Logg inn

for å få tilgang til dine kurs, sikkerhetskort og mye annet.

Logg inn

for å få tilgang til dine kurs, sikkerhetskort og mye annet.

Ujordet stikk i rom!!

Dette er en arkivert forumtråd. Hvis du har spørsmål om temaet må du opprette en ny forumtråd.

Ujordet stikk i rom!!

F.B
F.B
Siden det ikke er tilbakevirkendekraft.

En kurs med jordfeilbryter inn i et rom der to ovner er tilkoblet samme stikkontakt. Den ene fasen L1 ligger til chassis ene ovn den andre fase l2 ligger til andre ovn.

Spr. er: vil jordfeilbryter (30mA) slå ut dersom noen eller noe kommer i kontakt mellom chassis ovnene??

Re:Ujordet stikk i rom!!

mont
mont
Om noen tar på en av ovnene og presterer å ta på noe som er jordet i rommet(noe det egentlig ikke skal være). Så vil personen få 133v i seg, men jordfeilbryteren skal slå ut.

Derimot tar noen på begge ovnene samtidig så vil de få 230v i seg og jordfeilbryteren vil IKKE slå ut. Det vil normalt sett ikke kursen heller.

Re:Ujordet stikk i rom!!

F.B
F.B
Men vil ikke lekkasjen av begge jordfeilene gjøre at jordfeilbryter løser ut? Tenker på at den som tar på disse ovnene blir lekkasjen?

Re:Ujordet stikk i rom!!

mont
mont
En jordfeilbryter fungerer slik at den oppdager avvik i det elektromagnetiske feltet rundt lederne. Et avvik får du om det går strøm til jord.

Derimot slik du forklarer så vil den personen som tar på begge ovnene, altså L1 og L2 bare bli en motstand i kretsen. Dermed går det ingen strøm til jord, dermed ikke noe avvik. Så personen vil enten få sjokk og klare å rive seg løs, eller personen vil stå der og "steike" som en av mine lærere sa.

Re:Ujordet stikk i rom!!

Mont
Mont
Men nå er det vel slik at de fleste gjenstader er malt eller forsegla osv...?

Re:Ujordet stikk i rom!!

mont
mont
Lakk er ikke mye barriere, og den pleier heller ikke å være heldekkende.

Her er det to feil som må ordnes i, om noen blir skadet, det tar fyr eller noen dør. Og eier har bevist unnlatt å gjøre noe med feilene han er klar over. Så er han meget straffeansvarlig.

Det er grove feil med ovnene. De er normalt sett boss!
Er ikke noe diskusjon en gang. Det er avvik i installasjonen uansett bygg år.

Re:Ujordet stikk i rom!!

F.B
F.B
Dette er ikke et tilfelle... Bare så det er opplyst.. Men bare "worst case".

Re:Ujordet stikk i rom!!

F.B
F.B
Med tanke på hva folk igrunn dytter i stikkontakter u/jord.

Var derfor dette ble et tema!

Re:Ujordet stikk i rom!!

J.D.
J.D.
Ja, dette er selvfølgelig et tema. Slike situasjoner er grunnen til at en jordfeilbryter aldri kan erstatte et jordingssystem! Selv om sikkerhetsnivået riktignok heves noe ved å installere jordfeilbryter på kurs uten jording.

Re:Ujordet stikk i rom!!

Mont
Mont
Et jordingssystem er null verdt for en stue som er ujordet om du så har 0 ohm mot jord i hovedjordskinna.

I et slikt tilfelle så ville jeg som montør sterkt anbefalt kunden å fremføre jord til alle ujordede punkter og rom som et lite rehabprosjekt i tillegg til utbedringen av isolasjonssvikten.

Som alle andre nevner her så vil ikke strømmen ha noen strømbane mot jord og det vil ikke forekomme noen lekkstrøm. En veldig farlig situasjon. Om brukeren i det hele tatt får en viss strømgjennomgang så håper jeg denne går ned mot jordpotensiale i gulvet og at den er høy nok til at jordfeilbryteren løser ut.

Det er helt sykt at det var tilstrekkelig med isolerte omgivelser før i tida!

Re:Ujordet stikk i rom!!

bes
bes
Veldig bra spørsmål da forsåvidt, interessant tema.

Men om de 2 varmeovnene hadde vært forsynt fra hver sin kurs, med hver sin jordfeilbryter, ville ikke jordfeilbryteren på en av kursene/begge kursene gått da?
For da hadde det vært trekk på L1 på Kurs1 og L2 på Kurs2, mao. skeivtrekk som ville trippa jordfeilbryterne?

Re:Ujordet stikk i rom!!

mont
mont
jo, det vil jeg mene.

Re:Ujordet stikk i rom!!

Forumleder
Forumleder
Veldig teoretisk spørsmål, liten sannsynlighet tror jeg for at dette vil skje i virkeligheten. Om det nå var sånn så er jeg enig med at begge jordfeilautomatene ville trippet. Hadde du hatt ett jordfeilvern i installasjonen så muligens at det ikke hadde trippet.

Re:Ujordet stikk i rom!!

Mont
Mont
Jo. En av jordfeilbryterne ville løst ut. I noen få tilfeller begge, om timinga er dønn lik.

Det eneste jordfeilbryteren "ser" er bare at masse strøm gå ut på ene polen men at ingenting kommer tilbake. Dermed avvik.

Om dette så er nabokursen eller et vannrør.

Trainor Elsikkerhet AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

FSE Lavspenning (E-læring)

Har du tatt ditt årlige FSE-kurs? Opplæringen er lovpålagt og øker sikkerheten for deg som jobber med elektriske anlegg.

Les mer

Varme arbeider - sertifisering (E-læring)

Du som driver med sveising, skjæring, sliping, bruk av varmluftsverktøy eller annen bruk av åpen ild trenger sertifikat i varme arbeider. Kurset får du hos oss.For å få sertifikat trenger du i tillegg praktisk slukkeøvelse

Les mer

Elektroinstallatørprøven - forberedende kurs (Klasserom)

Skal du ta elektroinstallatørprøven? På vårt forberedende kurs får du teoretisk gjennomgang og tett, faglig oppfølging slik at du stiller best mulig forberedt!

Les mer

Elektrotermografi - NEK 405-1 (Klasserom)

Grunnleggende kunnskap om bruk av infrarøde kameraer uansett bruksområde. Deltakere kan gå opp til sertifiseringseksamen siste kursdag.

Les mer

Elkontroll næring - NEK 405-3 (Klasserom)

Elkontroll næring er et forberedende kurs før eksamen i forbindelse med NEK 405-3, og er bygget opp rundt kvalifikasjonskravene i denne norm.

Les mer

NEK 400:2018 (Klasserom)

Bli kjent med NEK 400 og bli i stand til å bruke normen i ditt daglige arbeid med hensyn til installasjon og vedlikehold av elektriske lavspenningsanlegg.

Les mer
nor