Brakkerigg

Spurt 20:08 - 19.10.2011 av Daniel H|Siste svar 21:48 - 23.10.2011 av Helge

Daniel H

Er vel ikke utenkelig at det skal legges en stiger til brakkene fra en av fordelingstavlene til Raskmat.
Da ser jeg for meg at det blir spurt om Planlegging og Full dokumentasjon av denne stigeren?

Hvis det er ferdig installerte brakker det er snakk om, som det mest sansynlig er. Da må det vel foreligge samsvarserklering fra produsent av brakkene for installasjonen. Og at Østneset skal ha dette med i sin dokumentasjon i forbindelse med sin tilkobling av brakkene??
Som et ferdig vent.anlegg??
Helpful answer marked by forum leaderLøst

Svar (10)

Forumleder

Postet 6:25 - 20.10.2011
kunne vært fint om noen sjekket med en leverandør av brakkerigger, hvilket regelverk de forholder seg til og hvor mye effekt er det normalt i ett sånn brakkerigg vi snakker om her.

Trond Langedrag

Postet 9:14 - 20.10.2011
Firmaet som har lagt opp det elektriske i brakkeriggen må jo levere samsvarserklæring på det som dei har utført.

Jens Kristian St

Postet 9:18 - 20.10.2011
Jeg sendet en e-post til http://www.uco.no/Produkter/Brakker-og-container/

Dette fikk jeg til svar:

Hei.
Svarer deg innimellom på din tekst.
Lykkke til med prøven.

Hei

Jeg skal opp til installatørprøven den 27.10.11

I den forbindelse har vi fått utlevert en forberedelse del (se vedlegg) og det ser ut til at prøven vil omhandle byggestrøm og brakkerigger. Jeg har noen spørsmål som jeg kanskje dere kunne hjulpet meg med.

Har brakke riggene deres 230,400V tilkobling?

UCO sine brakker er forberedt for både IT 230V 32A og TN 400V 32A. Det sitter et utvendig brakkeinntak fra Holte Industrier på den ene endeveggen på brakkene. Denne har en vender for valg mellom 230V eller 400V. Alle kursene innvendig i brakkene er 1 fas. Fra brakkeinntaket henger det ut to gummikabler med hengekontakter 32A, en for 230V og en for 400V. Brakkene kan med dette støpsles sammen i ""serie"" med felles tilførsel fra en prov. sentral. Tilførsel selvsagt 32A trefas NMHVO 6mm2, enten 230V eller 400V.
Se www.holteindustri.no for prov. tavler etc.

Hva er normalt effektbehov for en rigg med sove, spise, toalett og kontor muligheter?

Alle slike standardbrakker som benyttes til kontor-rigg eller soverigg beregnes det 3 kw på.
Skiftebrakker med dusjer og varmeskap for vått tøy etc.har større varmvannsberedere + mye varme, effektbehov noe variabelt men benytt 6 - 8 kW for slike.


Etablerer dere egen jordelektrode for riggene deres?

Ved prov. sentral ved brakkerigg monters ofte jordspyd, alt avhengig av kabellengde på tilførsel fra f.eks. hovedsentralen etc.

Hvordan utføres sammenkoblingene av riggene?

Se over...

Hvis vi sier at jeg som installatør skal tilkoble en av brakkeriggene deres hvordan blir ansvarsforholdet?

Alt UCO sitt utleieutstyr er elsjekket før utlevering til ny kunde. ""Grønn lapp"" med godkjent kontroll dato og signatur henger på utstyret. UCO benytter ikke gummikabel over 16mm2. Som stigere mellom prov. sentraler over 63A nemyytes PFSP som ligger i røde varerør. Du som installatør må kun foreta en sluttkontroll på vanlig måte, og sjekke ut at alt virker.


Har du noen gode tips til problemstillinger som kan dukke opp ved tilkobling av slike rigger?

Du som inst. må ta en gjennomgang med din kunde, slik at du vet sikkert hvor mange brakker som skal benyttes. Ofte ser vi at brakkerigger ""sprekker"", som medfører at stikkledning og fordelingskabler kan bli for små. Normalt bør du legge inn f.eks. +20% utvidelse av riggen. Brakkeriggen er ofte kun en del av en større prov. rigg, som går til kraner, vare- og personheiser, samt belysning og strøm til byggeplass/anlegg.

Håper du har mulighet/tid til å svare på dette.

Mvh

Jens Kristian Støa

Forumleder

Postet 6:11 - 21.10.2011
Kjempebra Jens Kristian, kan du stille ham ett oppfølgingsspørsmål? Hvilken delnorm i NEK 400:2010 benytter de ved prosjektering av installasjonen på brakkene? Bare for å sikre at de ikke bruker 823.

Jens Kristian St

Postet 7:14 - 21.10.2011
Hei igjen

NEK400-7-704 tar for seg installasjoner på bygge og nedrivningsplasser. For administrasjonsbygg på byggeplasser (fks: kontorer, garderober, møterom, kantiner, sov, wc) henvises det tilbake til generelle krav i NEK 400-1 til NEK 400-6.

Jeg antar at det er dette som blir benyttet ved prosjekteringen av brakkeriggene?

I NEK400:2010 er det en ny delnorm 823 som tar for seg installasjoner i boliger. Jeg antar at denne ikke blir benyttet ved prosjekteringen?

Mvh


Du er på rett spor med dine henvisninger til NEK'ens deler. Brakker er ikke bolig. Intensjonen med 823 var å få vekk brannfarlige skjøtepadder i fast bolig, og kan ikke være ment for brakker. Lykke til!

Tore Lambrechts

Postet 9:18 - 21.10.2011
Trur vi bør sjekke dette nærmere!antar henvisningen til generelle krav er riktige, men henger nok igjen fra 2006 versjonen da 823 ikke eksisterte. Hvis 823 definerer seg inn i ei boligbrakke så gjelder den hvis brakka er bygget iht. NEK 400-2010. At hensikten med 823 ikke passer inn her er en annen sak!

Forumleder

Postet 9:28 - 21.10.2011
Sjekket det nærmere: Ringte til Jørn Holtan og prata med han.
Vi er enige om at 823 ikke er anvendbart på vanlige brakkerigger. 823 er for boliger, bolig er definert som enhet med bekvemmeligheter som gjør at man kan bo der.
Punktene i 823 ble skrevet for å bli kvitt skjøteledninger, sikre kokeplater og bli kvitt overopphetning av pvc isolert kabel.

Jeg hadde muligens skrivd i min risikovurdering at 823 er uaktuellt for brakkerigg siden det skal fungere som en midlertidig innkvarteringsenhet og ikke som en permanent/midlertidig boligenehet.

samtidig hadde jeg henvist til 704 som viser til del 1 til 6.

Nils Olav Aas

Postet 6:51 - 22.10.2011
Har vært på noen anleggsområder og hvis vi får det teoretisk som det er i praksis sliter vi. Et sammensurium med 230/400V og trafo oppi det hele. Men det er som nevnt tidligere i tråden på større anlegg mest vanlig å bruke PFS(X)P fra en hovedfordeling og frem til underfordelinger bak brakkeriggene. Alt av boligbrakker og oppholdsrom er da på gummikabel, mens kjøkkken og vaskebrakker blir direkte kobla med nevnte PFXP. Stort sett flinke til bruk av rør på kabel oppe på bakken.

I de fleste tilfeller er det brukt utstyr som kommer både av kabel og ventilasjon og alt av papirer mangler, så her må vi ta en risikovurdering på hvor vårt grensesnitt ligger.
Kobler vi til på ei rekkeklemme gjelder vel det samme som på et ventilasjonsanlegg/ maskin? Vi leverer strøm, og dit skriver vi sluttkontroll og samsvarserklæring?

Daniel Helgesen

Postet 16:25 - 23.10.2011
Da ser jeg for meg å forholde meg til 400-7-704 i brakkeriggen. Med henvisning til 400-1 til -6.
Siden vi ha IT-nett her hos raskmat, vil jeg anta da at brakkene kommer ferdig koblet som TN anlegg. hva bør tenkes på da? Ombygging? Osv.
Har selv vært med på oppkobling av brakker der Det ble lagt TFXP direkte fra trafo inn til Inntak/hovedbyggestrømskap m/måler ute på brakka. Stigere i inn til små fordelinger der fordelingene måtte ombygges til IT.
Og brakkene måtte gjennomgås og rettes og godkjennes.
Dette var brukte brakker.

Helge

Postet 21:48 - 23.10.2011
Helt enig med deg. eneste vi må sørge for er en samsvarserklæring fra produsent/leverandør før vi setter spenning på hovedsentralen.

og da må vel brakkene tilfredstille gjeldende forskrifter og NEK400.2010.704.

Hovedsentralene blir levert i størrelsen 50KW og 100KW, kanskje greit og ha som et utgangspunkt så vi får beregnet kabelen nå:)

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.