Zener barriere og jordingZener barriere og jording

Zener barriere og jording

Håvard
Håvard

Hei,

En underleverandør leverer en skid med ett kontroll panel med diverse kontrollere og komponenter montert i felt. Hele skid er ATEX sertifisert for zone 2. De har imidlertid også en stk Zener barriere (P+F Z787F) montert i kontrol panel for en  stk. IS krets. Problemet er at det ikke er dedikert IS jord tilgjengelig på denne offshore modulen, ref. krav i IEC 60079-14 for zener barriere . I tillegg sier P+F Z787F usermanual spesifikt at denne må ha en dedikert jording. Jording av kontrollpanel for denne skid er kombinert IS/NIS jordkabel og PE jordkabel trekt til separate jord-stud montert i struktur. 

Noen forslag til hvordan løse dette? Har bedt leverandør evaluere galvanisk skille i steden for Zener barriere. 

Kan man for eksempel trekke en dedikert IS jordkabel til separat jord-stud montert i struktur? 

Selve offshore installasjonen har på en annen modul IS jord tilgjengelig, men eg må da trekke en dedikert jord kabel rundt 100m - noe som er litt voldsomt for ett stykk signal.

Takker for all hjelp og ett veldig bra forum!

Mvh

Håvard

Re: Zener barriere og jording

Re: Zener barriere og jording
Sverre Isaksen
Forumleder

Hei Håvard,

ATEX krever ikke sertifisering i Sone 2, det man må ha er en samsvarserklæring.

Det er fullt mulig å hente IS-jord fra stud lokalt (se 61892-7:2014 pt. 15.2 for krav til IS-jord for barrierer uten galvanisk skille) i struktur festet minimum 1 meter fra PE stud (NORSOK E-001:2016 pt. 8.2).

Anbefaler galvanisk skille da disse er mer robuste og driftssikre.

Re: Zener barriere og jording

Håvard
Håvard

Hei Sverre,

Takker så mye for tilbakemelding.

Ett lite spørsmål på siden som gjelder merking av bokser på denne skid. Hele skid er for Zone 2 og har total sertifisering Ex d e nA nC [nL] {ia} IIB+H2 T3 Gc (IP66), der EX evaluering og alle komponenter er spesifsert I ett EX document levert av leverandør.  Leverandør har imidlertid 2 enclosure/junction box på skid uten merking. Utifra EX fil levert med utstyr har disse beskyttelsegrad :

JB1 : Ex nA nC [nL] {ia} IIB+H2 T3 Gc (IP 66)
JB2 : Ex nA T4 Gc (IP66)

Spørsmål : Bokser som er Ex n sertifisert (without third party certification) iht. to 60079-0 & 60079-15 (3G (Zone2) , EPL Gc). Det er krav til at disse bokser er fysisk merket med ex protection, gas-group, temp class + IP grad? Alt utstyr benyttet I EX område skal vell ha dette? Eller siden hele skid har en total merking, kan leverandør la være å merke disse to bokser med Ex protection, gas-group, temp class + IP grad?

Mvh

Håvard

Re: Zener barriere og jording

Re: Zener barriere og jording
Sverre Isaksen
Forumleder

Hei igjen,

så lenge boksene er dokumentert som en del av helheten må det ikke være separate merkeskilt på boksene, selv om det jo hadde gjort det enklere for dere. Dersom skiden er i henhold til ATEX for sone 2 er den ikke "sertifisert" av uavhengig tredjepart, men kun erklært samsvar fra produsent.

Har den derimot et IECEx sertifikatnummer, er den sertifisert av tredjepart i tillegg.

Den kan allikevel ha et dokument som ligner et ATEX sertifikat, har vært borti dette tidligere. Forskjellen på disse er typisk at overskriften "EU-Type Certificate of Conformity" er byttet ut med "Type Certificate of Conformity". 

Dette blir antageligvis gjort fordi kunder krever et sertifikat, men ATEX beskriver at Sone 2 (Kategori 3) utstyr skal ha en samsvarserklæring.

Jobbe i Trainor?

Trainor AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

Vi beklager! Trainor.no støtter dessverre ikke lenger eldre versjoner av Internet Explorer.

Oppgrader til en nyere versjon her eller bytt nettleser, feks. til Google Chrome.

For mer informasjon eller hjelp, kontakt oss.

Trainor behandler personopplysninger og benytter cookies. Les mer her.
nor