ferrit-ring

Spurt 11:30 - 8.11.2007 av Tone|Siste svar 19:25 - 12.12.2007 av Forumleder

Tone

Hei!

Spørsmål angående ferrit-ring...

Når man kjører 3 faser ut fra en frekvensomformer gjennom en ferritring blir selve ferritringen varm fordi da ""virker"" den. Dette er forutsatt dersom man har jord/skjerm utenfor ferritringen til koplet jord i hver ende.

Dersom man kopler ifra jord blir ikke ferritringen varm, den ""virker"" ikke lenger. Hvorfor????
Helpful answer marked by forum leaderLøst

Svar (9)

Forumleder

Postet 21:28 - 2.12.2007
Hva er en ferrit og hvordan virker den. Filtering med ferrit. Ferriten har den egenskap at den øker ledningens eller kablens spolevirkning (XL sagt på en enkel måte så vil impedansen øke med økende frekvens, og ferriten vil virke varm. Det vil si at den omdanner støy til varme(motstand)). Det betyr at ferrit i mange tilfeller kan begrense høyfrekvent støy i en kabel. En forutsetning er jo at vi har en sluttet krets slik dere påpeker.

Tone

Postet 14:14 - 3.12.2007
Hei!

Men hvorfor blir ikke ringen varm når man kopler ifra skjermen?

Forumleder

Postet 16:58 - 3.12.2007
En skjerm på en kabel har egentlig to funksjoner den skal innlukke egen støy og beskytte mot fremmedstøy. I deres tilfelle skal den forhindre at fremedstøy slipper ut.

Når det gjelder deres spørsmål så er det slik at en ferrit fungerer best når impedansen er lav, når dere bryter kretsen,skjermen flyter i den ene enden så vil impedansen endre seg. Kretsen kan nå fremstå med en høyere impedans og ferriten har liten eller ingen virkning.

Tone

Postet 10:43 - 4.12.2007
Hei! Takk for svar.

Jeg ser det er endel ferriter rundt ledninger på 1-fase 230V inntak osv. Disse ledningene er jo ikke skjermet, vil det da si at feriten ikke fungerer da?

Forumleder

Postet 20:25 - 4.12.2007
Ferriten vil også fungere på uskjermede kabler. Jeg har brukt de på både på skjermede og uskjermede kabler. Jeg har også sett at det er brukt ferrit kjerner hvor signalkabel er surret rundt flere tørn for å gi bedre dempning. Grunnen til at den ikke fungerte så godt tidligere var at impedansen endret seg i den lederen(skjermen) som ferriten var i kontakt med. Ved en uskjermet kabel ligger ferriten i kontakt med lederen i kabelen og vil ha de samme egenskapene som tidligere.

Tone

Postet 21:03 - 4.12.2007
Jeg målte rundt tilførselskabelen til frekvensomformeren med en spektrumanalysator, og det var høyt utslag med støy i området 1-100 MHz. Jeg tok en toroid ferrit av samme materiale som jeg brukte på motorkabelen uten at det hjalp på støyen på tilførselen. Det var litt rart synes jeg.

Forumleder

Postet 22:49 - 4.12.2007
Høres litt rart ut ja, forutstningen for suksess med ferrit er jo impedansen i kretsen den blir brukt i og frekvens. Har du sjekket den,impedansen? Ferriten virker kun ved lav impedante kretser. For ved 100 Mhz vil den kunne representere ca 100 ohm, som høres mye ut. Men vis kretsen er på 1M Ohm så er det ingen eller en svært liten endring.

Tone

Postet 8:24 - 5.12.2007
Hvordan sjekker man impedansen i kretsen?

Forumleder

Postet 19:25 - 12.12.2007
Det er litt vanskelig å svare med et enkelt svar. Det vil være avhengig av lasten, frekvens osv. Et typisk filter vil ofte være spesifisert til 50 ohm. Det vil derfor alltid være lurt å prøve med en ferrit, da dette ofte kan være billig og en god løsning. Det som er viktig er at ferriten er tilpasset kabel.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.