Startstrøm PA forsterker

Spurt 7:03 - 27.3.2009 av Tom Sverre Knutsen|Siste svar 9:03 - 3.4.2009 av Bobb

Tom Sverre Knutsen

Har en 1000 W effektforsterker som trekker mye startstrøm. 16 A sikring går. Finnes det mykstarterutstyr for slikt utstyr?
Helpful answer marked by forum leaderLøst

Svar (5)

ML

Postet 7:27 - 27.3.2009
Det er mest sansynlig en 16A sikring med B-karakteristikk du har.
Da denne ikke tåler høye startstrømmer så spørs det om du skulle fått byttet ut sikringen din til en med C eller D-karakterstikk.
Det skal mye større strøm til før at disse to løser ut elektromagnetisk.

Forumleder

Postet 8:07 - 27.3.2009
1) Finnes det mykstartere? Nei, jeg ville ikke ta dette som et utgangspunkt som løsning.

2) Vernet (sikringen) må være i henhold til NEK 400. Vernet skal kunne bryte enhver overstrøm opp til og med den høyeste forventede kortslutningsstrøm som kan oppstå på det stedet hvor vernet er installert.

Strøm/-tidskurven (vernets utløserkarakteristikk) skal være i samsvar med de krav som er angitt i NEK EN 60947 og NEK EN 60269.

Det er viktig at vernet bryter enhver overbelastningsstrøm i kretsens ledere før slik strøm fører til en temperaturstigning som kan være skadelig for isolasjon, skjøter, koblinger, avslutninger eller ledernes omgivelser.

3) Spør deg: Er vernet som er installert i orden? Dersom vernet har blitt utløst flere (mange) ganger, er det sannsynlig at utløserkarakteristikken endres (bi-metallet blir ""slappere""), og vernet løser ut tidligere enn angitt karakteristikk. Eventuelt erstatt ""slitent"" vern med ""friskt"" vern med samme installerte karakteristikk.

4) Sjekk spenningen på kursen. Er spenningen lavere enn angitt, vil effektforsterkeren trekke høyere strøm.

5) Når du slår på PA effektforsterker, slå den på i ""tomgang"". Dette vil begrense effekten anlegget trekker som startstrøm.

6) Et siste alternativ er å endre utløserkarakteristikken, men som sakt, dette må skje i henhold til NEK 400.

Alt avhengig av utløserkarakteristikken kan et vern gi ""rask"" eller ""treg"" utløsning. Vernet kan ha vidt forskjellige egenskaper ved henholdsvis overbelastning og kortslutning.

Tabell for ulike utløserkarateristikker

Tom Sverre Knutsen

Postet 10:47 - 27.3.2009
Hei og takk for svar. Jeg bruker PA forsterkeren i et orkester og da er vi på mange forskjellige steder. Kan vi lage et ekstra sikringsboks med trege sikringer som vi kopler imellom nettet og forsterkeren? På forhånd takk.

Forumleder

Postet 12:20 - 27.3.2009
Ja, du kan lage en ekstra sikringsboks (definert som midlertidig installasjoner - se NEK 400-7-704) mellom nettet og forsterken.

Med selektivitet forstås at kun det vernet som ligger nærmest feilstedet (din ekstra sikringsboks) skal utløse ved feil. Verken forskriften eller normen setter eksakte krav til selektivitet, men selektivitet er avgjørende for driftssikkerheten i et elektrisk anlegg, og for at installasjonen skal fungere slik den er tenkt å gjøre.

Selektivitet må vurderes ved:
* overbelastning
* kortslutning
* jordfeil.

Du må derfor kunne koble deg opp til f.eks en 32A kurs i lokalet/rommet, og via ditt medbrakte midlertidige sikringsskap på 16A treg, så skal du kunne slå på PA-anlegget.

Bobb

Postet 9:03 - 3.4.2009
Det er ikke kurssikringene som er problemet, men transformatoren i forsterkeren + kondensatorer.

Dette løses ved å seriekoble en 50W motstand på 1 til 2 Ohm med den ene 230V fasen inn til transformatorens primærvikling.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.