Sporadisk utkobling av jordfeilautomater

Spurt 11:42 - 22.3.2019 av Vidar|Siste svar 8:12 - 20.9.2019 av Eirik Alf Rygg

Vidar

Hei!

Jeg har en kunde som sliter med sporadisk utkobling av jordfeilbryter. Anlegget har grei isolasjons motstand, (8-10 Mohm) og en total lekkasjestrøm på 2-2,5 mA. (virker normalt ut fra noen varmekabler og bruk av Pr, som gir noe kapassitiv strøm) Har skiftet til jordfeilautomat på alle kurser, men sporadisk utkobling forekommer fortsatt og på forskjellige kurser??? En kurs med varmekabler og en kurs med vaskemaskin. Utkobling skjer 1-2 ganger i døgnet. Ofte rundt kl 04.00 om natta. Har vært i kontakt med nettleverandør, men de fastholder at feilen må ligge hos kunden. IT-nett med ca 130V mellom alle faser og jord!

Noen forslag?

Helpful answer marked by forum leaderLøst

Svar (6)

Frk. detektiv

Postet 13:36 - 22.3.2019

Hvis det er så ofte som 1-2 x om dagen er det vel relevant å sette opp en logger for å se hva som faktisk skjer når disse kobler ut.

Kan det være et eller annet "fuktproblem" (dugg el.l.) som på noen måte kan gi jordfeil på natten, men ikke ellers? Det var litt rart at det har skjedd på forskjellige kurser dog. Har det skjedd flere ganger på begge kursene?

Sjansen for noe støy er vel forsåvidt til stede, men personlig ville jeg først prøvd å følge "jordfeilsporet".

Vidar

Postet 7:56 - 26.3.2019

Takk for godt innspill. Varmekablene har god isolasjons motstand, så det lite sannsynlig at det skyldes "vanlig jordfeil". Utfordringen er at kursen med varmekabel ikke slår ut hvis varmekablene blir skrudd av. (ikke termostat, kun reguleringsbryter) Vi vet at varmekabler representere en kapasitans mot jord, og jeg tror utfallet skylles raske spenningsvariasjoner på nettet eller overlagret høye frekvenser fra PWM utstyr eller tilsvarende som kan lage slike problemer. Jeg har erfaring med "activ front end" likerettere til omformer drift, og selv om disse gir en tilsynelatende god, lite overharmonisk strøm, representerer de mye rart med relativt høye frekvenser. Så spørsmålet er hva som kan forårsake at en jordfeilbryter slår ut? Noen som har erfaring med dette?

Frk. detektiv

Postet 20:54 - 26.3.2019

Jordfeilbryteren virker ved å sammenlikne strøm inn og strøm ut. Ved veldig høye frekvenser kan små måleunøyaktigheter og usymmetri i målekretsen bli veldig store, for jordfeilbryteren er ikke perfekt. Men det er veldig vanskelig å se på hvordan typ 3000 Hz virker inn på symmetrien i målekretsen til jfb. Og ja, du har også rett i at kapasitanser elsker og sluker høyfrekvent støy, men har ikke inntrykket av at dette er et utbredt problem såfremt det ikke er kjente støykilder i nærheten (høyfrekvent støy dempes raskt). Er det mulig å bytte til en RCD type G eller S? Tipper det er transienter som fanges opp, så en liten tidsforsinkelse kan trolig hjelpe...

Vidar

Postet 7:43 - 4.4.2019

Jeg har gjort en henvendelse til DSB også angående dette. her er svaret jeg fikk:

Hei!

Et jordfeilvern med utløsestrøm på 30 mA av elektro-mekanisk type skal slå ut ved en lekkasjestrøm på mellom 20 mA og 30 mA (ihht. standard). Spenningsavhengige jordfeilvern er mer nøyaktig og arbeider i området 28 30 mA.

Det vil normalt alltid være en lekkasjestrøm mot jord i kabler og i utstyr og særlig utstyr med switchet power. Det siste blir det stadig mer og mer vanlig og dette er ofte ikke tilpasset det norske IT nettet. Vi ser at problemet er økende ofte fordi installasjonene i utgangspunktet allerede har en stående statisk lekkasjestrøm som nærmer seg 20 mA. Her må installatørene gjøre en beregning når anlegget prosjekteres for å fordele lekkasjestrømmen på flere jordfeilvern.

Ellers er vi kjent med at en del spenningsavhengige jordfeilvern løser ut uten noen åpenbar grunn etter installasjon av AMS måler. Vi har bedt om mer informasjon fra installatører uten å ha fått noen konkrete holdepunkter.

Ganske interessant hvis det viser seg filter e.l på AMS målere kan forårsake utilsiktet utkobling i IT nett! Spennende! Enig?

Frk. Detektiv

Postet 15:29 - 7.4.2019

Spennende, ja. Alt med elektro er gøy :) Jeg vil tro at AMS ikke er et veldig utbredt problem, for da hadde det nok vært hysteri i media. Hvis måler står oppstrøms jf. automatene bør man kunne unngå problemene.

Og ja, støy i nettet er et superaktuelt tema. Det blir bare mer og mer switchet power med bl.a. solceller, vindmøller, elbilladere, elektronikk etc. etc. Hvis man har god kontroll på dette har man en lovende fremtid i møte!

Har du vurdert hva du foreslår for kunden i tilfellet nevnt over?

Eirik Alf Rygg

Postet 8:12 - 20.9.2019

Hei.

Håper du har fått en løsning på dette for lenge siden. Men det var først nå eg har lese det.

Når det er IT -nett og du har tilnærma lik spenning mellom alle faser og jord. Da er mest sansyleg at disnauteren (gjennomslagsvernet) til nettlevrandøren gåent. Da er det i prasis eit TT - nett. Sjøl om nettlevrandøren skifter sikringen, opplevde eg at ting ikkje endra seg. Da dei skifta heile vernet løste alt seg. Dette etter at logg og forskjellige andre ting var prøvd først. I mitt tifelle var det samme kursen som ramla ut kvar gang. En men med litt lengde på kabel samt en liten trafo på enden.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.