Hei.
Kom over en koblingsboks hvor varmekabel var ført inn i boksen 10-15cm før skritt på varmekabel. Tok et kurs om varmekabler i 2022 hos Trainor, der det ble nevnt at dette ikke var lov, da boksen ikke er godkjent for dette. Men hvor finner jeg hvor det står svart på hvitt at dette ikke er i hennold til installering av varmekabel/koblingsboks?
Kurset gir deg grunnleggende teoretisk kunnskap om elektriske installasjoner i eksplosjonsfarlige områder slik at du skal kunne arbeide på en sikker måte. Les mer.
Hei Aleksander, som du sikkert har funnet ut, så står det ikke svart på hvitt at du ikke kan trekke inn den varme enden av varmekabelen inn i en Exe koblingsboks (JB). Ikke noe enkelt svar, men prøver like vel her:
Vi har lært at vi ikke kan ha gnistgivende komponenter i en Exe boks og ikke montere inn komponenter som ikke er Exe godkjent eller gir fra seg varme som kan påvirke temperaturklassen uten at dette blir sertifisert. D.v.s. tatt en temperaturtest i max omgivelsestemperatur for å få satt temperaturklassen (eks T5).
Tidligere tider og eldre anlegg som er bygget iht FEAM §2121 (1990) Varmekabelanlegg; «Varmekabler skal ha kalde tilkoplingsklemmer. Dersom det av spesielle grunner unntaksvis må brukes varme ender, skal disse være tilkoplet i metallbokser av tilstrekkelig størrelse til å hindre skadelig oppvarming, og de skal ikke være lengre enn 8 cm. Det er mange forskjellige varmekabler, fra frostsikring til prosesstemperatur på flere hundre grader. Viktig at temperaturklassen på boksen ikke overskrides.»
MEN i Standarden for Exe (IEC 60079-7) står det henvist til Varmekabel standarden (NEK IEC 60079-30-1),
og i standarden for varmekabel (NEK IEC/IEEE 60079-30-2:2015, 8.3.8.1) står det at «Tilkoblinger og endeavslutninger som termineres på stedet skal utføres iht. leverandørens instruks.»
Derfor må vi følge instruksene fra leverandørene av varmekabler og varmekabel bokser. Og her er det forskjellig praksis og godkjenninger.
Noen leverandører har testet boksene med noen cm varmekabel trukket inn og fått dette sertifisert som et system med temperaturklasse. Da er det OK å trekke inn de oppgitte cm og effekter.
Andre leverandører f.eks på koblingsbokser oppgir max. avgitt effekt inne i boksen, med da en tilhørende temperaturklasse og omgivelsestemperatur.
Har de da f.eks. oppgitt maks effekt inne i boksen på 20W og de 10-15cm med varmekabel som blir trukket inn er 6W, så er dette OK. Selv uten re-sertifisering av JB.
Noen gir anbefalinger som at det er greit å trekke inn varmekabelen inn i boksen med så kort som mulig ende, 1-2 cm er da OK.
Det må også sjekkes at nippelen tåler varmen fra varmekabelen. Noen av de varmeste kablene kan bli for varme for pakningen.
Ofte kan du se at varmekabelen har en temperaturklasse på T3, mens JB har T5. Det er alltid det svakeste leddet som gjelder, og da blir systemet T3 og kan da ikke plasseres i f.eks. T4 gasser.
Boksene for varmekabel er ofte satt til T5 (max 100 deg. C), nettopp for å kunne ta inn noen cm med varmekabel. De varmekablene (halvlederkabel) med størst effekt er opp mot 60W/m og da med 10 cm kabel så gir den da bare 6W. Kabel enden inne i boksen vil også regulere ned denne effekten siden den ikke ligger inn til et kaldt rør.
Det er også viktig å huske på at det settes krav til selve prosjekteringen av varmekabel systemer.
Det kan også hende at i varmekabel-systemet har en JB som har et «U»-sertifikat, dvs en komponent. Da må JB være sertifisert sammen med Varmekabel systemet. Men selve JB trengs ikke re-sertifiseres. Det bør midlertidig settes på et eget skilt på/ved JB med System Ex-sertifikat nr.
Kort oppsummert: Bruk leverandørens instruks. Håper dette ga noen svar. Mvh Stian Barka
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.