EMI/EMC og modbus kommunikasjon

Spurt ${formatDate(1599048535)} av Håvard | Siste svar ${formatDate(latestComment().postDate.timestamp)} av ${latestComment().author.name}

Håvard

Subscribed
Subscribe

Hei,

Har en Modbus RS-485 link bestående av 30 slaver i Ex-område. Hver slave har en kontroller som overvåker smart termostater benyttet for heat-trace (230V) av kritiske linjer. Kontrollere er montert i en sertifisert Exe boks i felt, der både elektro kabel (230V) og modbus kabel er terminert. Vi har over tid hatt problem med feilmeldinger på modbus link (timouts, framing error?s), og etter en oppgang der vi testet med å reduserte antall slaver og gikk over all kabel skjerm så har antall feilmeldinger gått ned. Da vi har benyttet en standard instrument kabel (BFOU), og ikke en RS-485 kompatibel kabel (shielded twisted pair), har vi konkludert med at vi har ett EMI problem. Så planen er nå og splitte linken i to (15 slaver per link), samt bytte ut kabel til en RS-485 kabel.

Kabelen vi nå skal benytte er en spesifikk RS-485 kabel som har 120ohms impedans samt har «shielded twisted pairs». Den er i tillegg armert. Skjermen består av foil + braid + drain wire. Ifm. terminering av skjerm i forhold til EMI/EMC, så har eg blitt anbefalt å bruke en EMC clamp på kabel-skjerm i kontrollsystem-enden for å ta av støy direkte til PE-jord ? samt at skjerm termineres til PE skinne ute i hver Ex boks med kontroller.

For meg som instrument mann er eg vant til at kabel skjerm på instrument kabler flyter i felt, og er jordet i IE jord i kontrollsystem enden (ref. NEK EN 60079-25 / 60079-14). Det og bruke PE jord til dette blir litt feil når man tenker vanlig instrumentering. Men har skjønt at dette ikke gjelder når man har problemer med for eksempel EMI (60079-14), og NEK 400:2014 444.4.2 sier at «det bør etableres utjevningsforbindelse mellom kablers metallskjerm og det felles ekvipotensialiseringssystemet»

Spørsmål:

1. Er det korrekt at eg terminerer kabelens skjerm til PE-jord på instrument RS-485 kablene som beskrevet over? Eventuelt om det er noe mer eg kan gjøre for å redusere EMI?

2. Lurte også på om dere har noen kommentarer til at vi har konkludert med at vi har ett EMI problem? Dette er basert på at vi i dag har benyttet en BFOU kabel, samt at feilmeldinger gikk ned etter at vi reduserte antall slaver samt gikk over all skjerming (fikset brudd, bedre tilkobling/terminering).

3. Er det mulig å gjøre noen støy reduserende tiltak slik at vi kan beholde dagens instrument kabel (BFOU)? Kabel skjerm er i dag «flytende» i felt.

Takker for ett veldig bra forum!

Mvh

Håvard

Helpful answer marked by forum leader Løst
Svar
  • Rediger
  • Slett
  • Utesteng bruker
  • Fjern utestenging

Svar (${ thread.comments.length })

${comment.author.name}

Forumleder
Postet ${formatDate(comment.postDate.timestamp)}
Instructor contact card
Bra svar markert av forumleder Bra svar
Svar
  • Rediger
  • Fjern
  • Utesteng bruker
  • Fjern utestenging
Denne kommentaren er fjernet.

Edit your answer

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Forumbrukere vil ikke se navnet og bildet ditt. Forumledere vil fortsatt se kontodetaljene dine.
Poster som:

${form.anon ? form.name : currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName}

Du mottar opp til en e-post om dagen når det skjer noe i tråden.

Du har for øyeblikket ikke mulighet til å poste innlegg.

Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.