Ujordet stikk (ikke-ledende omgivelser) og radiatorer.Ujordet stikk (ikke-ledende omgivelser) og radiatorer.

Ujordet stikk (ikke-ledende omgivelser) og radiatorer.

JM
JM

Har sett tidligere diskusjoner ang. ujordet stikk i ikke-ledende omgivelser med radiator til sentralfyr i umiddelbar nærhet. Vi har nå en kunde som har hatt DLE på kontroll og fått avvik på nettopp dette. Vi som fagfolk skjønner jo at det en farlig situasjon/løsning..

Jeg har lest litt rundt på forumet og i FEB91 samt NEK400:1998.

I FEB91 står det klart og tydelig at det var lov med utstyr klasse 0 i ikke-ledene omgivelser såfremt det var bolig forsynt med IT- eller TT-nett og at visse andre forutsetninger var oppfylt.

I NEK 400:1998 finner jeg ikke igjen det samme unntaket.

Jeg tolker det dithen at fram til NEK400:1998 begynte å gjelde, så var det lov med radiatorer i ikke-ledende omgivelser. Men fra og med NEK 400:1998 er det ikke et tema lengre?

Er det noen som kan bekrefte? Kunden vår sier at bygget er totalrenovert i 1998. Dermed er det stor sannsynlighet at installasjon er prosjektert ihht. NEK400:1998. Så da er avvikene fra DLE et faktum.

Re: Ujordet stikk (ikke-ledende omgivelser) og...

Re: Ujordet stikk (ikke-ledende omgivelser) og...

Du har rett i at ikke ledende omgivelser, som beskyttelsesmetode mot elektrisk sjokk, ikke er tillatt i henhold til FEL (fra 1/1-99).

Ut i fra din beskrivelse er det imidlertid sannsynlig at ombyggingen av anlegget er utført i henhold til FEB 1991.

Re: Ujordet stikk (ikke-ledende omgivelser) og...

JM
JM

Takk for svar!

Joda, har vært inne på som du sier; Dersom anlegget ble totalrenovert i 1998, så KAN prosjekteringen være utført ihht. FEB 1991. Men dette er nok litt vanskelig å få bekreftet 100%.

Vet du hvor lang overgangsperioden til FEL var?

Re: Ujordet stikk (ikke-ledende omgivelser) og...

Re: Ujordet stikk (ikke-ledende omgivelser) og...

Av § 6 i FEL fremgår det at lavspenningsanlegg kan prosjekteres etter FEB 1991 til 1. juli 1999.

Montasje kunne i alle fall utføres ut 1999.

Re: Ujordet stikk (ikke-ledende omgivelser) og...

Jacob
Jacob

Farlig situasjon. Og hender ofte. Noen ganger der sentralfyr er ettermontert og det ikke er tatt hensyn til kl.II rommene. 

Merkelig nok ser jeg mange ikke tenker seg om når de legger opp fast tilkoblet panelovn. Jorder denne selv om stikkontaktene er ujordede. Samme faren. 

Det ultimate ansvaret havner på sameiet eller gårdeier uansett. Helt på sin plass at DLE er hissige på denne problemstillingen. 

Direkte livsfarlig ved feil på utstyr i rommet. Jeg fikk meg selv en skikkelig røsker i hånda og ryggen en gang. Klarte å lene meg borti sentralvarmerørene med elektrisk gitar i hendene. Med feil i forsterkeren. Jordede stikkontakter sammen med disse rørene ville eliminert denne berøringsspenningen.

Eller inne på et barnerom med eldre EL. Metallseng som på et sted er i berøring med røret. Plutselig er hele ramma jordet. Da mangler bare stålampa med jordfeil. 

Jobbe i Trainor?

Trainor AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

Vi beklager! Trainor.no støtter dessverre ikke lenger eldre versjoner av Internet Explorer.

Oppgrader til en nyere versjon her eller bytt nettleser, feks. til Google Chrome.

For mer informasjon eller hjelp, kontakt oss.

Trainor behandler personopplysninger og benytter cookies. Les mer her.
nor