Hei,
Ethvert signal; analoge som digitale, beskrives som en sum av sinuskurver.![]()
Her ser vi en kurve (mørkebrun tykk strek) som ikke er en ren sinus, men en blanding av flere sinuser med ulike frekvenser og amplituder.
Konkret i eksemplet har vi en spenning som består av 2 spenningskomponemnter. Hovedkomponenten er selvfølgelig grunnfrekvensen; her 50 Hertz nettfrekvens. Dette er den prikkede orange streken.
Vi har også en støy-komponent. I dette eksemplet har vi en støy-frekvens som er 5 ganger høyere enn grunnfrekvensen; altså 250 Hertz. Amplituden på støyen er i dette eksemplet ca 15 %.
Summen av grunnkomponenten og støykomponenten blir den hel-trukne brune streken.
Firkant-signaler er et signal som består av én grunnfrekvens, pluss et uendelige antall støyfrekvenser med ulike amplituder.
Over-harmonske støyspenninger representerer følgende utfordringer:
* Overbelastning av kondensatorer
* Overbelastning og redusert ytelse på motor, transformatorer, generatorer
* Overbelastning av N-leder
* Økte tap
* Feilfunksjon på fintfølende utstyr
* Økte elektromagnetiske felt
![]()
Her er eksempler på ulike utstyr med ikke-sinus (det vil si 'Rent' strømtrekk).
![]()
Dagens kraftelektronikk trekker ikke ren sinusstrøm fra nettet.
Dette medfører at det genereres harmoniske strømmer. Dette kalles Harmoniske tilbakevirninger på nettet, THD (Total Harmonic Distortion).
Dersom strømstrekket er symmetrisk, det vil si har samme mønster i den positive perioden som den negative perioden, kan det vises at de dominerende støykomponentene er et oddetall av grunnkomponenten, det vil si 3, 5, 7 og så videre.
Dersom strømstrekket er usymmetrisk, det vil si har ulikt mønster i den positive perioden som den negative perioden, kan det vises at de dominerende støykomponentene er et partall av grunnkomponenten, det vil si 2, 4, 6 og så videre.
Ser vi på en typisk sparepære, har den en blå stolpe. Dette representerer grunnfrekvensen. Utover dette fins det utrolig mange støyfrekvenser med ulike amplituder; støyfrekvenser med par- og oddetalls multiplum av grunnfrekvensen.
![]()
Spenningen ut fra frekvensomformeren ut videre ut til den elektriske motoren er en pulset ""ON - OFF""-spenning.
En enkeltpuls har har en bredde på typisk 0,1 millisekund, det vil si om lag 10 kiloHertz.
Ved å sette sammen ""On""-pulser etterhverandre og ved å sette sammen ""Off""-pulser etterhverandre, får vi dannet et nytt ""On-Off""-pulsmøtet som vist på figuren, vist som den blå kurven.
Den blå spenningskurven skaper en rød magnetiske fluksskurve som motoren kjører etter, det vil si en manipulert frekvens.
Ergo, ved å sette sammen ulike ""ON"" og ""OFF"" pulser i 10 kHz området, kan vi enkelt konstruere en nytt ""ON-OFF"" pulsmønseter som etterligner frekvenser (typisk 0 til 200 hertz) 'sinuser"".
Problemet er at denne ""ON"" og ""OFF""-pulsene hver ser representer en grunnfrekvens og uendelige mange støyfrekvenser.
![]()
Til venstre ser du et eksepel på motor-sinus med utrolig mye støy på. Til høyre på figuren ser du tilsvarende at støykomponentene er ""drept"" i et støyfilter.