Instrumenteringsspørsmål

Spurt 11:50 - 3.2.2009 av Rolf Bakken|Siste svar 9:18 - 4.2.2009 av Forumleder

Rolf Bakken

Har to spørsmål jeg gjerne skulle ha hatt svar på, håper noen kan hjelpe meg her..

Ved bench-set av en reguleringsventil, skal motor og ventil være sammenkoblet slik at man tar med friksjonskrefter i pakkboks og tetningsringer, eller skal man koble motor fra ventil, og ikke ta hensyn til disse kreftene? Det er ulike meninger rundt denne saken, så det hadde vært greit å få en oppklaring en gang for alle.

Spørsmål to gjelder måleblende. Dersom man ikke får oppgitt skivekonstanten som man trenger for å regne ut både differansetrykk over denne, og gjennomstrømning, er det noen måte å regne ut denne konstanten på? Det er jo mange faktorer som ligger til grunn for denne verdien, som rørdiameter, innsnevringsdiameter, utforming, friksjonstap osv, som gjerne ikke er kjent..

Håper på gode svar!
Helpful answer marked by forum leaderLøst

Svar (3)

Forumleder

Postet 13:14 - 3.2.2009
1) Benchsetting

Bench-setting er den justering vi foretar (i arbeidsbenken) av aktuatorfjæren uten prosesstrykk på ventilpluggen, før den blir satt i drift for at ventiloen skal arbeide korrekt når prosesskraften begynner å opptre.

Jeg ville derfor beholde motor tilkoblet ventilen i forbindelse med Bench-setting av ventilen.

2) ""Flow""-konstant for måleblende
Ja, det er mange parametre som må være kjent for å kunne kalkulere denne måleblende-""konstanten"". Og, er ikke disse kjente, tror jeg det ikke er noen enkel måte å gjøre beregninger.

Men, hva med å gjøre en enkel ""kalibrering"" i ""revers"". a) kjør igjennom en kjent strømningensmengde. b) loggfør differensialtrykkfall. c) kalkulér måleblende-""konstanten"".

Her er et eksempel på kalkulasjon/måling av luftmengde ved bruk av måleblende.

For ""Dischange coefficient"" kan du følge denne linken.

Dette er i en tabell nederst under temaet ""Orifice"". Som du ser spiller diameterforholdet inn for denne faktoren. Men, som sakt, uten kjennskap til rør- eller måleblendedimensjoner, er det umulig å beregne noen ting som helt uten først å gjøre kalibreringer.

Espen

Postet 15:55 - 3.2.2009
Når vi ikke har denne konstanten kan vi heller ikke regne ut hvilket trykkfall vi vil ha til en hver tid. Hvordan gjør vi da når vi skal sette området for transmitteren som registrerer trykkfallet over måleblenden? Setter den til 4mA ved null flow og 20mA ved full flow? Vi vet fortsatt ikke hvilken flow vi faktisk har, med mindre du har ultralyd, rotameter eller annen flowmåling du kan sammenligne med.

Forumleder

Postet 9:18 - 4.2.2009
Ja, du kan sette (kalibrere) måleområdet slik du sier:
0 % ""flow"" = 4 mA utgangssignal
100 % ""flow"" = 20 mA utgangssignal

Som du sier, vi vet fremdeles ikke hva ""100 % Flow"" egentlig representerer i engineeringsenheter (liter pr minutt, kubikkmeter pr time etc) før du har foretatt en sammenligning mot en kjent referanse.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.