Batteri plassert i ex.sone

Spurt 13:51 - 24.10.2016 av Elektro|Siste svar 10:51 - 3.11.2016 av Henning Staff

Elektro

I fobindelse ve midlertidlig plassering av mob-båt på plattform ønsker ledelsen å sette denne i klassifiser sone grunnet ventetid av klargjøring av ny tomt i sikker sone. Dette her går det mye politikk i siden stanby-fartøy skal vekk og vi skal etablere mob-beredskap.

Det ønskes å gå for en midlertidlig plassering av mob-båt i sone 2 område i et halvt år.

Tiltaket vil være å få montert exd-kapsling til laderen, men batteriet og båten er ikke klassifisert som ex.

Eg er ikke noe begeistret for denne løsningen, men dette blir lagt hard press på fra høgere hold.

Det blir argumentert med at et batteri kan stå i ex-område, p.g.a batteriet ikke er å betrakte som tennkilde viss laderen ikke er tilkoblet.

Er det noen muligheter for at dette er innefor, eg kan ikke få det til å stemme, grunnet batteriert er jo koblet til f.eks. tenningsystemet og ingenting er ex.

Helpful answer marked by forum leaderLøst
Ex grunnleggende

Kurset gir deg grunnleggende teoretisk kunnskap om elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder slik at du skal kunne arbeide på en sikker måte. Les mer.

Svar (5)

Henning Staff

Postet 11:20 - 27.10.2016

Dette blir i grunnen en litt for kompleks problemstilling til å kunne konkludere på forumet, men jeg kan si et par prinsipielle saker som kanskje kan hjelpe.

Det er eier/operatør sitt ansvar at lover og forskrifter følges. Det er således de som sitter med ansvaret både for å ta avgjørelsen, men også for at avgjørelsene blir dokumentert og dermed ta konsekvensene av avgjørelsen ved enten et tilsyn eller hendelse.

Om løsningen er god nok teknisk skal jeg ikke gå detaljert inn på, men det er et krav om at det benyttes kompetent personell til å gjøre vurderingene, som da kjenner til både forskriftenes krav og standardenes normerte krav som gjelder både for området utstyret skal stå i, og for utstyret i seg selv.

Uansett så må man vurdere Innretningsforskriftens §10A - Tennkildekontroll.Og som det står i denne: For å forebygge og verne mot antennelse av brennbare væsker og eksplosjonsfarlig gass skal det foretas en systematisk kartlegging av potensielle elektriske og ikke-elektriske tennkilder. Det skal videre settes i verk nødvendige tekniske, operasjonelle og organisatoriske tiltak for å redusere faren for antennelse så langt som mulig.

Elektro

Postet 10:36 - 28.10.2016

Så det finnes ikke beskrivelser i iec-normene som sier hva som er en tennkilde.

Eg mener det at et batteri som ikke er klassifisert som en exe-utførelse eller gitt en samsvarserkæring frå produsent av utstyret som pakke, er godkjent for sone 2 bruk.

Så ansvarshavende for det elektriske anlegget på land kan godkjenne denne løsningen, så lenge han skrivere ansvaret over på seg?

Henning Staff

Postet 10:57 - 28.10.2016

IEC har pr i dag ingen norm som beskriver tennkilder, men de jobber med å gjøre EN 1127-1 (Cenelec norm) om til en IEC norm. Batterier nevnes ikke her, men elektrisk gnist er nevnt og de kan som kjent komme fra et batteri.

Man kan ikke vurdere bare batteriet i seg selv, med mindre det står frakoblet til enhver tid. Dersom tenning og annet utstyr står tilkoblet må også andre farer vurderes.

Det er ansvarshavendes plikt å følge de lover og forskrifter som gjelder på det aktuelle utstyr i det gitte området. Dersom ansvarshavende har benyttet tilstrekkelig kompetent personell til å gjøre en tennkildevurdering opp mot gjeldende krav og anerkjente normer (som da KAN kreve at dette SKAL være sertifisert utstyr) så kan en slik dokumentert vurdering danne grunnlag for å si om løsningen er innenfor kravene eller ikke, men ansvaret ligger da også på ansvarshavende.

Poenget her er at man kan ikke bare si at man tar på seg ansvaret og gjøre som man vil, dersom løsningen ikke er i henhold gjeldende krav i lover og forskrifter, men det må vurderes av kompetent personell.

Elektro

Postet 10:24 - 3.11.2016

Det står i iec 61892 del 6 avsnitt 11.1.1 at batterier ikke skal bli montert i klassifiserte områder.

Dette er altså et krav som kan fravikes av ansvarhavende basert på en risikovurdering av han....?

Henning Staff

Postet 10:51 - 3.11.2016

Som sagt tidligere så er dette en situasjon som må vurderes av kompetent personell, med kompetanse på relevant regelverk. Her henviser du til et relevant regelverk som må tas hensyn til, og som dermed taler for at den valgte løsningen IKKE er i henhold til kravene.

Slik jeg ser saken må det altså søkes om et avvik fra relevant regelverk som da eventuelt kan begrunnes med innføring av andre tiltak for å senke risikonivået igjen. Men som sagt; Dette må vurderes av kompetent personell i det enkelte tilfellet.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.