Opplading av kondensatorer

Spurt 10:54 - 20.1.2018 av Læregutt|Siste svar 21:23 - 21.1.2018 av Rune Øverland

Læregutt

Jeg har hørt at det ikke er bra å lade opp kondensatorer ved å tilføre full spenning dersom de har blitt lagret en stund, for da kan de sprenge? hva er det som skjer?

Helpful answer marked by forum leaderLøst

Svar (6)

Rune Øverland

Postet 19:06 - 20.1.2018

Hei Læregutt,

Tusen takk for spørsmålet og din interesse for faget.

Det er mange ulike typer kondensatorer, men jeg tror den typen du snakker om/refererer til er elektrolytt kondensatorer.

1. Gammel elektrolytt

Denne typen (elektrolytt kondensator) er, som navnet sier, fylt med en elektrolytt. Og, ja dersom denne elektrolytten har vært ubrukt over flere år, så eldes elektrolytten, og mister delvis sine egenskaper. Jeg skal vel være forsiktig med å antyde noen "best før dato" for elektrolytt kondensatorer, men la meg si sånn 20 år.

Dersom elektrolytt kondensatorer med "defekt" elektrolytt tilføres for høy "ladestrøm", skjer oppvarming av elektrolytten. Og, siden kondensatoren holder et fast, lukket volum, vil temperaturøkningen føre til en trykkøkning. En trykkøkning som til slutt kan bli så høyt at metallhuset brister/eksploderer.

2. Feil polaritet

Elektrolytt-kondensatorer er polariserte. De har en definert + og -. Man kan få helt nye elektrolytt kondensatorer til å eksplodere. Ved å tilføre en "reversstrøm" (motsatt spenningspolaritet, vil det skje en betydelig temperaturøkning internt i elektrolytten. Temperaturøkningen resulterer i trykkøkning, og til slutt eksplosjon.

https://www.youtube.com/watch?v=akCI_Hm9iE0

Læregutt

Postet 20:28 - 20.1.2018

Hei og takk for svar.

Ehmm. Jeg tenkte mer på med hvis man tar en elektrolytt typ. 2200uF 450V og spenningssetter den fra 0-400V på 0,1 sekund, altså en bøttekondensator som sitter i frekvensomformere på 22kW eller 132kW. og la oss si at omformeren er satt på lager og du henter den ut etter 10 År. Da har jeg hørt at man skal lade den opp veldig veldig sakte.. begynne med 10V 1 time, så øke til 20V osv osv.

Hva er det som skjer? er det noe kjemisk prosess som pågår for at kondensatorene ikke skal sprenge?

Rune Øverland

Postet 21:48 - 20.1.2018

Hei,

Hvordan man skal håndtere kondensatorene i en frekvensomformer, kommer nok best frem i brukermanualen for den spesifikke frekvensomformer.

Her er et eksempel fra en tilfeldig brukermanual:

Den siste setningen (som jeg henviser til med grønn pil) viser generell strategi: "...to gradually increase the power supply voltage with a transformer, etc."

Rune Øverland

Postet 22:03 - 20.1.2018

3. "Gjenopplivning" av elektrolytt-kondensatorer

... Ja, det er en kjemisk prosess i kondensatoren som er årsaken til at man ønsker å gjøre en forsiktig "gjenopplivning" av elektrolytt-kondensatorene i frekvensomformeren dersom de har stått uladet i flere år.

Læregutt

Postet 8:18 - 21.1.2018

Ok, takker for svar

Rune Øverland

Postet 21:23 - 21.1.2018

Det grunnleggende er at en kondensator, når det blir stående med en likespenning, ikke skal ha noen lekkasjestrøm.

Imidlertid, når en kondensator eldes, kan denne DC-lekkasjestrømmen bli betydelig. Og, faktisk kan lekkasjestrømmen bli så betydelig at det skjer en temperaturøkning i den hermetiske lukkede kondensator-kapslingen.

4) "Voltage treatment" vs lekkasjestrøm

For å komme rundt dette problemet med DC-lekkasjestrøm-fenomenet, på grunn av at den har stått ubrukt i flere år, må den gjennom en "Voltage treatment". Det er flere måter å gjøre "Voltage treatment" av kondensatoren. Noen anbefaler å bruke 1 k? motstand i serie med oppladingskretsen for å gjøre en kontrollert "gjenopplivning" av kondensatoren.

When there is statement about the voltage treatment, the procedure is as followa:

Prior to measurement of leakage current, a protective resistor of approximately 1 k? shall be connected to the capacitor in series. A DC-voltage equal to the rated voltage shall be applied for 1 hour at 105 ±2 °C. Then the capacitor shall be cooled down to room temperature keep applied voltage. Then the capacitor shall be discharged through a resistor of approximately 1 ohm/volt.Then the capacitor shall be allowed to stand under the standard conditions for 12 to 48 hours.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.