Overgangsmotstand til jord

Spurt 12:13 - 28.9.2012 av taxig|Siste svar 8:39 - 3.10.2012 av Forumleder

taxig

0,5 x trafo størrelse og 2 x trafo størrelse på minst og størst i IT sys..

Rj=U(max berøring 50V/I eks. Rj=50/30mA= 1667ohm som da høyeste tillatte overgangsmotstand til jord. Dette sier Noen at er altfor høyt og den bør ikke være mer en ca5-600ohm for å gi tilstrekkelig beskyttelse, stemmer det?

Hvordan måler man 100% sikkert overgangsmotstansen til jord, 10 pkt medtoden med 400meter til lengste pkt til Netteier blir vel avansert men nøyaktig, er det sammen metode eller hvordan var det igjen, jeg har brukt 1-5 pkt metoden der jeg banker ned 1-5 spyd og måler motstanden opp mot jordelktroden, resultatet er da at man flytter rundt på driten til man finner det som er innenfor, greit eller klønete?. Finnes det enklere metoder å måle dette på? Eller er jeg helt på jorde nå..
Helpful answer marked by forum leaderLøst

Svar (3)

Kim

Postet 15:47 - 28.9.2012
Holder det ikke med beregninger eller tabeller da?

Jeg har brukt 3-punktsmetoden, men den funker kun på bygda med mye plen. Blokkleiligheter og industribygg med bare asfalt rundt må målingene utføres på en annen måte.

Jordsystemmåler (tang man kliper rundt jordlederen) kan brukes til å måle overgangsresistans til jord, men er det kun i høyspentanlegg?

Thor H

Postet 17:07 - 28.9.2012
3-5 punktsmetoden, og det å løpe inn i gokk og måler er vel de mest brukte metoden. Selv har jeg aldri gjort annet enn 3 og 5 punktsmetoden.

Jeg har i senere tid benyttet meg av tabeller, disse er utprøvet, men samtidig så mener jeg man likevel bør ta sjekker av og til for å verifisere.

Har ikke hørt om at man uansett må ha 5-600 ohm, men jo mindre overgangsmotstand, jo bedre.
Bare sørg for at personene som er i nærheten av det elektriske anlegget oppholder seg i dekningsområdet til jordelektroden, samtidig som at overgangsmotstanden er lavere enn kravet.

Jordsystememåler er jeg ikke kjent med, så jeg stiller spørsmål til hvordan den skal kunne måle overgangsmotstanden til jord uten ett referansepunkt (googlet litt..)

Forumleder

Postet 8:39 - 3.10.2012
Kravet til jordelektroden står på side 79 i NEK400:2010

Når det gjelder måling så er de mange som er på jordet, DSB har imidlertid sagt at dersom du har maks 100mA jfb i installasjonen og du har lagt jordelektroden selv eller sett den bli lagt så kan du bruke tabeller. De tabellene finner du i normguiden.

Å måle en elektrode uten en referanseverdi er i mange tilfeller svær komplisert. Dette på grunn av at du er avhengig å komme på utsiden av virkefeltet til jordelektoden. Bruker du tipunktsmetoden så vil resultatet vise deg du har tilstrekkelig langt måleoppsett. Ved en 62% måling så kan du ikke bevise at det er riktig verdi. En kombinasjon av beregnet verdi ved hjelp av tabeller og bekreftet verdi ved hjelp av 62% måling vil være etter mitt syn en god dokumentasjon.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.