Logg inn

for å få tilgang til dine kurs, sikkerhetskort og mye annet.

Logg inn

for å få tilgang til dine kurs, sikkerhetskort og mye annet.

Overharmonisk

Dette er en arkivert forumtråd. Hvis du har spørsmål om temaet må du opprette en ny forumtråd.

Overharmonisk

SLa
SLa
Har det seg slik at det i et IT/TT nett ikke eksisterer overharoniske strømmer. Hvis ja, er det noen som vet hvorfor? Eventuellt hva forskjellen er?.

Re:Overharmonisk

StreetBob
StreetBob
Problemet med overharmoniske er klart størst i TN-nett, og med varmgang i N-leder som følge. Problemet finnes også i IT/TT nett med blandt annet bremsing av motorer som konsekvens. Dette gjelder 5, 11, og 17.harmoniske, fordi disse har motsatt faserekkefølge av de respektive fasespenningene. Det vil si det samme som at to av fasene til motoren blir byttet om, og dreieretningen endres.

Grunnen til overharmoniske er at det går strømmer/spenninger med mange forskjellige frekvenser i ledningene samtidig. (veldig forenklet)

Det er belastninger som inneholder halvlederkomponenter som dioder, triacer osv som fører til desse problemene, fordi belastningen ikke lenger består av kun 50-Hz komponenter (linære laster).

Re:Overharmonisk

J.D.
J.D.
I økende grad benyttes apparater og utstyr som forvrenger spenningens kurveform fordi strømmen som disse apparatene opptar fra nettet, ikke er sinusformet. Ved å fourieranalysere en ikke sinusformet strøm- eller spenningskurve, får en som resultat en matematisk verdi for de harmoniske i forhold til grunnharmonisk(50Hz). Dvs man kan representere en ikke sinusformet(forvrengt) kurve med en rekke overharmoniske sinuskurver av forskjellig størrelse, som gjerne kalles overharmoniske strømmer.

Så svaret på ditt første spørsmål er nei, fordi strøm-/spenningskurvene i IT/TT anlegg sjelden(eller aldri) er helt sinusformet(på samme måte som i TN anlegg).

Det du antakelig lurer på er om overharmoniske strømmer representerer et problem i IT/TT nett. Svaret er ja, men problematikk med strøm i N-leder slipper man naturligvis unna.

Overharmoniske strømmer kan gi følgende problemer/konsekvenser:
- Overbelastning på trafo (økt tap -> varmeutvikling)
- Bremsing av motorer (ved større andel 5.harmoniske)
- Havarerte kondensatorer (pga høye frekvenser -> redusert impedans)
- Spenningsfall i kabler (effekttap)
- Utkobling av vern (pga høyere effektivverdi på strøm)

I tillegg for TN nett:
- Strøm i N-leder (summering 3.harmoniske)
- Magnetfelter i separat opplagt N-leder (støysender)

Re:Overharmonisk

Forumleder
Forumleder
Veldig fine svar, hadde vært fint om dere hadde noen referanser. Feks. bøker eller guider om temaet.

Re:Overharmonisk

StreetBob
StreetBob
Står mye bra å lese om emnet i en rapport som heter "Elektrisk støy i yrkesbygg"

Se rundt side 18, 19.

Link til siden er: http://www.nelfo.no/downloadmedia.aspx?dKYo95rQPwNALOTKdH1crc9jxvQlJb5Qy2lUK1tzDDQ%3D

Re:Overharmonisk

J.D.
J.D.
Ja, jeg burde lagt ved kildehenvisning!

Samme som nevnt i forrige innlegg:
http://www.nelfo.no/downloadmedia.aspx?dKYo95rQPwNALOTKdH1crc9jxvQlJb5Qy2lUK1tzDDQ%3D

Trainor Elsikkerhet AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

FSE Lavspenning (E-læring)

Har du tatt ditt årlige FSE-kurs? Opplæringen er lovpålagt og øker sikkerheten for deg som jobber med elektriske anlegg.

Les mer

Varme arbeider - sertifisering (E-læring)

Du som driver med sveising, skjæring, sliping, bruk av varmluftsverktøy eller annen bruk av åpen ild trenger sertifikat i varme arbeider. Kurset får du hos oss.For å få sertifikat trenger du i tillegg praktisk slukkeøvelse

Les mer

Elektroinstallatørprøven - forberedende kurs (Klasserom)

Skal du ta elektroinstallatørprøven? På vårt forberedende kurs får du teoretisk gjennomgang og tett, faglig oppfølging slik at du stiller best mulig forberedt!

Les mer

Elektrotermografi - NEK 405-1 (Klasserom)

Grunnleggende kunnskap om bruk av infrarøde kameraer uansett bruksområde. Deltakere kan gå opp til sertifiseringseksamen siste kursdag.

Les mer

Elkontroll næring - NEK 405-3 (Klasserom)

Elkontroll næring er et forberedende kurs før eksamen i forbindelse med NEK 405-3, og er bygget opp rundt kvalifikasjonskravene i denne norm.

Les mer

NEK 400:2018 (Klasserom)

Bli kjent med NEK 400 og bli i stand til å bruke normen i ditt daglige arbeid med hensyn til installasjon og vedlikehold av elektriske lavspenningsanlegg.

Les mer
nor