Logg inn

for å få tilgang til dine kurs, sikkerhetskort og mye annet.

Logg inn

for å få tilgang til dine kurs, sikkerhetskort og mye annet.

Varmeutvikling

Dette er en arkivert forumtråd. Hvis du har spørsmål om temaet må du opprette en ny forumtråd.

Varmeutvikling

Terje
Terje
Hei!
Håper dere kan hjelpe med å avslutte en diskusjon, litt utenfor emnet, men..
Hva er årsaken til at man skal kveile ut kabler på trommel før man belaster kabelen. Vi er delt i to, ene parten mener varmen blir utviklet av motstanden i kabelen og strømmen som går gjennom den (IxIxR, Ohms lov) og at kjølingen ikke er tilstrekkelig.
Andre mener varmen blir utviklet av en slags spoleeffekt (induksjon). Kan dere komme med en avklaring?

Re: Varmeutvikling

Ole Petter S
Ole Petter S
Det siste er riktig, når vi har en trommel med kabelen rullet opp har vi en spole. Strømmen og magnetfeltet vil utvikle varme og smelte isolasjonen (redusert kjøling).

En måte som er mye bruk i gruver og tunneler er å legge den bevegelige ledningen i et 8 tall.

Dette tiltaket vil være med på å oppheve magnetfeltet rundt kabelen og vi oppnår tilstrekkelig kjøling.

Re: Varmeutvikling

Egil Haugsnes
Egil Haugsnes
Som kjent så må den samme strømmen som går i den ene lederen gå motsatt vei i den andre lederen i kabelen og vil ikke magnetfeltene i hver av de to lederene i kabelen motvirke hverandre slik at det totale magnetfeltet i kveilen bli tilnærmet lik null?

Trainor Elsikkerhet AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

FSE Lavspenning (E-læring)

Har du tatt ditt årlige FSE-kurs? Opplæringen er lovpålagt og øker sikkerheten for deg som jobber med elektriske anlegg.

Les mer

Varme arbeider - sertifisering (E-læring)

Du som driver med sveising, skjæring, sliping, bruk av varmluftsverktøy eller annen bruk av åpen ild trenger sertifikat i varme arbeider. Kurset får du hos oss.For å få sertifikat trenger du i tillegg praktisk slukkeøvelse

Les mer

Elektroinstallatørprøven - forberedende kurs (Klasserom)

Skal du ta elektroinstallatørprøven? På vårt forberedende kurs får du teoretisk gjennomgang og tett, faglig oppfølging slik at du stiller best mulig forberedt!

Les mer

Elektrotermografi - NEK 405-1 (Klasserom)

Grunnleggende kunnskap om bruk av infrarøde kameraer uansett bruksområde. Deltakere kan gå opp til sertifiseringseksamen siste kursdag.

Les mer

Elkontroll næring - NEK 405-3 (Klasserom)

Elkontroll næring er et forberedende kurs før eksamen i forbindelse med NEK 405-3, og er bygget opp rundt kvalifikasjonskravene i denne norm.

Les mer

NEK 400:2018 (Klasserom)

Bli kjent med NEK 400 og bli i stand til å bruke normen i ditt daglige arbeid med hensyn til installasjon og vedlikehold av elektriske lavspenningsanlegg.

Les mer
nor