Nullpunkt

Spurt 18:54 - 23.2.2012 av Aut.|Siste svar 16:03 - 24.2.2012 av Automatikerl

Aut.

Hei.

Hva er nullpunkt i sammenheng med thermoelement og kompensasjonkabel?
Helpful answer marked by forum leaderLøst

Svar (2)

Forumleder

Postet 11:57 - 24.2.2012
Kompensasjons- og forlengelseskabler

Ved lange avstander mellom målepunkt og avlesningssted, bruker vi såkalte kompensasjonskabler. De har samme spenningskarakteristikk som termoelementet.

Kablene lages i mange utførelser, alt etter hvilke krav som settes til varmefasthet, kjemisk motstandsevne, mekanisk styrke og følsomhet for elektromagnetiske forstyrrelser.


Bruk av bad/ovn


Når termoelementtrådene plasseres ned i badet eller inn i ovnen er det viktig å trådene har samme innstikkslengde.

Det er viktig at temperaturen i badet får god tid til å stabilisere seg etter at elementene er på plass. Med god tid menes omlag en time.

Referanse-elementet plasseres i midten av de termoelementer som skal sertifiseres.

Det er viktig at karet med destilert isvann har temperatur på 0 °C. Knutepunktene mellom elementkablene og målekablene må ligge ned i karet godt tildekket med issørpe.

Kontakten mellom kablene må være god.

Siden knutepunktet ligger i 0 °C blir det ikke generert noen ytterligere termospenning mellom kobberledningen fra volt-metret og termoelementet. Den termospenningen som vi leser av på voltmetret er den termospenningen som skyldes termo-elementet alene.

Dersom vi ønsker å kalibrere ved flere temperaturområder, så start alltid med den høyeste temperaturen.

Begynn alltid første måling med referanse-elementet, deretter de termoelementene vi ønsker å kalibrere i rekkefølge, for så å avslutte med referanse-elementet. Dette kalles en målerunde.

Etter ønsket antall målerunder, summeres resultatene for hvert enkelt element og divideres på antall målinger. Den verdi vi da kommer frem til er resultantverdien av målingene. Forskjellen av korrigert resultantverdi for referanse-elementet og resultantverdiene for de termoelementene vi har målt, gir oss avviket i °C (°F).

Automatikerl

Postet 16:03 - 24.2.2012
Siden transmitteren ofte ligger i en omgivelsestemperatur på rundt 20*C, må dette kompenseres for. Dette er nullpunktet.

Om du slår opp i en tabell for det aktuelle termoelementet finner du ut at det skal være X mV i sløyfen ved 100 grader. Dette menes at det skal være 100 grader forskjell fra målepunkt(loddepunktet) og nullpunktet, men om nullpunktet ligger i 20 grader, har vi bare 80 grader i differansetemperatur, det er her den såkaldte kaldpunktskompenseringen kommer inn, denne er innebygd i de fleste av dagens transmittere.

Håper det hjalp!

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.