PID

Spurt 11:05 - 20.3.2009 av L|Siste svar 15:18 - 11.7.2010 av Ann Kristin

L

Noen som har en skikkelig god forklaring på PID?
Helpful answer marked by forum leaderLøst

Svar (3)

Forumleder

Postet 11:57 - 20.3.2009
Nedenfor gis en forenklet fremstilling av en PID-regulator.

1) Regulatorens verdi på utgangssignal bestemmes i dette tilfellet av tre enkelt-bidrag (P-bidraget, I-bidraget, og D-bidraget).

2) Reguleringsavviket = Settpunktverdi - Prosessverdi

For eksempel:
Settpunktsverdi = 50 % av måleområdet
Målt prosessverdi = 48 % av måleområdet

Dette gir et reguleringsavvik lik 2 %.

3) Hensikten med P-bidraget er å lage en øyeblikkelig endring av regulatorutgangen for å stabilisere prosessverdien.

P-Bidraget = Reguleringsavvik multiplisert med P-faktor

P-faktoren er ofte en forsterkningsverdi som vi kan legge inn i regulatoren.

For eksempel:
P-faktor = 5

Dette gir et P-bidrag lik 10 %.

Desto større reguleringsavvik du har, desto større blir P-bidraget (korreksjonen). Altså, større reguleringsavvik gir større korreksjon av reguleringsutgangen for å korrigere (bringe prosessverdien) inn mot settpunktverdien.

Det er ikke sikkert at P-bidraget klarer å stabilisere prosessverdien akkurat inn på settpunktverdien grunnet endringer i prosessbelastningen. Vi får et ""stabilt"" reguleringsavvik.

4) Hensikten med I-bidraget er å oppdage (langsomme) endringer i prosessbelastningen, og korrigere regulatorutgangen gradvis slik at reguleringsavviket blir null.

I-bidraget er et TIDS-begrep. En definisjon (men, det fins flere), er hvor lang tid (f.eks seskunder) dette I-bidraget trenger for å repetere P-bidraget (i vårt eksempel 10 %).

For eksempel:
I-tid = 4 sekunder

Dette innebærer at I-bidraget (gradvis) vil skape en korreksjon på sitt bidrag tilsvarende 10 % etter 4 sekunder.

Vi kan derfor tenke oss at regulatorutgangen etter 0 sekunder har korrigert med 10 % (kun fra P-bidraget), etter 4 sekunder til 20 % (P-bidrag pluss ett I-bidrag), og etter 8 seskunder til totalt 30 % (P-bidrag + 2 stykk I-bidrag).

Alså, reguleringsutgangen vil over tid korrigere så lenge det eksisterer et reguleringsavvik. Fordelen med dette er at reguleringsutgangen endres i tankt med endringer i prosessbelastningen. Over tid vil derfor reguleringsavviket bli null.

5) Hensikten med D-funksjonen er å finne ut hvor raskt prosessverdien endrer seg, og gjøre mottiltak for å stabilisere prosessverdien.

D-bidraget kan ha flere definisjoner. En forenklet definisjon er at D-bidraget er lik verdien på P-bidraget (etter et visst antall sekunder = D-tiden).

D-bidraget er en øyeblikksverdi! Den skalerer opp øyeblikkverdien av en trendkurve.

For eksempel, En liten, men brå endring av prosessverdien, kan multipliseres med en ""D-faktor"" til å gi et betydelig (øyeblikkelig) D-bidrag. Selv en liten, men brå endring av prosessverdien, kan derfor resultere i et kraftiv mottiltak fra regulatoren for å motvirke (= stabilisere) prosessverdien.

Ofte er D-funksjonen utstyrt med filtre (støyfiltre) slik at slike brå, kraftige endringer av regulatorutgangen likevel ikke skal kunne skje.

6) Kort oppsummering

P-bidraget virker momentant, og har gode stabiliseringsegenskaper. Men, P-bidraget alene vil resultere i at prosessverdien vil stabiliseres noe unna settpunktverdien grunnet endringer i prosessbelastningen.

I-bidraget vil over tid korrigere regulatorutgangen på en slik måte at reguleringsavviket blir null. I-bidraget gjør at regulatoren hele tiden jobber på etterskudd, og stabiliseringsegenskapene er forverret (men overkommelige).

D-bidraget forsterker en øyeblikkstrend av prosessverdien, og setter ut mottiltak for å stabilisere denne. Følgelig bidrar D-virkningen til gode stabiliseringsegenskaper (dersom brukt korrekt!)

L

Postet 13:16 - 20.3.2009
Tusen takk!

Ann Kristin

Postet 15:18 - 11.7.2010
Vil berre legge til ein god nettside der dette står godt fortalt på.

http://www.bitjungle.no/kjemiprosess/boka/3-reguleringsteknikk/pid-regulator/

Sleit litt med å skjønne PID, men etter å ha lest dette fikk eg bedre forståelse;)

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.