Forhindre underdimensjonert koblingsboks

Spurt ${formatDate(1620952115)} av Emil | Siste svar ${formatDate(latestComment().postDate.timestamp)} av ${latestComment().author.name}

Emil

Subscribed
Subscribe

Planlegger oppussing av et bad hos min far. Er selv under utdanning til å bli automasjonsingeniør, så har erfaring med elektriske systemer, men skal selvsagt etterlate utførelse av elektrisk arbeid til elektriker. Erfaringsmessig, så har jeg dog sett at min fars fast utvalgte elektriker utfører løsninger som helst kunne vært gjort litt mer robuste. Jeg ønsker derfor å forsikre meg om at det ikke blir tatt noen snarveger nå som det først skal pusses opp.

Huset, bygget på 80-tallet, har en takboks med fastmontert lampe på badet som forgreningspunkt til diverse andre koblingsbokser. Jeg er kjent med at dette var en vanlig måte å bruke takbokser på for denne byggeperioden. Jeg er også kjent med at mange har opplevd tegn på varmgang ved slike system hvor det er montert lamper med høy effekt.

Jeg ble riktig nok skremt da jeg oppdaget tendenser til varmgang her. Denne boksen har under tidligere oppussing blitt anvendt til å installere varmekabler. Samme koblingsboks forsyner også, mellom annet, et vedliggende soverom. Altså kan man bare tenke seg til hva som kunne ha skjedd dersom dette ikke ble oppdaget. Isolasjonen på enkelte av ledningene var så morknet at den kunne plukkes rett av. Boksen var absolutt ikke dyp nok til å huse så mange forgreninger. Bare flaks at det ikke oppsto noen lysbue når man tenker på hvor mye effekt som blir forsynt gjennom denne koblingsboksen. Og ja, dette var installert og undertegnet av elektriker.

Nå som det skal oppusses ønsker jeg å prosjektere en god løsning som elektriker kan utføre i tråd med gjeldende forskrifter, men som helst ikke medfører at jeg må rive taket i halve huset. Jeg skulle helst likt å høre hva dere tenker om forgreningen til soverommet. Bør jeg forsikre om at dette utbedres slik at soverommet har en separat kurs fra sikringsskap, eller er dette overdrevet? Jeg ønsker også å forsikre meg om at det ikke oppstår varmgang dersom en «varm» lampe blir installert her i fremtiden. Bør det installeres en stikkontakt her kanskje slik at lampen, og dermed varmen, kan forskyves bort fra takboksen?

Helpful answer marked by forum leader Løst
Svar
  • Rediger
  • Slett
  • Utesteng bruker
  • Fjern utestenging
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (${ thread.comments.length })

${comment.author.name}

Forumleder
Postet ${formatDate(comment.postDate.timestamp)}
Instructor contact card
Bra svar markert av forumleder Bra svar
Svar
  • Rediger
  • Fjern
  • Utesteng bruker
  • Fjern utestenging
Denne kommentaren er fjernet.

Edit your answer

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Forumbrukere vil ikke se navnet og bildet ditt. Forumledere vil fortsatt se kontodetaljene dine.
Poster som:

${form.anon ? form.name : currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName}

Du mottar opp til en e-post om dagen når det skjer noe i tråden.

Du har for øyeblikket ikke mulighet til å poste innlegg.

Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.