Likespenningskomponent i TN anlegg

Spurt ${formatDate(1596287902)} av Arne Gylseth | Siste svar ${formatDate(latestComment().postDate.timestamp)} av ${latestComment().author.name}

Arne Gylseth

Subscribed
Subscribe

Dette spørsmålet er jo av "elektroteknisk natur" men jeg fant ikke noen tråd for det. Beskrivelsen av TN fordelingssystem og installasjoner i marinaer, det står beskrevet i NEK 400, så det blir vel det nærmeste. Grunnen til spørsmålet er å bedre forstå de spesielle problemstillingene som gjelder rundt elektrolyttisk korosjon ombord i båter som er koblet opp mot "landstrøm" i marinaen. Problemstilligen rundt bruk av skilletransformator, lokal "båtjord", sammenkobling av jordingssystemer, bruk av "sink saver" (basert på dioder) er forholdsvis kjent stoff. Problemstilling rundt galvanisk korosjon på egen båt og i fohold til andre båter i havne er også kjent stoff.

Det som jeg lurer på er som følger: I et IT og i et TN fordelingssystem, så ligger den sinusformede spenningen sånn omtrent rundt et nullpunkt i forhold til "sann jord". Måler man mellom fase og jord, så måler man ca 132-134 volt eller der omkring.

Måler man mellom fasene i et TN snlegg, så måler man 400V og mellom fase og nøytralleder eller PE, så måler man ca 230V. 400V spenning tatt ut mellom to faser vil ligge symetrisk rundt jord. Tar man ut en 230V spenning i en kurs mellom en faseleder og nøytralleder, da vil man jo måle ca 0V mellom nøytralleder og jord og 230V mellom faseleder og jord.

Så kommer spørsmål 1: Når spenningen aldri krysser nullpunktet, betyr det at spenningen i et TN anlegg i virkeligheten er en sinusformet likespenning, når man tar ut spenningen mellom fase og nøytralleder? Betyr det også at vi i virkeligheten har å gjøre med "Direct curent" der elektronene hele tiden beveger seg i den samme retning og ikke "Alternating Current" der stømretningen endres hver gang spenningen passerer et nullpunkt? Spørsmål 2. En marina kan vel være koblet opp mot et TN-CS fordelingssystem? Hvis så er tilfellet og man trekker ulik belastning på de forskjellige fasene, så vil vi vel kunne få strømgjennomgang i nøytralleder og videre i PEN leder ut til trafo. Vei dette da kunne medføre at man spenningskomponent som overføres til PE som følge av "skjevbelastning" slik at det blir en spenningsfroskjell mellom PE på land og "båtens lokale jordanlegg", slik at man på grunn av denne spenningskomponenten kan få elektrolyttisk tæring på båten, hvis/når man kobler sammen "båtjord" og "landjord"? Vil denne spenningen ev entuelt ha karakter av å være en "vekselende likespenning" som gir DC eller en "vekselspenning, som veksler rundt 0, slik at den gir AC? Denne problemstillingen eksoterer vel ikke dersom marinaene er forsynt fra et TN-S fordelingsanlegg?

Helpful answer marked by forum leader Løst
Svar
  • Rediger
  • Slett
  • Utesteng bruker
  • Fjern utestenging
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (${ thread.comments.length })

${comment.author.name}

Forumleder
Postet ${formatDate(comment.postDate.timestamp)}
Instructor contact card
Bra svar markert av forumleder Bra svar
Svar
  • Rediger
  • Fjern
  • Utesteng bruker
  • Fjern utestenging
Denne kommentaren er fjernet.

Edit your answer

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Forumbrukere vil ikke se navnet og bildet ditt. Forumledere vil fortsatt se kontodetaljene dine.
Poster som:

${form.anon ? form.name : currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName}

Du mottar opp til en e-post om dagen når det skjer noe i tråden.

Du har for øyeblikket ikke mulighet til å poste innlegg.

Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.