Hei,
Hvis man ser bort fra ATEX (dette gjelder flyttbar innretning på norsk sokkel), hvor finner jeg referanse(r) til at EN 13463, evnt ISO 80079-36 og -37 gjøres gjeldende? Evnt referanser til at man må passe på at f.eks luftdrevne pumper kan stå i EX sone?
Anders
Kurset gir deg grunnleggende teoretisk kunnskap om elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder slik at du skal kunne arbeide på en sikker måte. Les mer.
For offshore anlegg så gjelder Innretningsforskriften fra Ptil, og i denne forskriftens §78 kreves det at utstyr som definert i FUSEX skal være i samsvar med ATEX direktivets krav også for offshoreanleggene.
Siden FUSEX gjelder både for elektrisk og ikke-elektrisk utstyr som i sin funksjon kan være en tennkilde så vil det da være et krav til at utstyret skal ha nødvendig Ex beskyttelse. Normene er en anerkjent metode for å oppfylle forskriftens krav, men andre metoder kan benyttes dersom de er like gode (eller bedre) og at alle krav i forskriften er dokumentert som oppfylt. I praksis så vil det allikevel være blant annet normene du refererer til som benyttes.
Når det gjelder luftdrevne pumper (og annet ikke-elektrisk utstyr) så har man den situasjonen at det er kun dersom utstyret ved sin egen funksjon kan være en tennkilde at kravene i ATEX direktivet blir gjeldende, men uansett så vil en risikovurdering i henhold til ISO 80079-36 være et krav. Selv om en slik vurdering paradoksalt kan konkludere med at ingen krav blir gjeldene.
Jepp, ATEX gjelder for innretninger på sokkelen. Den er grei. Men hva med flyttbare innretninger? Innretningsforskriften §78 sier ATEX gjelder, med unntak som står i FUSEX. Unntaket gjelder bl.a. flyttbare offshore-innretninger.
Så, hvor står det at ISO 80079-36 evnt EN 13463 gjelder på en flyttbar innretning på norsk sokkel?
Anders
(Redigert innlegg. Tidligere innlegg inneholdt feil opplysninger)
Ja, det stemmer at flyttbare innretninger (som er registrert i skipsregister og ikke er permanent plassert på norsk sokkel) er unntatt fra kravene i FUSEX (ATEX direktivet).
Flyttbare innretninger følger regelverk som er internasjonalt anerkjent, noe for eksempel ATEX ikke er, og baserer seg blant annet på regelverk og standarder utgitt av klasseselskapene (F.eks. DNV GL). For at dette regelverket skal kunne fungere i forskjellige områder av verden så baserer regelverket seg i hovedsak på formålskrav. Det vil si at regelverket pålegger eier av innretningen å påse at utstyr ikke utgjør en fare, men hvordan (for eksempel bruk av ATEX godkjent utstyr) bestemmes ikke i regelverket.
Det er nok dessverre også slik at utviklingen av dette regelverket går temmelig sent fordi det skal ha internasjonal anerkjennelse. Selv om ATEX klart og tydelig har definert enkelte typer ikke-elektrisk utstyr som potensielle tennkilder, så har ikke regelverket for flyttbare innretninger blitt oppdatert i tråd med dette. Det finnes derfor ingen konkrete henvisninger til at ikke-elektrisk utstyr skal være i henhold til standardene du nevner.
På en flyttbar innretning så vil det altså være vurderinger om hva som er nødvendig for å oppnå sikkerhetskravene i regelverket som vil være gjeldende, og dette er ikke bundet til bruk av bestemte typer utstyr.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.