolle (og arbeidsoppgaver) i foretaket ...

Jeg antar at din rolle med arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr vil være en person som bygger og vedlikeholder elektriske anlegg. Da er du omfattet av paragraf 6: Kvalifikasjonskrav for den som bygger og vedlikeholder elektriske anlegg.

https://lovdata.no/forskrift/2013-06-19-739/§6

Den som bygger og vedlikeholder elektriske anlegg, skal ha fagbrev innenfor elektrofag som er relevant for de aktuelle arbeidsoppgavene.

Person med fagbrev som ikke omfatter elektriske anlegg, men som har fagutdanning med opplæring i til- og frakopling ved feilsøking og feilretting av komponenter som ellers faller inn under deres fagområde, kan utføre slike oppgaver.

3. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)

DSB skriver i korthet om ulike yrkesgrupper og type elektriske anlegg som kan bygges og vedlikeholdes, samt typer elektrisk utstyr som kan repareres:

Automatiker: Elektriske lavspenningsanlegg i automatiserte systemerElektriker: Elektriske lavspenningsanlegg i bolig, næringsbygg og industri

En Automatiker har lov til å arbeide med 230 volt. Elektriske lavspenningsanlegg er anlegg med høyeste nominell spenning til og med 1000 Volt vekselspenning eller 1500 Volt likespenning

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1998-11-06-1060

4. Elektrofagarbeider

Elektrofagforskriften setter krav til at man skal ha fagbrev innenfor elektrofag som er relevant for de aktuelle arbeidsoppgavene.

Elektorfagarbeideryrket spenner vidt og det er mulig å spesialisere seg innenfor en rekke felt.

https://utdanning.no/yrker/beskrivelse/elektrofagarbeider

Når du spør hva som må gjøres for å koble 230 volt som automatiker, så er Automatiker er en beskyttet tittel. Du har godkjenning fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) for å utøve yrket.

Jim Rune Fjelldal

Postet 9:04 - 27.2.2020

Hei! Jeg slenger meg på denne tråden.

Hva kan egentlig en automatiker selvstendig utføre i et anlegg som er definert som et elektrisk lavspenningsanlegg ? (For eksempel tavlearbeid i et industrianlegg).

Det er en viss oppfatning at en automatiker utdannet etter dagens læreplan kan utføre arbeid på lik linje med en elektriker. Men er det virkelig slik?

I veiledningen til § 6 i FEK 2019 så står det forøvrig at personer med "beslektet" fagbrev kan utføre visse oppgaver på anlegget.

Kan veien å gå være å lage en instruks som sier hvilke oppgaver i det konkrete anlegget som en automatikeren kan utføre?

Rune Øverland

Postet 7:22 - 28.2.2020

Hei Jim Rune,

Tusen takk for dine refleksjon omkring kompetanse.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har på sin hjemmeside følgende om elektrofagarbeidere:

https://www.dsb.no/lover/elektriske-anlegg-og-elektrisk-utstyr/artikler/utenlandske-elektrofagfolk/elektrofagfolk-med-yrkeskvalifikasjoner-utlandet/perm-godkj-elektrofag-eueos/

Type elektriske anlegg som kan bygges og vedlikeholdes, og type elektrisk utstyr som skal repareres.

Automatiker; Elektriske lavspenningsanlegg i automatiserte systemerElektriker; Elektriske lavspenningsanlegg i bolig, næringsbygg og industri

Selv om begge elektrofagarbeidere jobber med elektriske lavspenningsanlegg, krever det likevel erfaring med de ulike typer anlegg. Myndigheter krever at man skal være faglig oppdatert på teori, lov- og regelverk og en del ny teknologi og nye løsninger innen de ulike type elektriske lavspenningsanlegg.

Så selv om det er mye felles mellom det å være automatiker og elektriker ved bygging/vedlikehold av elektriske lavspenningsanlegg, fins det forskjeller (nyanser) mellom ajourhold av kunnskaper.

Det fins mange ulike elektrofagarbeidere. For eksempel; automatiker, avioniker (flyelektriker), elektriker, heismontør, telekommunikasjonsmontør, togelektriker og romteknolog. Det at man har spesialisert seg innen sitt fagfelt, gjør at, ja, alle er elektrofagarbeidere og har en del felles grunnleggende ferdigheter, men, nei alle kan ikke jobbe med alle spesialting.

Rune Øverland

Postet 16:38 - 6.3.2020

Ellers er det verdt å nevne Elsikkerhet 68.

https://www.dsb.no/globalassets/dokumenter/elsikkerhet-els/elsikkerhet-magasinet/2006-02-elsikkerhet-68.pdf

Et relevant avsnitt er følgende:I virksomheter med egen elektroavdeling hvor arbeidet forestås av en faglig ansvarlig i henhold til fke § 11, vil denne gjennom en dokumentert handlingsplan for opplæring kunne bidra til at ansatte elektrofagarbeidere tilføres nødvendig tilleggskompetanse i henhold til fke § 8. Dette vil bidra til at den enkelte elektrofagarbeideren vil kunne utvide arbeidsområdet utover det som fagbrevet i utgangspunktet gir adgang til. Virksomhetene vil på denne måten kunne få en mer rasjonell utnyttelse av ressursene. Dette skal være dokumentert i virksomhetens internkontroll og fremkomme i kompetanseprofilen til den enkelte elektrofagarbeideren.

Innholdet gjelder fortsatt, selv om FEK har erstattet FKE.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.