Statisk- og dynamisk trykk

Spurt 9:30 - 29.2.2012 av L|Siste svar 4:57 - 8.4.2014 av Forumleder

L

Hei!

Har hørt litt snakk om statisk og dynamisk trykk, men vet ikke hva forkjellen er.. Og når det er snakk om flowmåling, hvor kommer statisk trykk inn i bilde?


Takker for svar!
Helpful answer marked by forum leaderLøst

Svar (7)

Forumleder

Postet 11:03 - 29.2.2012
Statisk trykk

Trykket i en gass/væske er satt sammen av to komponenter. Den ene kaller vi for det statiske trykket. Det er det trykket du vil måle i røret dersom gassen/væsken stod stille i røret.

Dynamisk trykk
Den andre komponenten kaller vi for det dynamiske trykket eller hastighetstrykket. Når gassen/væsken beveger seg får vi i tillegg til det statiske trykket den effekten hastigheten bringer oss.



Den tilkoblingen, som peker vinkelrett på prosessrøret, måler kun det statiske trykket siden gassens/væskens hastighet ikke trykker på.

I den tilkoblingen, som peker mot strømningsretningen, måler vi det dynamiske trykket.

L

Postet 11:43 - 29.2.2012
Så det vil si at når vi måler flow med en måleblende, vil vi måle dynamisk på høytrykkssiden og statisk på lavtrykkssiden?

Takker for svar, ble litt mer klart nå!

Forumleder

Postet 12:44 - 29.2.2012


Når gassen eller væsken strømmer gjennom den innsnevrede del i ledningen, øker hastigheten i denne seksjon ettersom flaten blir mindre.

Dersom strømningsarealet i punkt 2 er halvparten i forhold til punkt 1, vil hastigheten i innsnevringen være dobbelt så stor som i røret.



Denne hastighetsøkning oppstår på bekostning av trykket som blir lavere i og umiddelbart etter innsnevringen. Ved at trykkfallet ved innsnevringen varierer med hastigheten, utgjør dette et mål på mengden gjennom rørledningen.

vi har riktignok det høyeste trykket oppstrøms måleblende, og et noe lavere trykk rett bak måleblenden. Dette henger sammen med at økningen i hastighetsenergi må ""balanseres"" med en tilsvarende redusjon i trykkenergi. Når strømningsarealet etter måleblenden igjen blir det ""normale"" vil en reduksjon av hastigheten, i forhold til den lokale hastigheten gjennom selve måleblenden, igjen føre til at trykkenergien øker igjen.

Automatiker

Postet 6:39 - 1.3.2012
Utgjør dette noe statisk trykk? Eller er det bare dynamisk trykk?

Forumleder

Postet 7:20 - 1.3.2012
La meg si det slik:

Statisk trykk: Dette er den statiske (trykk) energien. Dette er det trykket vi måler når det ikke strømmer noe i røret.

Dynamisk trykk: Dette er den dynamiske energien, det vil si summen av den statiske energien og bevegelsesenergien (det at det beveger seg).

Således har vi et dynamisk trykk, både oppstrøms og nedstrøms måleblende når det strømmer. Vi har ulik verdi på de to dynamiske trykkene, fordi det strømmer med ulike hastigheter.

I det tilfellet det ikke strømmer (hastigheten er null), vil vi måle det samme (statiske) trykket både på H- og L-trykksiden av transmitteren.

Nysgjerrig prosessoperat

Postet 11:56 - 1.4.2014
Øker difftrykket linjert med mengden som går igjennom?

Forumleder

Postet 4:57 - 8.4.2014
Hei,

Det er en kvadratrotsammenheng mellom differansetrykket og mengden.



Den forenklede formelen er

Mengde = strømningskoeffisient * (Kvadratroten av differansetrykket)

For eksempel når differansetrykket er 25% av måleområdet, er menden 50 prosent av måleområdet.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.