Prosjektering av lyskurser i EX områder offshore

Spurt 9:07 - 19.1.2014 av Krynkel|Siste svar 7:17 - 27.11.2014 av Tommy Lundekvam

Krynkel

Lyskurser utvendig på offshore installasjoner har en tendens til å bli lange.
Fort kommer man opp i problemstillinger rundt spenningsfall og vernutløsningstider på slike lyskurser.
For fast montert utstyr på land kan man dimensjonere kurser for fast montert utstyr slik at men kan ha stående kortslutning i inntil 5 sek før vernet løser ut.

1. Finnes det noen retningslinjer for prosjektering av tilsvarende kurser offshore/ i Ex anlegg?

2. Installasjonen skal jo risikovurderes, men kan man prosjektere kurser for eksempel lys i Ex områder slik at de kan ha stående kortslutning i inntil 5 sek?

Utvendig er det jo en risiko for at for eksempel kran operasjoner kan rive med seg armaturer.
Helpful answer marked by forum leaderLøst
Ex grunnleggende

Kurset gir deg grunnleggende teoretisk kunnskap om elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder slik at du skal kunne arbeide på en sikker måte. Les mer.

Svar (7)

Forumleder

Postet 10:21 - 21.1.2014
Først må jeg påpeke at det er først og fremst på hovedkurser (det vil si mellom fordelingstavler) at det tillates en ""forsinket"" utkobling i henhold til NEK 400. Forbrukerkurser skal ha momentan utkobling med mindre nødvendige tiltak for å hindre fare ved en ""forsinket"" utkobling er innført og dokumentert.
Vi på Trainor stiller oss undrende til en prosjektering av lyskurser med en 5 sek utkoblingstid slik du skisserer. Uansett om det er på land eller offshore.

I et Ex-område vil det uansett medføre en stor risiko å ha en stående kortslutning og det er derfor ikke lov. Du finner ikke dette spesifikt i en paragraf eller normpunkt da dette er brudd på den grunnleggende sikkerhetsfilosofi som skal ligge til grunn ved bygging av et elektrisk anlegg i et Ex-område.

Krynkel

Postet 16:39 - 21.1.2014
Jeg tok spørsmålet ut av perspektiv nettopp for å få det svaret dere nå gav. Saken er at på litt eldre rigger har man en god del kabellengder på 200 meter eller mer på stikk og lyskurser. Man velger i noen av disse tilfellene å montere en jordfeilbryter og mener med det at problemet er løst.

Den som har holdt på med beregning av kurser veit bedre, og det er ikke så mye man kan strekke seg på kabellengda om man monterer JF bryter.

Takker for svar!

Forumleder

Postet 12:43 - 22.1.2014
Ja det er dessverre slik at enkelte strekker strikken litt langt for å spare tid og penger, men det er ikke tvil om at dette medfører en risiko som ikke er akseptabel i et Ex-område.

g

Postet 14:41 - 18.11.2014
Hei,
Jeg har også et lignende spørsmål i forbindesle med lyskurser med lange kabler. Når det gjelder det vi kan kalle rehabilitering av eksisterende anlegg der forutsetning for anlegget i stor grad er bestemt. I tilfelle jeg jobber med skal det byttes armaturer og kabel mellom armaturer(kabel frem til første armatur beholdes da denne ligger nedgravd). Som tidligere i denne tråden er problemet også her utkoblingstider. En del kan opnås med øke dimmensjon og gjøre endringer i tavle (mer avanserte vern etc). Har dere noen innspill for å hjelpe til med riskovuderingen her?

Tommy Lundekvam

Postet 10:06 - 19.11.2014
Hvilket regelverk mener du det i utgangspunktet er prosjektert etter som godtar en utkoblingstid på inntil 5s. på lyskurser?

Dersom anlegget i utgangspunktet ikke er i henhold til regelverket som ble benyttet da anlegget var nytt, så må det påvises og anlegget må oppgraderes i henhold til regelverket.

Det er ofte ganske høye kortslutningsstrømmer på offshoreinstallasjoner. Det kan godt være ok at kablene er så lange som det skrives om i tråden her. Kravet er at den laveste kortslutningsstrømmen som kan oppstå er høyere enn I5 verdien på vernet.

Dersom det ikke er tilfelle, så kan man enten bytte vern eller øke tverrsnittet på kabelen. Jordfeilbryter kan løse problemet dersom Ikjordfeil er betraktelig mindre enn Ik 2pmin.

g

Postet 15:45 - 26.11.2014
Anlegget er fra 1980 tallet og det vil således være Forskrifter for elektriske anlegg av 5 desember 1963 med senere endringer (1979). denne er ganske tung å finne frem i, men dersom en ser litt på forskift i fra 1987(jeg antar denne er minst like streng) så står det at for bygningsinstallasjoner så skal en ha en strøm på minimum 3,5xIn ved kortslutning(§586 utkobling) for fosyningsanlegg er tallet tilsvarende 2xIn.

Så anlegget var sikkert ok når det ble bygget.

Spørsmålet mitt er mer i forhold til hvilke hensyn en skal ta i vedlikeholdsjobber der en bytter deler av et anlegg. Som jeg skrev i det første innlegget så kan øke kabeldimmensjon betraktlig, men en sliter fortsatt med å komme i mål.
Hva skjerm dersom en må opp med vernstørelsen på grunn av større startstrøm på nytt utsyret kan fortsatt gammel forskrift legges til grunn? Summen vil gjerne være betraktlig bedre en det orginale anlegget, men forsatt ikke etter dagns krav.

Tommy Lundekvam

Postet 7:17 - 27.11.2014
Du vet jo tydeligvis svaret sel. Du kan selvfølgelig IKKE bruke det gamle regelverket, dersom det gjøres forandringer som er av en slik karakter at elsikkerheten er forringet. Da må kursen dimensjoneres etter de nye forskriftene og normene.

Har det blitt gjort forandringer før i den tro at man kan benytte de gamle forskriftene og korrumpert anlegget, så må det rettes opp i. Sånn skal avdekkes ved periodisk inspeksjon av anlegget.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.