Logg inn

for å få tilgang til dine kurs, sikkerhetskort og mye annet.

Logg inn

for å få tilgang til dine kurs, sikkerhetskort og mye annet.

Fagutdannet elektriker gr.L - Elektrisk arbeid i egen bolig

Fagutdannet elektriker gr.L - Elektrisk arbeid i egen bolig

erlend53664564534
erlend53664564534

Hei.

Jeg er utdannet elektriker med gr.L fagbrev (10 års erfaring). Har jobbet innen hus og service for det meste, men er ikke ansatt i elektro firma / hos installatør for øyeblikket. Er ca 3 år siden jeg jobbet som elektriker i elektro firma/hos installatør.

Har utført arbeid i min egen leilighet som feks bytte av innf stikk, montering av dimmere, nye jordfeilautomater, overspenningsvern, osv. Arbeid utført mellom 2014-2018. Jeg skrev aldri noe dokumentasjon eller samsvarserklæring på dette, men ønsker å dokumentere arbeid i ettertid pga utleie av bolig.

Slik jeg forstår det, så har vi som er fagfolk med Fagbrev og relevant arbeid lovt til å skrive samsvarserklæring/dokumentere arbeid i egen bolig uten installatør i bakhånd. Men jeg er litt usikker på hva som er best å gjøre, så hva anbefaler dere? Hvordan gå frem? :)

Skal jeg feks bruke Nelfo sine skjema? 
Krever forsikringsselskap dokumentasjon fra firma/installatør, eller er egen dokumentasjon godt nok?

Re: Fagutdannet elektriker gr.L - Elektrisk arb...

Re: Fagutdannet elektriker gr.L - Elektrisk arb...

Du kan benytte 5 sikre; https://www.dsb.no/lover/elektris...e---for-standard-boligdokumentasjon/.

Forsikringsselskap skal akseptere din dokumentasjon, men du må kanskje dokumentere fagbrev og praksis (samme som mot DLE).

Re: Fagutdannet elektriker gr.L - Elektrisk arb...

erlend53664564534
erlend53664564534

Takk for informasjon og lenke

Lasted ned 5 sikre i går og tenkte det samme, at jeg kunne benytte disse.
Kan dokumentere fagbrev og praksis ja, er dette noe jeg bør legge ved som vedlegg til 5 sikre?

Og så er jeg litt nysgjerrig på en ting: Hva hvis en ikke dokumenterer eget arbeid i egen bolig (forutsatt at el-arbeid er utført av person med fagbrev), og så skjer det en feil e.l. i en annen del av det elektriske anlegget (hvor man ikke har utført endringer-utvidelser). Kan manglende dokumentasjon på el-arbeid i anlegget gi problemer mtp erstatningssaker, selv om feilen er forårsaket av den gamle delen av anlegget som ikke er berørt av nyere arbeid?

Re: Fagutdannet elektriker gr.L - Elektrisk arb...

Re: Fagutdannet elektriker gr.L - Elektrisk arb...

Ja, det kan være lurt å legge ved dokumentasjon av fagbrev og praksis allerede nå. Så er det tilgjengelig for den/de som måtte etterspørre dette ved en senere anledning (DLE og/eller ny eier).

Erstatningssaker er fort "advokatmat", og det er ikke enkelt å forutsi noe om hva som kan bli utgangen i slike saker. Som elektrofagmann (og absolutt ikke advokat) vil jeg i utgangspunktet svare nei på spørsmålet ditt, men uten noen form for dokumentasjon vil dette fort kunne bli påstand mot påstand.

Trainor Elsikkerhet AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

FSE Lavspenning (E-læring)

Har du tatt ditt årlige FSE-kurs? Opplæringen er lovpålagt og øker sikkerheten for deg som jobber med elektriske anlegg.

Les mer

Varme arbeider - sertifisering (E-læring)

Du som driver med sveising, skjæring, sliping, bruk av varmluftsverktøy eller annen bruk av åpen ild trenger sertifikat i varme arbeider. Kurset får du hos oss.For å få sertifikat trenger du i tillegg praktisk slukkeøvelse

Les mer

Elektroinstallatørprøven - forberedende kurs (Klasserom)

Skal du ta elektroinstallatørprøven? På vårt forberedende kurs får du teoretisk gjennomgang og tett, faglig oppfølging slik at du stiller best mulig forberedt!

Les mer

Elektrotermografi - NEK 405-1 (Klasserom)

Grunnleggende kunnskap om bruk av infrarøde kameraer uansett bruksområde. Deltakere kan gå opp til sertifiseringseksamen siste kursdag.

Les mer

Elkontroll næring - NEK 405-3 (Klasserom)

Elkontroll næring er et forberedende kurs før eksamen i forbindelse med NEK 405-3, og er bygget opp rundt kvalifikasjonskravene i denne norm.

Les mer

NEK 400:2018 (Klasserom)

Bli kjent med NEK 400 og bli i stand til å bruke normen i ditt daglige arbeid med hensyn til installasjon og vedlikehold av elektriske lavspenningsanlegg.

Les mer
nor