Logg inn

for å få tilgang til dine kurs, sikkerhetskort og mye annet.

Logg inn

for å få tilgang til dine kurs, sikkerhetskort og mye annet.

DLE-avvik feil overspenningsvern

DLE-avvik feil overspenningsvern

Elektriker
Elektriker

En kunde av oss har fått følgende avvik på DLE-rapport:
"Overspenningsvern var ikke for IT, ref FEL §25"

Overspenningsvernet det er snakk om er Eaton SPCT2-460-3+NPE, anlegget er IT-nett. Overspenningsvernet er montert i forbindelse med skifte av sikringsskap for ca 5 år siden. Dette vernet er nå utgått fra Eaton, men jeg kan ikke se av spesifikasjonene at det ikke er tillatt for bruk på IT-nett. Kravet her er vel Uc >=350V og vernenivå i henhold til tabell 53B (2,5kV ved kategori II). Vernet har oppgitt vernenivå 2,2kV.

Vi kan selvfølgelig gjerne selge kunde et nytt overspenningsvern og kvittere på rapporten at dette er skiftet, men jeg synes ikke det blir korrekt hvis avviket fra DLE i utgangspunktet er feil. At et vern med lavere Uc vil gi bedre beskyttelse er selvfølgelig en annen sak som vi vil diskutere med kunde før vi avgjør hva som skal gjøres.

Noen som har vært borti lignende tilfeller?

Re: DLE-avvik feil overspenningsvern

Per
Per

https://datasheet.eaton.com/datas...del=167626&locale=en_GB&_lt=

vernet dere har installert er godkjent for bruk i IT nettsystem. eaton har konstruert vernet med et gnistgap i serie med varistorene, for å redusere fare for brann til et minimum - nettopp for å tilfredstille nek 400-5-534.4.6 mht installasjoner forsynt fra it nett uten distribuert beskyttelsesleder. 

dette er nok en misforståelse fra DLE, da vernet med første øyekast kan ligne et 4polt vern til bruk i tn-s fordeling.

når det er sagt, mener jeg de overspenningsverna som er konstruert slik som dette eaton vernet ikke er noe særlig tess. Og det skyldes høy reaksjonstid, slik at unødvendig mye av støtstrømimpulsen får slippe gjennom. Men godkjent er det.

Re: DLE-avvik feil overspenningsvern

EL
EL

Hvis man bestiller boligskap pakke fra Eaton for IT nett gjennom Ahlsell får man fortsatt dette vernet med Uc på 460v levert. Mistenker de selger ut gammelt lager..

Trainor Elsikkerhet AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

FSE Lavspenning (E-læring)

Har du tatt ditt årlige FSE-kurs? Opplæringen er lovpålagt og øker sikkerheten for deg som jobber med elektriske anlegg.

Les mer

Varme arbeider - sertifisering (E-læring)

Du som driver med sveising, skjæring, sliping, bruk av varmluftsverktøy eller annen bruk av åpen ild trenger sertifikat i varme arbeider. Kurset får du hos oss.For å få sertifikat trenger du i tillegg praktisk slukkeøvelse

Les mer

Elektroinstallatørprøven - forberedende kurs (Klasserom)

Skal du ta elektroinstallatørprøven? På vårt forberedende kurs får du teoretisk gjennomgang og tett, faglig oppfølging slik at du stiller best mulig forberedt!

Les mer

Elektrotermografi - NEK 405-1 (Klasserom)

Grunnleggende kunnskap om bruk av infrarøde kameraer uansett bruksområde. Deltakere kan gå opp til sertifiseringseksamen siste kursdag.

Les mer

Elkontroll næring - NEK 405-3 (Klasserom)

Elkontroll næring er et forberedende kurs før eksamen i forbindelse med NEK 405-3, og er bygget opp rundt kvalifikasjonskravene i denne norm.

Les mer

NEK 400:2018 (Klasserom)

Bli kjent med NEK 400 og bli i stand til å bruke normen i ditt daglige arbeid med hensyn til installasjon og vedlikehold av elektriske lavspenningsanlegg.

Les mer
nor