På stand om IPgrad og EX beskyttelse

Spurt 12:11 - 17.12.2022 av amatør|Siste svar 20:28 - 24.1.2023 av Petter Sjøblom Therkelsen

amatør

Har fått en påstand angåede IPgrad og EX beskyttelse, er litt uenig så spør her

1: Degradert IP klasse er ikke brudd på EX for lys, da hver del har tennsikre tilkoblinger i armaturer. EX klassen på armaturene er bryteren samt ballasten og klemmene, kapslingen er kun IP beskyttelse ( chalmit og Ceag sone 1 utstyr)

2:Viss tilstand Meggeresultat innenfor krav trenger ikkje lysarmaturer å bytte når dei er tømt for vann dersom komponenter ikkje er defekt eller korrodert.

Kan dere gi et fornuftig svar?

Helpful answer marked by forum leaderLøst
Ex grunnleggende

Kurset gir deg grunnleggende teoretisk kunnskap om elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder slik at du skal kunne arbeide på en sikker måte. Les mer.

Svar (1)

Petter Sjøblom Therkelsen

Forumleder
Postet 20:28 - 24.1.2023
Instructor contact card
1.
Minimums IP krav for Ex 'eb' med 'åpne' klemmer (skruklemmer/innstikk) er IP 54 (IEC 60079-7). Dette er en barriere for å beskytte klemmene mot korrosjon.
Dersom dette er på en installasjon offshore gjelder krav til IP grad i henhold til IEC 61892-1, denne inneholder en tabell med forskjellige områder hvor strengeste krav for lysarmaturer er minimum IP 55.
Er det anlegg på land må man ta hensyn til NEK EN 60079-14 og se i kapitlet ''eksterne påvirkninger''.
Dersom man har brukt teflon ring på nipler kan det komme vann inn mellom nippel og armatur kapslingen, bytt til nippel med o-ring så kan dette løse problemet.
Det er viktig å finne grunnen til at armaturene fyller seg med vann, og rette opp i dette.
IEC 60079-19 (reparasjon, overhaling og utbedring) sier at IP grad skal ikke degraderes ved reparasjon da dette kan gå utover beskyttelsen for miljøet produktet er beregnet for å anvendes i.

2.
I IEC 60079-17 (inspeksjon og vedlikehold) er en av sjekkpunktene at man skal sjekke om det har kommet vann inn i kapslinger. Dette blir sett på som en fare på grunn av at det kan oppstå ett tynt lag med forurensning (ledende materiale) mellom klemmer, som kan føre til krypstrømmer/kortslutning.
Dersom man får vann inn i kapslinger bør man tørke og rengjøre hele kapslingen og komponentene inni med et egnet produkt for å fjerne forurensing (gjerne i samarbeid med produsent), og plassere 'coretex' inni kapsling, dette vil lage ett tynt beskyttende lag på metalliske komponenter.
Deretter utføre isolasjonstest/megging som tilfredsstiller kravene.

Mvh.
Petter

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.