Logg inn

for å få tilgang til dine kurs, sikkerhetskort og mye annet.

Logg inn

for å få tilgang til dine kurs, sikkerhetskort og mye annet.

Forhindre underdimensjonert koblingsboks

Forhindre underdimensjonert koblingsboks

Emil
Emil

Planlegger oppussing av et bad hos min far. Er selv under utdanning til å bli automasjonsingeniør, så har erfaring med elektriske systemer, men skal selvsagt etterlate utførelse av elektrisk arbeid til elektriker. Erfaringsmessig, så har jeg dog sett at min fars fast utvalgte elektriker utfører løsninger som helst kunne vært gjort litt mer robuste. Jeg ønsker derfor å forsikre meg om at det ikke blir tatt noen snarveger nå som det først skal pusses opp.

Huset, bygget på 80-tallet, har en takboks med fastmontert lampe på badet som forgreningspunkt til diverse andre koblingsbokser. Jeg er kjent med at dette var en vanlig måte å bruke takbokser på for denne byggeperioden. Jeg er også kjent med at mange har opplevd tegn på varmgang ved slike system hvor det er montert lamper med høy effekt.

Jeg ble riktig nok skremt da jeg oppdaget tendenser til varmgang her. Denne boksen har under tidligere oppussing blitt anvendt til å installere varmekabler. Samme koblingsboks forsyner også, mellom annet, et vedliggende soverom. Altså kan man bare tenke seg til hva som kunne ha skjedd dersom dette ikke ble oppdaget. Isolasjonen på enkelte av ledningene var så morknet at den kunne plukkes rett av. Boksen var absolutt ikke dyp nok til å huse så mange forgreninger. Bare flaks at det ikke oppsto noen lysbue når man tenker på hvor mye effekt som blir forsynt gjennom denne koblingsboksen. Og ja, dette var installert og undertegnet av elektriker.

Nå som det skal oppusses ønsker jeg å prosjektere en god løsning som elektriker kan utføre i tråd med gjeldende forskrifter, men som helst ikke medfører at jeg må rive taket i halve huset. Jeg skulle helst likt å høre hva dere tenker om forgreningen til soverommet. Bør jeg forsikre om at dette utbedres slik at soverommet har en separat kurs fra sikringsskap, eller er dette overdrevet? Jeg ønsker også å forsikre meg om at det ikke oppstår varmgang dersom en «varm» lampe blir installert her i fremtiden. Bør det installeres en stikkontakt her kanskje slik at lampen, og dermed varmen, kan forskyves bort fra takboksen?

Re: Forhindre underdimensjonert koblingsboks

Re: Forhindre underdimensjonert koblingsboks

Om det totale effektuttaket kan bli (for) høyt, er det lurt å skille ut deler av forbruket på en ny kurs.

Strømføringsevnen reduseres ved forhøyet temperatur (kan bli 40 - 50 grader) i et lampepunkt. Det beste er å ikke ha lampe direkte montert på takpunktet.

Re: Forhindre underdimensjonert koblingsboks

Emil
Emil

Takk for svar. Skal se til at dette blir løst deretter!

Trainor Elsikkerhet AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

FSE Lavspenning (E-læring)

Har du tatt ditt årlige FSE-kurs? Opplæringen er lovpålagt og øker sikkerheten for deg som jobber med elektriske anlegg.

Les mer

Varme arbeider - sertifisering (E-læring)

Du som driver med sveising, skjæring, sliping, bruk av varmluftsverktøy eller annen bruk av åpen ild trenger sertifikat i varme arbeider. Kurset får du hos oss.For å få sertifikat trenger du i tillegg praktisk slukkeøvelse

Les mer

Elektroinstallatørprøven - forberedende kurs (Klasserom)

Skal du ta elektroinstallatørprøven? På vårt forberedende kurs får du teoretisk gjennomgang og tett, faglig oppfølging slik at du stiller best mulig forberedt!

Les mer

Elektrotermografi - NEK 405-1 (Klasserom)

Grunnleggende kunnskap om bruk av infrarøde kameraer uansett bruksområde. Deltakere kan gå opp til sertifiseringseksamen siste kursdag.

Les mer

Elkontroll næring - NEK 405-3 (Klasserom)

Elkontroll næring er et forberedende kurs før eksamen i forbindelse med NEK 405-3, og er bygget opp rundt kvalifikasjonskravene i denne norm.

Les mer

NEK 400:2018 (Klasserom)

Bli kjent med NEK 400 og bli i stand til å bruke normen i ditt daglige arbeid med hensyn til installasjon og vedlikehold av elektriske lavspenningsanlegg.

Les mer
nor