Retur spenning

Spurt 10:20 - 14.12.2017 av Harald Manfred Bode.|Siste svar 18:11 - 14.12.2017 av Harald Bode.

Harald Manfred Bode.

Har en pumpe styrt med en DC / AC omformer. Når pumpa har gjort jobben og vi stopper den så renner det væske i retur, motoren går motsatt veg og vi får returspenning som knekker kondensatorer med mer i omformeren.Motoren er 3 fase vekselstrøm. Trenger noen råd om hvordan jeg skal bli kvitt retursspenningen.
Helpful answer marked by forum leaderLøst

Svar (5)

Rune Øverland

Postet 10:34 - 14.12.2017

Hei Harald,

Tusen takk for spørsmålet.

1. Tilbakeslagsventil ("Check Valve")

Det første tiltaket jeg tenker på er å bruke tilbakeslagsventil montert nedstrøms av pumpen.

https://no.wikipedia.org/wiki/Tilbakeslagsventil

Denne sørger for at eksporten fra pumpeutløpet går uhindret ut, og vil hindre at væsken returneres til pumpeutløpet.

Det mange ulike konstruksjoner av tilbakeslagsventiler på markedet. Det vanligste design er en klaff. Den åpner automatisk ved trykk på den ene siden, og stenger automatisk hvis væsken prøver å strømme i retur.

Hvis det allerede er installert en tilbakeslagsventil på rørsystemet, kan det være at den tilbakeslagsventilen som dere allerede har, er defekt eller trenger å vedlikeholdes. Dersom skitt/avleiringer bygger seg opp rundt mekanismen til klaffen, kan klaffen få en "Sticking"; den vil ikke lukke når vi ønsker at den skal. Lekkasje kan skje i klaffen selv om den er i stengt posisjon. Skader på klaffen eller tettesetet kan ha inntruffet. Dersom tilbakeslagsventilen skal være "bobletett", må som regel klaffen tette mot en elastisk flate/pakning; som kan være slitt/ødelagt.

Det må være en grunn til at væsken returnerer utilsiktet inn i pumpen, og får del elektriske motoren til å fungere som en generator.

Harald Bode

Postet 13:16 - 14.12.2017

Takker for svaret ditt, men Må nok løse dette elektronisk, enten med noen transistorer mot jord, kanskje via en motstand eller en Diode. Aller helst med noe fra de 3 fasene som går til jord via et eller annet.

Rune Øverland

Postet 15:01 - 14.12.2017

Alternativer til de elektroniske komponenter som du nevner er:

1. Varistor

Denne komponenten har en 'tennspenning' fra typisk 14 volt til noen kilovolt. Den reagerer svært raskt på overspenninger, og dens resistansverdi faller til under en ohm i løpet av 20 nanosekunder.

2. Gassutlader

Denne komponenten anvendes til dempning av de mest energirike transientene med spenninger opp til 10 kV. Operasjonsprinsippet er basert på at to elektroder og et glass- eller keramikkrør, hvor det injisert en inaktiv gass. Utladning (lysbue) skjer når overspenningen overskrider tenn-spenningen.

Rune Øverland

Postet 15:22 - 14.12.2017

1. Hvor og hvorfor oppstår returenergien

Den energi, som må returneres fra den elektriske motorer, oppstår når motoren deakselereres eller når det skjer rask reversering av dreiemomentet.

Problemet med overspenning, som ligger i motorkabelen og som har årsak i at elektriske strømmer fra den elektriske motoren returnerer til kraftkilden (frekvensomformeren), er at dette tungt belaster kraftkildens kondensatorer.

2. Løsning 1) --> konfigurering av frekvensomformeren

Kanskje kan overspennings-problematikken løses ved konfigurasjon av frekvensomformeren. Kan man for eksempel styre karakteristikken for hvorledes frekvensomformeren skal deakselerere motoren?

3. Løsning 2) --> montasje av regenererings-motstand på frekvensomformeren

Noen typer frekvensomformere har muligheter for å ettermontere en regenererings-motstand (også omtalt som "Braking resistor på engelsk"). Denne skal "konsumere" denne returenergien som motoren vil legge ut i motorkabelen. Alternativet til en "Braking resistor" kan være at leverandøren av frekvensomformeren kan ha ren "Braking Unit" som kan ettermonteres ved utgangen av frekvensomformeren.

Figuren viser at ettermontasje av en ekstern "Braking resistor"; her farget med rød kropp. Denne vil da inngå i en beskyttende krets for frekvensomformerens DC-buss, og beskytte de andre interne komponentene mot farlige overspenning som har opphav fra den elektriske motoren.

Noen frekvensomformere kan ettermontere ekstra kondensator på DC-bussen for å beskytte de interne komponentene i frekvensomformeren.

Her er link til generell problematikkløsnng vedrørende overspenning:

https://granitedevices.com/wiki/Overvoltage_and_undervoltage_faults

Rådet mitt blir derfor å ta kontakt med leverandør av frekvensomformeren, og spørre dem om hvilke muligheter du har for å løse overspenningsproblematikken.

Harald Bode.

Postet 18:11 - 14.12.2017

Takker for svar!

Det enkleste vil vel være softvare løsningen, men som gammel elektriker må jeg jo ha med noe som jeg også kan mekke på, Her har Du gitt meg flere løsningsforslag, så får jeg brynt meg litt.

Takk igjen.

Mvh.

Harald Bode.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.