Resertifisering av Ex-d kapslingResertifisering av Ex-d kapsling

Resertifisering av Ex-d kapsling

Øyvind Heggholmen
Øyvind Heggholmen

Vi har noen Ex-d kapslinger som inneholder mottakere for signaler fra fjernkontroll for lastearmstyring.  Nå er det mulig at noe av utstyret innvendig skal byttes ut. Kapslingen har sertifikat INERIS 01 ATEX 0025.  Den har sertifisering Ex II2(1) GD Exd[ib] IIB T6.  I sertifikatet for kapslingen før ombygging er det ikke nevnt noe om komponentene som er montert inni (og som man ser er det ingen U i sertifikatet).

Leverandøren av systemet hevder at sertifiseringen fortsatt er gyldig etter utskifting av komponentene.

Kapslingen er av rustfritt stål og har innvendige mål 400x320x175 mm. Systemet ble levert i 2009/10.

Spørsmål: Må kapslingen reserifiseres etter bytte av komponenter?  Kan en erklæring fra systemleverandøren være nok til å slippe resertifisering?  

Re: Resertifisering av Ex-d kapsling

Re: Resertifisering av Ex-d kapsling
Sverre Isaksen
Forumleder

Hei, 

det som står i NEK EN 60079-14:2014 pt. 14.1 om Ex d kapslingers innhold er blant annet:

"..Endring av de interne komponentene i utstyret er ikke tillatt uten å evaluere utstyret på nytt. Dette fordi en tilstand kan oppstå ved et uhell som igjen kan føre til hurtigkomprimering, endring i temperaturklasse eller andre slike problemer som kan oppheve sertifikatets gyldighet..."

Men ser at det er en del produsenter som har fått ganske frie tøyler fra enkelte sertifiseringsorgan, der de kan sette inn nesten hva de vil i d kapslinger. Men da kreves det som regel at man følger visse tester beskrevet fra serifiseringsorgan, med  blant annet temperaturmålinger og sjekk av avstander mellom komponenter etc.

Jobbe i Trainor?

Trainor AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

Vi beklager! Trainor.no støtter dessverre ikke lenger eldre versjoner av Internet Explorer.

Oppgrader til en nyere versjon her eller bytt nettleser, feks. til Google Chrome.

For mer informasjon eller hjelp, kontakt oss.

Trainor behandler personopplysninger og benytter cookies. Les mer her.
nor