Alle måles i ohm ja, denne trekanten kalles forøvrig impedanstrekanten.
Ser man på feks effekttrekanten har man sidene S(tilsynelatende effekt) som angis i [VA], P(aktiv effekt) som måles i [W], og Q(reaktiv effekt) som måles i [VAr]. Her er det altså litt enklere å se at man ikke kan legge de sammen direkte.
Du kan ikke legge sammen Z, R og X fordi disse har ikke samme retning. Dvs du kan legge de sammen med vektorregning, da angir man både retning og lengde. Dette begir jeg meg ikke ut på å begynne og forklare, kan bli en litt voldsom avhandling.
Det du kan gjøre er å legge sammen alle X og R verdiene hver for seg(og Z hvis det er helt like belastninger), og tilslutt regner du ut Z med pytagoras forenklede læresetning med totalverdiene for R og X.
Z = (root)R^2 + X^2
Når du regner spenningsfall i små kabler trenger du ikke tenke på reaktansen, fordi resistansen er så mye høyere. Feks 2,5mm^2 Cu har en R=7,41ohm, og X=0,1ohm. Z=Roten av(R^2 + X^2). Som man ser har ikke X noen praktisk betydning for resultatet.
Kommer man opp på feks 240mm^2 Al, er situasjonen en helt annen. Da er faktisk X=0,07ohm og R=0,13ohm. X har altså langt mer å si for impedansen, Z.
Reaktansen blir ikke påvirket av strøm spenning, men frekvensen har mye og si(men denne er jo alltid ca 50Hz).
Resistansen er fast så lenge temperaturen er den samme. Oppgis gjerne ved 20*C.
Du vil aldri kunne få større faseforskyvning enn cosØ=0, da er vinkelen mellom strøm og spenning 90*. Da har du enten kun en induktiv reaktiv last(ren spole), eller kun en kapasitiv reaktiv last(kondensator). Altså ingen R (eller uendelig høy R).
Cos phi kan aldri bli negativ, men vinkelen phi kan bli negativ. Da har man en trekant som peker nedover, altså en kapasitiv last (mer kapasitiv enn induktiv).
Cos phi kan ikke bli negativ fordi cosphi=R/Z. Derfor kan den heller aldri bli større enn 1, fordi R ikke kan bli større enn Z. Illustrerer med en skisse..
![]()